Szkło (Segregacja odpadów)

Szkło (segregacja odpadów)

Na jedną tonę szkła potrzebujemy 800 kg piasku, 280 kg wapnia, 230 kg sody, 30 kg kolorantów. Opakowania szklane uważane są za ekologiczne, ponieważ doskonale nadają się do przechowywania produktów spożywczych, są nieszkodliwe i nie wchodzą w reakcje chemiczne z żadnymi substancjami.

Szkło stanowi bardzo dobry surowiec wtórny ze względu na odporność na takie procesy jak: biodegradacja, fotodegradacja, rozpuszczanie w wodzie i utlenianie. Można z niego wytworzyć ten sam produkt lub użyć do produkcji innego, bez obniżania spadku wartości. Każda butelka po umyciu może być napełniana przynajmniej 20-krotnie.

Produkcja szkła ze stłuczki szklanej odbywa się w temperaturze 1300°C, podczas gdy pierwotna produkcja wymaga aż 1500°C. Daje to znaczną oszczędność energii, ogranicza wydobycie surowców naturalnych, a tym samym zmniejsza stopień dewastacji środowiska i zmniejsza o połowę zanieczyszczenia wody wykorzystywanej w procesie wytapiania szkła.

Szkło z recyklingu

Recykling szkła w stosunku do jego nowej produkcji wpływa na znaczne obniżenie zanieczyszczeń powietrza, zużycia energii oraz zmniejszenie ilości odpadów. Ze stłuczki szklanej można wytwarzać butelki, słoiki, włókna izolacyjne, gresy do tynku, dodatki do mas ceramicznych, watę szklaną, wypełniacze do gum, farb, tworzyw biurowych i innych.

Czas czytania: 6 minut

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2022

Szklane fakty – szkło czyli wynalazek samej natury

  • produkty ze szkła w 100% nadają się do ponownego przetwarzania
  • szkło jest w 100% ekologiczne- jego skład wymyśliła sama natura, a człowiek udoskonalił
  • szkło powstaje poprzez stopienie w temperaturze 1500ºC piasku kwarcowego SiO2, wapienia CaCO3 i sody Na2CO3, a następnie szybkie schłodzenie
  • produkcja 1 tony szkła wymaga zużycia 800 kg piasku, 280 kg wapnia, 230 kg sody, 30 kg barwników
  • powstaje przy tym około 10m³ ścieków i zużywa się ogromne ilości energii
  • na wyprodukowanie 1 szklanej butelki zużywa się ok. 1100W
  • szklana butelka rozkłada się nawet 4000 lat
  • oddając szklane opakowanie do recyklingu, oszczędzamy tyle energii, ile potrzeba do oświetlenia dużego pokoju przez 4 godziny

Znaczenie opakowań szklanych w przemyśle spożywczym

  • opakowania szklane zachowują smak i zapach produktów, są zdrowe i higieniczne
  • najlepszą barwą szkła dla ochrony produktu jest brązowy kolor, który chroni przed promieniowaniem słonecznym

Historia szklanej butelki

  • szklana butelka to wynalazek sprzed 5 000 lat – szklane opakowania były znane już w starożytnej Mezopotamii. Początkowo były to gliniane naczynia.
  • na przełomie naszej ery w basenie Morza Śródziemnego opanowano technikę dmuchania cienkich form szklanych przy pomocy metalowych rur, tzw. piszczeli
  • aż do XIX wieku butelki były wyrobem rzemieślniczym
  • w 1884 roku w Szwecji pojawił się pierwszy znany w historii system wymiany butelek i pobierania za nie kaucji
  • w 1903 roku Michael J. Owens skonstruował maszynę, która umożliwiła automatyczną produkcję butelki i dzięki temu opakowania szklane stały się dostępne ekonomicznie i na potrzeby masowej produkcji
  • w 1920 roku w Stanach Zjednoczonych opatentowano pierwszy automat do zwrotu butelek
  • w latach 50-tych w Szwecji po raz pierwszy wprowadzono do użycia automat do wymiany butelek
  • do końca lat 80 tych ubiegłego wieku butelki były standardowe – kupowane wspólnie przez wielu producentów napojów
  • w latach 90 tych XX wieku rozpoczęła się era butelek indywidualizowanych – dla konkretnych firm i marek napojów, choć nadal w wersji zwrotnej

