Energooszczędna lodówka

Energooszczędna lodówka i zamrażarka

Mówiąc o oszczędzaniu energii w domu myślimy w jaki sposób można zmniejszyć na nią wydatki. Oświetlenie, komputer, piekarnik, płyta indukcyjna, czajnik elektryczny mają spory wpływ na nasze rachunki, ale tylko jedno urządzenie elektryczne podłączone jest do prądu 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu i 365 dni w roku. Mowa oczywiście o lodówce.

Chłodziarka (zwycz. lodówka)

Urządzenie (maszyna cieplna), którego zadaniem jest obniżenie temperatury środowiska chłodzonego, kosztem doprowadzonej energii. W chłodziarkach absorpcyjnych energia odprowadzana jest w postaci ciepła, natomiast w pozostałych (sprężarkowych, strumienicowych, termoelektrycznych) w postaci pracy. Chłodzonym czynnikiem może być powietrze, woda lub inny czynnik pośredniczący (chłodziwo).

Urządzenia chłodnicze – lodówka i zamrażarka

Urządzenie chłodnicze to izolowana szafa przechowalnicza z co najmniej jedną komorą, w której panują warunki o konkretnej kontrolowanej temperaturze i która jest chłodzona przez naturalną lub wymuszoną konwekcję. Typowymi przykładami takich urządzeń są przeznaczone dla gospodarstw domowych lodówki, zamrażarki i urządzenia typu combi, urządzenia do przechowywania wina i minibary.

Lodówka odpowiedzialna jest za generowanie 25-30% rocznych kosztów energii i jest największym pojedynczym konsumentem prądu w typowym domu. Dlatego ważne jest, żeby była jak najbardziej energooszczędna.

Stosując energooszczędną lodówkę i zamrażarkę:
↓ ślad węglowy
↓ zanieczyszczenie środowiska

↓ zużycie energii
↓ ilość wydawanych pieniędzy

Czas czytania: 16 minut

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2022

Podstawowe informacje

Pierwszą chłodziarkę opracował australijski wynalazca (z zawodu drukarz) James Harrison. Jego chłodziarki pojawiły się w sprzedaży w 1862. Następnym krokiem Harrisona było opracowanie instalacji chłodzącej w browarze Bendigo w stanie Wiktoria. Jednak w większości źródeł wynalazcą chłodziarki jest bawarski inżynier Carl von Linde, który w 1871 roku zastosował system chłodzenia w browarze Spaten w Monachium, aby umożliwić produkcję piwa latem. Środkiem schładzającym był eter dimetylowy lub amoniak . Była to chłodziarka absorpcyjna.

Pierwsza elektryczna chłodziarka zastosowana w warunkach domowych nosiła nazwę DOMELRE (DOMestic ELectric REfrigerator). Do sprzedaży została wprowadzona w Chicago (Stany Zjednoczone), w 1913 roku. Równocześnie, w tym samym roku pojawiły się pierwsze chłodziarki w Niemczech. Chłodziarkę z zamrażarką wynaleziono dopiero w 1939 roku. Pierwszą firmą, będącą prekursorem, który wprowadził chłodziarki do domu przeciętnego człowieka, była firma Electrolux. Obieg w popularnych chłodziarkach absorpcyjnych, w którym parowanie odbywa się nie wskutek występującej różnicy ciśnień bezwzględnych, lecz różnicy ciśnień parcjalnych (amoniaku, wody i wodoru), nazywany bywa w literaturze obiegiem systemu Electrolux.

Zdecydowana większość obecnych chłodziarek to urządzenia elektryczne, najczęściej sprężarkowe, realizujące lewobieżny obieg Lindego. W przeciwieństwie do obiegów prawobieżnych, realizowanych w silnikach cieplnych (obieg Cykl Otta, Diesla, Seilingera, Braytona), do układu doprowadzana jest praca a odbierane ciepło.

Wyróżnia się następujące rodzaje chłodziarek:

  • chłodziarka sprężarkowa
  • chłodziarka absorpcyjna
  • chłodziarka adsorpcyjna
  • chłodziarka termoelektryczna
  • chłodziarka magnetyczna
  • chłodziarka termoakustyczna

dodatkowe informacje:
Chłodziarka, wikipedia.pl

Zakup energooszczędnej lodówki i zamrażarki

Nowe lodówki i zamrażarki są obecnie bardzo efektywne energetycznie. Ulepszona izolacja i wydajnie pracujące kompresory podniosły ich efektywność energetyczną. Ponieważ nie wykorzystuje się już w nich gazów CFC i HFC do chłodzenia, urządzenia te nie niszczą powłoki ozonowej i nie przyczyniają się do powstawania efektu cieplarnianego. Niektóre zamrażarki wyposażone są w termostaty umożliwiające lepszą kontrolę temperatury.

