Dla tych którzy uwielbiają pracę w kuchni, pieczą, a jednocześnie troszczą się o środowisko naturalne, producenci piekarników oferują szeroką gamę produktów. Wysoka klasa energetyczna piekarników gwarantuje mniejsze zużycie prądu i oszczędności w domowym budżecie. Innowacyjne funkcje dodatkowe sprawiają, że nasze przygody kulinarne sprawią nam mnóstwo przyjemności, a kuchenne eksperymenty będą zawsze udane.
Piekarniki są oferowane w szerokiej gamie różnych wariantów i cen. Można zakupić piekarnik do zabudowy, który doskonale komponuje się z meblami na zamówienie, oraz z płytami grzejnymi. Możesz również zdecydować się na tradycyjne rozwiązanie czyli kuchnie wolnostojące z piekarnikiem gazowym lub elektrycznym.
Urządzenie kuchenne służące do pieczenia lub podpiekania potraw.
↓ ślad węglowy
↓ zanieczyszczenie środowiska
↓ zużycie energii
↓ ilość wydawanych pieniędzy
Czas czytania: 13 minut
Ostatnia aktualizacja: 25.09.2022
Spis treści
Piekarnik gazowy vs. piekarnik elektryczny
Jednym ze sposobów obniżenia rachunków za energię elektryczną będzie piekarnik gazowy. Piekarniki gazowe są niedrogie w kupnie i użyciu, nie trzeba obawiać się o wzrost kosztów energii elektrycznej. Trzeba jednak pamiętać o tym że piekarniki gazowe nie zawsze są rekomendowane. Długo się nagrzewają i mogą nierównomiernie piec potrawy (podgrzewają potrawy tylko od dołu). Problemem jest również utrzymanie w nich stabilnej i właściwej temperatury.
Jeżeli zamierzasz często korzystać z piekarnika i zależy ci na bezproblemowym pieczeniu ciast czy mięs, w takim przypadku najlepszym wyborem będzie piekarnik elektryczny, który ma wysoką klasę energetyczną. Taki energooszczędny piekarnik będzie kosztował mało w eksploatacji, a przy tym pozwoli na przygotowanie wyśmienitych potraw.
Standardowe funkcje w piekarniku elektrycznym to:
- grzałka górna (grill) – pieczenie z grzałką górną jest polecane głównie do lekkich ciast oraz do zapiekanek. Funkcja pomocna również wtedy, gdy chcesz szybko podpiec tosty lub też przygotować chrupiące grzanki. Nie trzeba wtedy rozgrzewać całego piekarnika, co oznacza niższe koszt przygotowania dania
- grzałka dolna – pieczenie z grzałką dolną jest polecane do ciast, które powinny mieć bardziej podpieczony spód
- grzałka górna + dolna
- termoobieg z grzałką górną, dolną, górną + dolną – działanie termoobiegu polega na utrzymywaniu odpowiedniej cyrkulacji powietrza w piekarniku. Termoobieg doskonale sprawdza się przy pieczeniach, ponieważ ciepłe powietrze jest równomiernie rozprowadzane przez wentylator po całej komorze piekarnika
- obrotowy rożen – pozwala na opiekanie potraw w całości, sprawdza się zwłaszcza przy pieczeniu drobiu
- rozmrażanie – po włączeniu tej funkcji w piekarniku pracuje tylko termowentylator (bez grzałek)
- pieczenie intensywne – najszybszy sposób na nagrzanie piekarnika – pracują wtedy obie grzałki, górna i dolna, oraz termoobieg
- termosonda– ma postać metalowego czujnika, który wbija się w potrawę w trakcie jej pieczenia, co pozwala na dokładna kontrolę temperatury dania. Po osiągnięciu wcześniej ustalonej temperatury piekarnik samodzielnie się wyłączy.
- blachy i ruszt– niezbędne w użytkowaniu każdego piekarnika. Niektóre modele oprócz podstawowych blach posiadają dodatkową blachę do pizzy czy brytfannę
Droższe piekarniki wyposażane są w funkcję samooczyszczania, która pozwala na wypalenie lub zmiękczenie zanieczyszczeń powstałych w piekarniku, a przez to jego łatwiejsze wyczyszczenie.

Zakup energooszczędnego piekarnika
Klasa energetyczna piekarnika
Najważniejsza przy wyborze piekarnika do zabudowy powinna być klasa energetyczna, ponieważ ma bezpośredni wpływ na wysokość rachunków.