Butelki zwrotne w Polsce

  • w Polsce krąży prawie 400 mln szklanych butelek zwrotnych – pomiędzy sklepem a ich ponownym napełnieniem
  • co drugie piwo kupowane w Polsce nalewane jest do butelki zwrotnej
  • butelka zwrotna jest bardziej wytrzymała od bezzwrotnej butelki, dlatego może zostać użyta przynajmniej 20 razy bez uszczerbku na jej jakości
  • w Polsce butelka zwrotna wykorzystywana jest zaledwie 8 do 12 razy
  • wartość butelek zwrotnych krążących po Polsce to ok. 150 mln zł
  • gdyby zaprzestać stosowania butelek zwrotnych w ciągu roku powstałoby 600 tys. ton dodatkowych odpadów
  • zaledwie 6% konsumentów w Polsce przy zakupie piwa zwraca uwagę na to, czy jest sprzedawane w butelce zwrotnej
  • niespełna 14% polskich konsumentów ma świadomość, że korzystanie z butelek zwrotnych pomaga oszczędzać energię i surowce wykorzystywane do produkcji opakowań zwrotnych

Butelka zwrotna na świecie

  • liderami używania butelek zwrotnych na rynku piwa są Dania, Finlandia, Norwegia i Holandia, gdzie udział butelki zwrotnej w rynku to ponad 70 %
  • W Polsce udział butelki zwrotnej w rynku to ok. 50%
  • w statystykach najgorzej wypada Francja, Włochy i Wielka Brytania gdzie udział butelki zwrotnej w rynku jest poniżej 20% sprzedaży
  • w latach 80 tych ubiegłego wieku butelka zwrotna dominowała w sprzedaży napojów na większości rynków europejskich i była w obiegu 30-40 razy. Z czasem mocno zarysowana, ale konsumenci nie postrzegali tego jako wady. Liczyła się oszczędność (nie płacę za opakowanie tylko jego zawartość) i ochrona środowiska (nie wyrzucam butelki do śmietnika).

Prawidłowa segregacja SZKŁA – zielony worek, pojemnik

Zgodnie z zasadami prawidłowej segregacji, odpady należy wrzucać do odpowiednio oznaczonych pojemników. Żeby zatem jak najlepiej prawidłowo segregować odpady, w tym przypadku szkło, zwracaj uwagę na opisy, kolory pojemników i poniższe wytyczne.

Uwaga! Zasady przed wyrzuceniem
Ogólna i podstawowa zasada jest taka, że do tego pojemnika wyrzucamy tylko szklane odpady opakowaniowe.
Nie trzeba myć
opakowań szklanych – zostaną oczyszczone podczas obróbki.
Nie trzeba usuwać etykiet, o ile wymaga to użycia wody – to po prostu jej marnowanie. Wyjątek stanowią etykiety z folii termokurczliwej (PVC) – to tworzywo nie nadaje się do recyklingu – zdejmij je z słoika i wyrzuć do odpadów zmieszanych.

Wyrzucamy odpady opakowaniowe

  • butelki po napojach
  • słoiki po żywności
  • szklane opakowania po kosmetykach

Nie wyrzucamy

  • ceramiki
  • doniczek
  • duralexu
  • fajansu
  • kryształu
  • kubków
  • lamp telewizyjnych
  • luster
  • monitorów
  • opakowań po lekach
  • opakowań po olejach silnikowych
  • opakowań po rozpuszczalnikach
  • porcelany
  • reflektorów
  • strzykawek
  • szkła hartowanego
  • szkła okiennego
  • szkła okularowego
  • szkła zbrojonego
  • szkła żaroodpornego
  • świetlówek
  • talerzy
  • termometrów
  • zniczy z zawartością wosku
  • żarówek