Wybierając lodówkę, warto zapoznać się z informacjami na etykiecie urządzenia. Pomogą one dokonać najkorzystniejszego wyboru.

Wybierz urządzenie w najwyższej klasie energetycznej

Opierając się na danych zawartych na etykiecie energetycznej zwróć uwagę na to żeby urządzenie było w najwyższej klasie energetycznej. Etykieta energetyczna to etykieta zawierająca informacje o klasie energetycznej i podstawowych parametrach urządzenia. Informacja o klasie energetycznej musi zostać umieszczona w widocznym miejscu na każdym urządzeniu wystawionym w punkcie sprzedaży.

Od 1 marca 2021 roku na unijnej etykiecie energetycznej dotyczącej lodówek i zamrażarek dla gospodarstw domowych stosuje się skalę od A (najbardziej energooszczędne) do G (najmniej energooszczędne).

Etykiety dla chłodziarek i zamrażarek zawierają informacje o produkcie dotyczące:

  • klasy efektywności energetycznej
  • zużycia energii
  • pojemności przechowywania
  • wyposażenia w komorę zamrażania
  • emisji hałasu.

Etykieta może też obejmować inne elementy, na przykład w przypadku urządzeń do przechowywania wina może wskazywać liczbę butelek, jaką urządzenie pomieści.

Szczegółowe informacje na temat modeli wprowadzanych na rynek UE są dostępne w europejskim rejestrze produktów do celów etykietowania energetycznego (EPREL) po zeskanowaniu kodu QR umieszczonego na nowych etykietach energetycznych. W rejestrze można znaleźć m.in. informacje dotyczące wymiarów produktu, rodzajów komór i pojemności każdej z nich lub minimalnej gwarancji oferowanej przez dostawcę.

Decydując się na bardziej energooszczędne urządzenia chłodnicze, możesz oszczędzić nawet 1000zł w całym cyklu życia przeciętnego produktu. Bardziej efektywne urządzenia chłodnicze pozwolą także rocznie oszczędzić do 9,6 TWh energii elektrycznej w Europie do 2030 roku. Oprócz tego każdego roku urządzenia te pozwolą uniknąć emisji około 3,1 mln ton dwutlenku węgla.

dodatkowe informacje:
Etykieta energetyczna dla lodówek i zamrażarek – chłodziarek kompresyjnych
Etykieta energetyczna dla lodówek i zamrażarek – chłodziarek absorpcyjnych

Kup dwa w jednym

Chłodziarko-zamrażarki są oszczędniejsze niż oddzielna lodówka i zamrażarka. Z porównania zużycia energii elektrycznej lodówki, zamrażarki i lodówko-zamrażarki (o zbliżonej pojemności netto) wynika, że mniejsze zużycie energii ma lodówko-zamrażarka, niż wolnostojące lodówka i zamrażarka.

Dopasuj pojemność do potrzeb

Na etykiecie energetycznej odczytasz informacje o pojemności użytkowej wszystkich komór również tych do przechowywania zamrożonej żywności. Producenci podają pojemność w litrach, zatem można w łatwy sposób porównać kilka różnych modeli i wybrać chłodziarkę najbardziej odpowiadającą codziennym potrzebom.

Optymalna pojemność lodówki zależy od liczby osób mieszkających w gospodarstwie domowym. Duża lodówka zużywa więcej energii niż mała, nawet jeżeli obie mają tę samą klasę efektywności.

Podejmując decyzję o zakupie weź pod uwagę że:

  • dla gospodarstwa domowego złożonego z 1-2 osób wystarczająca jest lodówka o pojemności 100-140 litrów
  • dla każdej kolejnej osoby wystarczy dołożyć 50 litrów

Uwaga! Lodówka nie może być za duża, gdyż jeżeli nie jest zapełniona, to energia idzie na chłodzenie znajdującego się w niej powietrza, a zimne powietrze szybko ucieka z lodówki przy każdym otworzeniu jej drzwi.

Zwróć uwagę na poziom emitowanego hałasu

Parametr ten jest szczególnie istotny, jeżeli chłodziarka będzie znajdować się w aneksie kuchennym, lub gdy będziesz często przebywał w kuchni. Urządzenia uznaje się za pracujące cicho, jeżeli poziom emitowanego hałasu nie przekracza 38dB.

