Energooszczędna płyta grzejna

Energooszczędna płyta grzejna

Płyty grzejne do gotowania różnią się sprawnością wykorzystania energii, która bezpośrednio wpływa na zużycie energii.

Płyta grzejna

Urządzenie kuchenne zamieniające energię elektryczną na ciepło używane do gotowania, smażenia i pieczenia. Podgrzewanie zachodzi na płytach grzejnych.
Ze względu na rodzaj elementów grzejnych płyty kuchennej wyróżnia się kuchnie: tradycyjne – z żeliwnymi krążkami grzewczymi, ceramiczne – elementy grzejne znajdują się pod płytą szklano-ceramiczną przezroczystą dla podczerwieni, indukcyjne – pod powierzchnią grzejną kuchenki znajdują się elementy wytwarzające pole magnetyczne dużej częstotliwości, które wywołuje prądy wirowe w naczyniu stojącym na powierzchni grzejnej.

Czas czytania: 4 minuty

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2022

Są trzy rodzaje płyt elektrycznych:

  • płyty indukcyjne – sprawność do 90% (najoszczędniejsze)
  • płyty ceramiczne – sprawność do 60%
  • płyty żeliwne – sprawność do 55%

Zakup energooszczędnej płyty grzewczej

Sprawdź czy płyta ceramiczna posiada zmienną wielkość grzewczą

Pozwala to zaoszczędzić 15% energii, ponieważ nagrzewasz tylko część powierzchni blatu a nie jej całość – dzięki tej funkcji można używać garnków o różnej średnicy.

Posiada funkcje rozpoznawania średnicy garnka

Funkcja która automatycznie rozpoznaje średnice garnka i uruchamia grzanie bezpośrednio po nim.

Posiada wskaźnik wykorzystania ciepła resztkowego

Zużycie energii zależy także od wielkości powierzchni ceramicznych

Im większa płyta, tym większe zużycie prądu.

Zasady energooszczędnego korzystania z płyty grzejnej – zasady energooszczędnego gotowania

  • używaj takich temperatur i czasów jaki uważasz za odpowiednie, korzystając z własnych doświadczeń – informacje podawane przez producentów urządzeń dotyczące czasu gotowania i temperatur dla poszczególnych produktów oparte są o średnie wskaźniki.
  • nie gotuj zamrożonych produktów – rozmroź je wcześniej zostawiając po wyciągnięciu z zamrażarki na kilka godzin w lodówce.
  • posiłki gotuj w małej ilości wody
  • nie rozgotowuj potraw – nie jest to smaczne, ani zdrowe, ani też oszczędne
  • gotuj pod przykryciem – skraca to proces gotowania i pozwala zmniejszyć zużycie prądu nawet o 30%
  • na 5-10 minut przed planowanym zakończeniem gotowania wyłącz płytę grzejną – temperatura przez ten czas będzie się utrzymywać na zbliżonym poziomie – oszczędzisz dzięki temu prąd wykorzystując energię cieplna już zgromadzoną wskutek nagrzewania.
  • potrawy które wymagają dłuższego gotowania najlepiej przygotowywać wykorzystując szybkowar – możesz w ten sposób zaoszczędzić do 60% energii, a posiłek będzie gotowy znacznie szybciej
  • używaj wielopoziomowego garnka przystosowanego do gotowania na parze – pozwala to przygotować kilka potraw za jednym razem i zaoszczędzić czas i energię
  • nie syp soli przed zagotowaniem wody – woda zagotuje się wtedy szybciej
  • używaj garnków o gładkim, dobrze przewodzącym, płaskim i grubym dnie – takie garnki dobrze rozprowadzają ciepło, co pozwala gotować potrawę przy niskim poborze prądu. Naczynia, które nie przylegają całą powierzchnią dna do płyty, zużywają do 50% więcej energii.
  • używaj do gotowania czystych garnków – pamiętaj że brud na dnie garnka zwiększa nawet o 50% zużycie energii potrzebnej do podgrzania potraw.
  • używaj garnków ze stali szlachetnej – są droższe, ale wydatek szybko się zwraca. Zużyjesz 30% mniej energii niż w przypadku zwykłych garnków emaliowanych.
  • wybieraj pole grzewcze odpowiednie do wielkości garnka – w czasie gotowania staraj się dopasować wielkość naczynia do wielkości elementu grzejnego. Średnica garnka powinna być o ok. 2 cm większa od średnicy płyty grzejnej. Takie postępowanie zapobiega stratą ciepła.