źródło: materiały prasowe
Segregacja odpadów

Śmieci i odpady – dodatkowe informacje:
air-commerce, aluminium, baterie, cykl życia produktu, dzikie wysypiska, Dyrektywa Unii Europejskiej Single Use Plastic, ekoprojektowanie, elektroodpady (elektrośmieci), gospodarka odpadami, greenwashing, Hierarchia postępowania z odpadami (Waste hierarchy), inicjatywa End Plastic Pollution, kompost, kompostowanie, Less Waste, mikroplastik, opakowania ekologiczne, oznaczenie opakowań ze względu na skład chemiczny, overpacking (nadmier opakowania), papier, Plastisfera (Plastisphere), Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK), recykler, recykling odpadów, recyklomaty, Rot (Kompostuj), Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP), segregacja odpadów, selektywna zbiórka odpadów, spalarnie odpadów, Sprzątanie świata, szkło, tworzywa sztuczne (plastik), świadomy konsument i odpowiedzialna konsumpcja, upcykling odpadów, utylizacja odpadów, Wielka Pacyficzna Plama Śmieci, wysypiska śmieci (składowiska odpadów), zakład termicznego przetwarzania odpadów, zanieczyszczenie środowiska, Zasada 3R, Zasada 5R, Zasada 8R, Zero Waste, znaki ekologiczne, znaki ekologiczne dla opakowań, zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny (ZSEE)

Świadomy konsument – dodatkowe informacje:
cykl życia produktu (Life Cycle Assesment LCA), data przydatności do spożycia, data ważności, dyrektywa Omnibus, dyrektywa Single-Use Plastics, etykiety energetyczne, greenwashing (ekościema, ekomanipulacja, zielone kłamstwo), ekonomia subskrypcji, gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ), kosmetyki naturalne (ekokosmetyki), odpowiedzialna konsumpcja, pakiet odpadowy, Prawo Do Naprawy (#RightToRepair), produkty bio, produkty ekologiczne (eko), recykling, redesign, rozszerzona odpowiedzialność producenta (ROP), ekonomia współdzielenia (sharing economy), społeczna lodówka, system kaucyjny, transport ekologiczny, turystyka ekologiczna, upcykling, uwalnianie książek (bookcrosing), zdrowa żywność, zrównoważone rybołówstwo, żywność drukowana, żywność ekologiczna

ślad ekologiczny (ecological footprint), ślad środowiskowy (environmental footprint), ślad węglowy (carbon footprint), ślad wodny (water footprint)
air-commerce, downsizing, overpackaging

Jak każdego dnia dbać o środowisko naturalne:
na wakacjach, w podróży
oszczędzanie energii elektrycznej (oszczędzanie prądu), oszczędzanie gazu, oszczędzanie wody
energooszczędna wentylacja, energooszczędne ogrzewanie, energooszczędne oświetlenie
energooszczędne urządzenia: czajnik elektryczny, komputer, lodówka i zamrażarka, odkurzacz, okap kuchenny, piekarnik, płyta grzejna, pojemnościowy podgrzewacz do wody, pralka, telewizor, zmywarka
segregacja odpadów
tryb czuwania Stand-by
znaki i oznaczenia ekologiczne

Ekologiczny styl życia:
freganizm, Lifestyles of Health and Sustainability (LOHAS), Less Waste, Repair Cafe, Slow fashion, Slow life, weganizm, wegetarianizm, Zero Waste
zasada 3R, zasada 5R, zasada 8R: Rethink (Przemyśl swoją relację ze środowiskiem), Refuse (Odmawiaj), Reduce (Unikaj), Reuse (Użyj ponownie), Rehome (Znajdź nowy dom), Repair (Naprawiaj), Recycle (Utylizuj, Recyklinguj, Oddaj do odzysku), Rot (kompostuj)

Wiedza ekologiczna – dodatkowe informacje:
aforyzmy ekologiczne
, biblioteka ekologa, biblioteka młodego ekologa, ekoprognoza, encyklopedia ekologiczna, hasła ekologiczne, hasztagi (hashtagi) ekologiczne, kalendarium wydarzeń ekologicznych, kalendarz ekologiczny, klęski i katastrofy ekologiczne, największe katastrofy ekologiczne na świecie, międzynarodowe organizacje ekologiczne, podcasty ekologiczne, poradniki ekologiczne, (nie) tęgie głowy czy też (nie) najtęższe umysły, znaki i oznaczenia ekologiczne

Dziękuję, że przeczytałaś/eś powyższe informacje do końca. Jeśli cenisz sobie zamieszczane przez portal treści zapraszam do wsparcia serwisu poprzez Patronite.

Możesz również wypić ze mną wirtualną kawę! Dorzucasz się w ten sposób do kosztów prowadzenia portalu, a co ważniejsze, dajesz mi sygnał do dalszego działania. Nad każdym artykułem pracuję zwykle do późna, więc dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła ;-)

Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się pisząc maila na adres: informacje@wlaczoszczedzanie.pl

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu Włącz oszczędzanie

Przewiń do góry
X