Dla porównania przykładowe poziomy głośności:

  • szum liści 10-20dB
  • szept 20dB
  • mieszkanie nocą 30dB
  • biblioteka 35-40dB
  • cicho grające radio 40dB
  • normalna rozmowa 50-60dB
  • głośna rozmowa 70dB
  • ruchliwa ulica 80-90dB
  • muzyka beatowa 120dB
  • odrzutowiec 140dB

Rozważ zakup lodówki z systemem automatycznego usuwania szronu i wilgotności

Tego typu rozwiązanie automatycznie czyli bezobsługowo usuwa szron i wilgotność z urządzenia dzięki czemu nie musisz się martwić o rozmrażanie lodówki i utrzymaniu jej w czystości. Oblodzone ścianki przyczyniają się do pogorszenia wymiany ciepła.

Chłodziarkę bez funkcji automatycznego odmrażania trzeba koniecznie regularnie rozmrażać. Już 5 mm lodu oznacza wzrost zużycia energii o 20%. Dbaj o to żeby grubość lodu nigdy nie przekraczała 10 mm.

Sprawdź czy lodówka posiada strefy przechowywanie produktów w odpowiednich temperaturach

Lodówka powinna mieć strefy przechowywania konkretnych produktów w odpowiednich warunkach temperaturowych

  • najwyższa temperatura panuje na górnej półce, dlatego nadaje się ona do przechowywania np. gotowanego jedzenie, a także przetworów
  • środkowa półka jest idealna do przechowywania wędlin i serów
  • dolna pólka, jako najzimniejsza, jest przystosowana do przechowywania łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso i ryby
  • warzywa należy przechowywać w szufladzie

Dodatkowe funkcje

  • funkcje automatycznego podnoszenia temperatury w chłodziarce na czas dłuższych wyjazdów
  • funkcje kontroli otwarcia drzwi – powoduje ona włączenie sygnału alarmowego, przy kilkuminutowym otwarciu drzwi, oraz całkowite wyłączenie urządzenia przy kilkudziesięcio minutowym otwarciu drzwi.

Zasady ustawienia lodówki i zamrażarki

Zakup energooszczędnego sprzętu nie sprawi, że nasze rachunki automatycznie spadną o połowę. Przede wszystkim, trzeba z nich umiejętnie i rozsądnie korzystać.

  • ustaw lodówkę z daleka od wszelkich źródeł ciepła – nie umieszczaj urządzeń chłodniczych w ciepłych pomieszczeniach, w pobliżu grzejników, pieców, lub w miejscach silnie nasłonecznionych. Niższa temperatura otoczenia gwarantuje mniejsze zużycie energii przez urządzenie. Jeżeli lodówka stoi w ciepłym miejscu, to tym szybciej ciepło przenika do wnętrza lodówki, co powoduje częstsze uruchamianie agregatu.

Uwaga! Jeżeli uda się dodatkowo zmniejszyć temperaturę otoczenia o zaledwie 1ºC, to oszczędność energii może wynieść nawet 6%. Zwracaj na to uwagę szczególnie w zimie.

  • nie dosuwaj lodówki bezpośrednio do ściany – zostaw przerwę 8-10 cm, żeby do znajdującego się z tyłu lodówki wymiennika ciepła swobodnie dopływało powietrze, dzięki czemu zostanie zapewniony jego prawidłowy obieg. W przeciwnym razie może dojść do przegrzania i nadmiernego zużycia prądu.
  • poprawnie ustaw i wypoziomuj lodówkę – dzięki temu drzwi będą zamykały się samoczynnie
  • nie zabudowuj lodówki, która nie jest przeznaczona do zabudowy – zła wymiana powietrza z powodu zabudowy lodówki nie przeznaczonej do tego celu może spowodować nie tylko dużo większe zużycie prądu, ale doprowadzić do przegrzania i uszkodzenia agregatu.

Prawidłowe użytkowanie i konserwacja urządzeń chłodniczych

Porady dotyczące konserwacji urządzeń chłodniczych

  • regularnie odmrażaj urządzenia jeżeli nie posiada ono automatycznej funkcji odmrażania – każde 3 milimetry warstwy lodu (szronu), to dodatkowe 10% zużycia prądu. Czysta lodówka nie potrzebuje tyle energii co zaszroniona.
  • żeby spowolnić obladzanie ścianek wewnętrznych w lodówkach starego typu, posmaruj je olejem jadalnym lub gliceryną – dzięki temu przy odmrażaniu łatwiej będzie usunąć lód
  • odkurz zewnętrzny wymiennik ciepła (drabinka z tyłu lodówki) raz lub dwa razy do roku
  • regularnie myj wodą z detergentem całą chłodziarkę, oraz uszczelkę w drzwiach
  • uszczelki gumowe konserwuj talkiem, który sprawi, że nie staną się porowate
  • zapewnij właściwą wentylację lodówki zabudowanej – upewnij się, że nic nie zakrywa otworów wentylacyjnych w tylnej części lodówki. Ciepłe powietrze musi mieć zapewnioną drogę ucieczki. W przeciwnym razie lodówka nagrzewa się niepotrzebnie i zużywa więcej energii.
  • sprawdzaj stan uszczelek na drzwiach lodówki, uszkodzoną uszczelkę wymień na nową – każda nieszczelność powoduje dostawanie się do lodówki ciepłego powietrza, w wyniku czego agregat musi intensywniej pracować żeby schłodzić zawartość lodówki.