źródło: materiały prasowe

Dom ekologiczny – dodatkowe informacje:
dom energooszczędny, energooszczędne ogrzewania, energooszczędne oświetlenie, energooszczędne urządzenia, energooszczędna wentylacja, etykiety produktów, oszczędzanie energii elektrycznej (prądu), oszczędzanie gazu, oszczędzanie wody, segregacja odpadów,

Świadomy konsument – dodatkowe informacje:
cykl życia produktu (Life Cycle Assesment LCA), data przydatności do spożycia, data ważności, dyrektywa Omnibus, dyrektywa Single-Use Plastics, etykiety energetyczne, greenwashing (ekościema, ekomanipulacja, zielone kłamstwo), ekonomia subskrypcji, gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ), kosmetyki naturalne (ekokosmetyki), odpowiedzialna konsumpcja, pakiet odpadowy, Prawo Do Naprawy (#RightToRepair), produkty bio, produkty ekologiczne (eko), recykling, redesign, rozszerzona odpowiedzialność producenta (ROP), ekonomia współdzielenia (sharing economy), społeczna lodówka, system kaucyjny, transport ekologiczny, turystyka ekologiczna, upcykling, uwalnianie książek (bookcrosing), zdrowa żywność, zrównoważone rybołówstwo, żywność drukowana, żywność ekologiczna

ślad ekologiczny (ecological footprint), ślad środowiskowy (environmental footprint), ślad węglowy (carbon footprint), ślad wodny (water footprint)
air-commerce, downsizing, overpackaging

Jak każdego dnia dbać o środowisko naturalne:
na wakacjach, w podróży
oszczędzanie energii elektrycznej (oszczędzanie prądu), oszczędzanie gazu, oszczędzanie wody
energooszczędna wentylacja, energooszczędne ogrzewanie, energooszczędne oświetlenie
energooszczędne urządzenia: czajnik elektryczny, komputer, lodówka i zamrażarka, odkurzacz, okap kuchenny, piekarnik, płyta grzejna, pojemnościowy podgrzewacz do wody, pralka, telewizor, zmywarka
segregacja odpadów
tryb czuwania Stand-by
znaki i oznaczenia ekologiczne

Ekologiczny styl życia:
freganizm, Lifestyles of Health and Sustainability (LOHAS), Less Waste, Repair Cafe, Slow fashion, Slow life, weganizm, wegetarianizm, Zero Waste
zasada 3R, zasada 5R, zasada 8R: Rethink (Przemyśl swoją relację ze środowiskiem), Refuse (Odmawiaj), Reduce (Unikaj), Reuse (Użyj ponownie), Rehome (Znajdź nowy dom), Repair (Naprawiaj), Recycle (Utylizuj, Recyklinguj, Oddaj do odzysku), Rot (kompostuj)

Wiedza ekologiczna – dodatkowe informacje:
aforyzmy ekologiczne
, biblioteka ekologa, biblioteka młodego ekologa, ekoprognoza, encyklopedia ekologiczna, hasła ekologiczne, hasztagi (hashtagi) ekologiczne, kalendarium wydarzeń ekologicznych, kalendarz ekologiczny, klęski i katastrofy ekologiczne, największe katastrofy ekologiczne na świecie, międzynarodowe organizacje ekologiczne, podcasty ekologiczne, poradniki ekologiczne, (nie) tęgie głowy czy też (nie) najtęższe umysły, znaki i oznaczenia ekologiczne

Dziękuję, że przeczytałaś/eś powyższe informacje do końca. Jeśli cenisz sobie zamieszczane przez portal treści zapraszam do wsparcia serwisu poprzez Patronite.

Możesz również wypić ze mną wirtualną kawę! Dorzucasz się w ten sposób do kosztów prowadzenia portalu, a co ważniejsze, dajesz mi sygnał do dalszego działania. Nad każdym artykułem pracuję zwykle do późna, więc dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła ;-)

Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się pisząc maila na adres: informacje@wlaczoszczedzanie.pl

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu Włącz oszczędzanie

Przewiń do góry
X