Od początku 2015 roku producenci mają obowiązek umieszczania na piekarnikach etykiet energetycznych. Wymóg ten wprowadziła unijna dyrektywa 65/2014, która obowiązuje we wszystkich krajach członkowskich należących do Unii Europejskiej. Etykiety energetyczne dotyczą zarówno piekarników do zabudowy, jak i tych wbudowanych w kuchenkach.
Dzięki jednolitemu określeniu klasy energetycznej i zużycia energii można łatwo porównać kilka modeli piekarników przed jego zakupem.
Obecnie piekarnik elektryczny niemal zupełnie wypiera modele gazowe ze względu na zdecydowanie większą liczbę funkcji. Ponieważ jednak zużycie energii elektrycznej kosztuje więcej niż gazowej, warto wybrać taki model piekarnika który pozwoli zmniejszyć wysokość opłat za prąd. Klasa efektywności energetycznej A, A+, A++ oznacza energooszczędne urządzenie i informuje o zastosowaniu w urządzeniu ekologicznych rozwiązań.
Do wszystkich piekarników sprzedawanych w UE zastosowanie ma rozporządzenie w sprawie ekoprojektu. Określono w nim wymogi dotyczące:
- efektywności energetycznej
- oceny efektywności
- informacji o produkcie
Decydując się na bardziej energooszczędne piekarniki elektryczne, możesz oszczędzić nawet 1000 zł w ciągu 15 lat. Dzięki bardziej wydajnym urządzeniom do pieczenia Europa także będzie mogła zaoszczędzić i zmniejszyć ilość energii zużywanej rocznie przez gospodarstwa domowe o około 1% do 2030 roku. Oznacza to uniknięcie do 2030 roku emisji około 2,7 mln ton dwutlenku węgla w skali roku.
dodatkowe informacje:
Etykieta energetyczna dla piekarników elektrycznych
Etykieta energetyczna dla piekarników gazowych
Dobrze izolowane drzwi
Warto wybrać piekarnik wyposażony w dobrze izolowane, podwójnie, lub potrójnie szkolne szyby w drzwiach, które zapobiegają uciekaniu ciepła. Zewnętrzna powierzchnia drzwi pozostanie wtedy chłodna w czasie pracy urządzenia, co zabezpiecza przed przypadkowymi oparzeniami. Jeżeli drzwiczki będą panoramiczne można od razu zobaczyć, jak wygląda przygotowywana potrawa, bez potrzeby ich otwierania.
Funkcja czuwania z możliwości jej wyłączenia
Wiele różnych urządzeń elektrycznych, w tym piekarniki, wyposażonych jest w tryb czuwania i tryb wyłączenia. Umożliwiają one przełączenie urządzenia po określonym czasie w tryb niskiego zużycia mocy (jak tryb czuwania) i zgodnie z obecnymi wymogami dotyczącymi ekoprojektowania, nie mogą zużywać więcej niż 0,5 wata.
Włączony na stałe wyświetlacz w piekarniku np. z zegarem, bez możliwości jego wyłączenia, przyczynia się do zwiększenia zużywanej energii elektrycznej.
Dodatkowe, energooszczędne funkcje w piekarniku
Energooszczędny piekarnik powinien posiadać szeroką gamę przydatnych funkcji do wyboru. Dzięki temu będzie można wybrać działanie grzałek z góry i z dołu lub tylko z góry albo z dołu. Przyda się również termoobieg, który powoduje, że ciepło równomiernie rozprowadzane jest po wnętrzu piekarnika, a tym samym potrawy przygotowują się szybciej i są równo przypieczone.
- system szybkiego nagrzewania i termostat – dobrze, żeby piekarnik do zabudowy miał funkcję szybkiego nagrzewania i wbudowany termostat. Dzięki temu tuż po włączeniu piekarnik nagrzewa się szybko do żądanej temperatury i długo ją otrzymuje. Skraca to czas przygotowania potraw, ale także pozwala zaoszczędzić na rachunkach.
- funkcja termoobiegu – piekarnik z funkcją termoobiegu pozwala na szybsze przygotowywanie potraw i krótszy czas pieczenie, co zmniejsza zużycie energii.
- funkcja chłodnej obudowy – dzięki tej opcji piekarnik nagrzewa się tylko w środku, a jego obudowa pozostaje chłodna. Nie rozgrzewają się również meble wokół, a my nie musimy się obawiać poparzeń przy otwieraniu piekarnika, czy poparzeń dzieci.
- slow food i pieczenie z wykorzystaniem pary – piekarnik wyposażony w takie opcje pozwala przygotowywać potrawy już w niskich temperaturach (30oC) albo na parze, dzięki czemu produkty zachowują swoje właściwości i pozostają soczyste.