Sposoby na sprawdzenie szczelności uszczelek:

  • wieczorem zapal latarkę, włóż ją do lodówki, zamknij drzwi i zgaś światło w kuchni – obejrzyj dokładnie czy światła latarki nie widać z zewnątrz
  • weź kartkę papieru, włóż ją pomiędzy lodówkę a drzwi i spróbuj przesuwać kartkę przy zamkniętych drzwiach – łatwo przesuwająca się kartka pomiędzy drzwiami a lodówką sygnalizuje konieczność wymiany uszczelki.
Zasady energooszczędnego korzystania z lodówki i zamrażarki

Zasady energooszczędnego korzystania z lodówki i zamrażarki

  • ustaw optymalną temperaturę dla lodówki w zakresie 6-8°C – im wyższa temperatura, tym niższe będzie zużycie prądu. Każde dodatkowe obniżenie temperatury o 2°C, powoduje wzrost poboru prądu o kilkanaście procent. Niższe temperatury nie mają wpływu na świeżość produktów, a jedynie spowodują zwiększenie zużycia energii.
  • ustaw docelową temperaturę w zamrażarce na -18°C – dodatkowe obniżanie temperatury (poniżej -18°C) nie spowoduje zwiększenia trwałości produktów, ale zwiększy zużycie prądu. Każdy 1 stopień w dół w zamrażarce, to około 8% większe zużycie energii.
  • otwieraj lodówkę lub zamrażarkę tyko na tak długo, jak to jest potrzebne – zanim otworzysz drzwi od lodówki pomyśl przez sekundę co chcesz z niej wyciągnąć. Jeżeli drzwi są otwarte dłużej, to do urządzenia dostaje się zawilgocone powietrze zewnętrzne, co powoduje wzrost zużycia energii. W przypadku zamrażarki wilgoć zamarza, a rosnąca grubość warstwy lodu pogarsza sprawność urządzenia.
  • wyciągaj żywność na krótko – żywność która ma być z powrotem umieszczona w lodówce powinna jak najszybciej do niej wrócić zanim się ogrzeje np. po odkrojeniu potrzebnej części. Czym mniej się ogrzeje tym lepiej.
  • produkty z zamrażarki rozmrażaj w lodówce – rozmrożenie potrwa w lodówce nieco dłużej niż poza nią, ale zaoszczędzisz na prądzie, gdyż rozmrażany produkt ochładzać będzie wnętrze lodówki.
  • nigdy nie wkładaj do lodówki ciepłych czy gorących potraw – poczekaj aż osiągną temperaturę pokojową, inaczej chłodziarka zużyje do trzech razy więcej prądu na ich ochłodzenie. Szacunkowo 1 litr wody o temperaturze 50°C wstawiony do lodówki, spowoduje o 60% większe zużycie energii elektrycznej, niż ten sam litr wody o temperaturze pokojowej 20°C, przy schłodzeniu w obu przypadkach do 6°C.
  • przed włożeniem produktów spożywczych do lodówki lub zamrażarki zamknij je w szczelnych pojemnikach – produkty wkładane do zamrażarki muszą być szczelnie opakowane. Dzięki temu ograniczysz zjawisko parowania tych produktów w lodówce i tworzenie się szronu. Szron to konieczność konsumpcji większej energii w celu utrzymania zamierzonej temperatury.
  • układaj produkty w przeznaczonych dla nich strefach temperaturowych – unikniesz w ten sposób niepotrzebnego chłodzenia niektórych produktów. Szczegóły znajdziesz w instrukcji obsługi każdej lodówki.
  • układaj produkty w lodówce zawsze w podobny sposób – dzięki temu łatwiej i szybciej będziesz mógł je odszukać
  • jeśli rozmrażasz zamrażarkę, to przełóż wszystkie produkty do chłodziarki
  • wyjeżdżając na dłużej niż dwa tygodnie wyłącz urządzenie i pozostaw uchylone drzwi – optymalnie z punktu energooszczędności jest, jeżeli przed wyjazdem pozbędziesz się z lodówki całej żywności, a lodówkę wyłączysz z prądu na czas Twojej nieobecności. Pamiętaj o tym, żeby po wyłączeniu jej z prądu pozostawić otwarte drzwi lodówki. Unikniesz brzydkich zapachów i pleśni.
  • jeżeli jednak zostawiasz w lodówce produkty, to przestaw ją na wakacyjny tryb działania lub podwyższ temperaturę chłodziarki do 7-8°C