- system dual flow – system dual flow inaczej zwany jest systemem dystrybucji powietrza pozwala zaoszczędzenie energii do 20% więcej niż w przypadku tradycyjnego piekarnika o klasie energetycznej A. Komin wentylacyjny i wentylator chłodzący mają oddzielne strumienie powietrza, ten podwójny przepływ powietrza pozwala nam na pieczenie ciasta z lepszymi efektami. Dzięki temu systemowi pieczenie jest o wiele bezpieczniejsze i praktyczniejsze. Drzwiczki są chłodniejsze niż w przypadku piekarników bez tego systemu.
- technologia Twin Convection (Samsung) – pomaga oszczędzać czas i energię elektryczną. Jest to możliwe dzięki znajdującej się w komorze piekarnika ruchomej przegrodzie, za pomocą której użytkownik sam decyduje, jak chce skorzystać z piekarnika. Może zrobić to na trzy sposoby:
- wstawiając przegrodę zmniejszyć pojemności komory o połowę – pozwla to na użycie niewielkiej części piekarnika np. do szybkiego przygotowania niewielkiej przekąski, zmniejsza ogrzewaną przestrzeń, przez co używana część nagrzewa się szybciej, a zużycie prądu jest niższe.
- opcja jednoczesnego przygotowania dwóch posiłków – idealna dla osób, których życie toczy się szybko. Przegroda tworzy dwie komory wewnętrzne, umożliwiając przygotowanie dwóch różnych rodzajów dań (na przykład mięsa i ciasta) jednocześnie w różnych temperaturach. Przegroda przeciwdziała przenikaniu ciepła i zapachów.
- naturalnie można wykorzystać całą 70-litrową komorę

Zasady energooszczędnego korzystania z piekarnika
Warto również pamiętać o tym, że zużycie energii przez piekarnik w dużej mierze zależy również od tego, jak jest on wykorzystywany.
- producenci piekarników zazwyczaj podają tabele czasu przygotowywania posiłków – dzięki temu możesz zorientować się, jak długo potrwa przygotowanie określonej potrawy bądź wypieku. Pamiętaj jednak, że są to dane szacunkowe, dlatego podczas pieczenia najlepiej korzystać z własnego doświadczenia.
- otwieraj drzwiczki piekarnika najrzadziej jak to możliwe – największe straty energii pojawiają się przy regularnym otwieraniu drzwiczek. Wtedy w kilka chwil temperatura wewnątrz rozgrzanego piekarnika może obniżyć się nawet o 25 stopni Celsjusza. Dzięki rzadszemu otwieraniu drzwiczek unikniesz znaczących strat ciepła i będziesz potrzebował mniej energii na ponowne ogrzanie wnętrza piekarnika do zadanej temperatury.
- pamiętaj że wcześniejsze nagrzanie piekarnika nie zawsze jest potrzebne – warto rozgrzewać piekarnik bezpośrednio przed pieczeniem, by nie stał zbyt długo pusty.
- piekarnik z termoobiegiem nagrzewa się natychmiast po włączeniu – daje to oszczędności energii i czasu w porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem
- na 5-10 minut przed planowanym zakończeniem pieczenia wyłącz piekarnik – temperatura przez ten czas będzie się utrzymywać na zbliżonym poziomie. Oszczędzisz dzięki temu prąd wykorzystując energię cieplna już zgromadzoną wskutek nagrzewania.
źródło: materiały prasowe
Urządzenia do gotowania, ec.europa.eu
🤝Dziękuję, że przeczytałaś/eś powyższe informacje do końca. Jeśli cenisz sobie zamieszczane przez portal treści zapraszam do wsparcia serwisu poprzez Patronite.
📩 Zapisz się na newsletter i otrzymuj ekowiadomości prosto na swoją skrzynkę!
Subskrypcja daje Ci także dostęp do specjalnego działu na portalu 🌐, gdzie znajdziesz darmowe materiały do pobrania: 📘 poradniki, 📋 przewodniki, 📂 praktyczne zestawienia, ✏️ wzory, 📄 karty pracy, ✅ checklisty i ściągi. Wszystko, czego potrzebujesz, aby skutecznie wprowadzać ekologiczne zmiany w swoim życiu 🌱.
☕ Możesz również wypić ze mną wirtualną kawę! Dorzucasz się w ten sposób do kosztów prowadzenia portalu, a co ważniejsze, dajesz mi sygnał do dalszego działania. Nad każdym artykułem pracuję zwykle do późna, więc…..
Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się pisząc maila na adres:
✉️ informacje@wlaczoszczedzanie.pl
🔍Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu Włącz oszczędzanie