Sposoby przechowywania żywności w lodówce

Poprawne przechowywanie produktów w lodówce pozwoli lepiej wykorzystać jej przestrzeń, dłużej zachować świeżość żywności i zapobiec zepsuciu.

Górna półka

  • produkty które muszą być przechowywane w niskiej temperaturze i/lub będąc wkrótce spożyte
  • jajka
  • ketchup
  • majonez
  • owoce
  • pikle
  • przetwory

Środkowa półka

  • produkty które muszą być przechowywane w niskiej temperaturze
  • pozostałości jedzenia
  • ser
  • śmietana
  • ugotowane i zapakowane mięso

Dolna półka

  • drób
  • nabiał
  • ryby
  • surowe mięso

Mięso i ryby przechowuj w zamkniętych pojemnikach, aby zapobiec wyciekaniu soków.

Szuflada na warzywa i sałaty

Dzięki wysokiej wilgotności warzywa i sałaty zachowują świeżość. Produkty przechowuj w zamykanych torebkach lub pojemnikach.

Półki na drzwiach

  • górna – octy, sos
  • dolna – mleko, napoje, soki

Przydatne porady

Jak usunąć nadmiar wilgoci z lodówki?

Poznaj kilka podstawowych zasad jak usunąć nadmiar wilgoci z lodówki:

  • staraj się przechowywać wszystkie artykuły spożywcze w szczelnie zamkniętych pojemnikach – świeże produkty uwalniają wilgoć i zmuszają agregat do wzmożone pracy
  • nigdy nie wkładaj gorących naczyń, czy parujących potraw
  • nie otwieraj na długo lodówki – tylko na czas włożenia lub wyjęcia potrzebnego produktu
  • szuflady wyłóż papierowymi ręcznikami – wymieniaj je co jakiś czas

Jak i czym myć lodówkę, oraz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?

Żeby uniknąć brzydkiego zapachu w lodówce, oraz zagrożeń związanych z zaleganiem przeterminowanych produktów, pamiętaj o regularnym myciu lodówki i kontrolowaniu jej zawartości.

Przegląd lodówki najlepiej robić raz w tygodniu, przed większymi zakupami. Porządkując zawartość lodówki, wyrzuć wszystkie przeterminowane produkty. Żywność o krótszej dacie przydatności do spożycia ułóż z przodu, żeby zużyć ją w pierwszej kolejności.

Jak najlepiej myć lodówkę i zamrażarkę

Do czyszczenia lodówki starajmy się nie używać gotowych środków, które mogą zawierać substancje osłabiające plastik. Zamiast nich wykorzystuj domowe środki:

  • wodę z odrobiną detergentu (np. płynu do mycia naczyń)
  • ocet zmieszany w równych proporcjach z wodą –  taka mieszanka usuwa nieprzyjemny zapach z lodówki, dezynfekuje jej wnętrze zapobiegając rozwojowi pleśni

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?

Wstaw do lodówki pojemnik z wybranym produktem który chłonie nieprzyjemne zapachy:

  • soda oczyszczona
  • mielona kawa
  • połówka cytryny
  • skórka z cytryny

źródło: materiały prasowe
Dom w zgodzie z naturą, Christine Liu
Lodówki i zamrażarki, ec.europa.eu
Chłodziarka, autorzy, licencja CC BY SA 3.0

Dom ekologiczny – dodatkowe informacje:
audyt energetyczny, dom energooszczędny, dom inteligentny (smart home,) dom niskoenergetyczny, dom pasywny, domowe (naturalne) środki czystości, energooszczędne ogrzewania (oszczędzanie ciepła), energooszczędne oświetlenie, energooszczędne urządzenia, energooszczędna wentylacja, etykiety energetyczne, etykiety produktów, kuchnia Zero Waste, kosmetyki naturalne (ekologiczne), oszczędzanie energii elektrycznej (prądu), oszczędzanie gazu, oszczędzanie wody, rośliny oczyszczające powietrze, segregacja odpadów, termomodernizacja budynku, zrównoważone budownictwo

Circular Economy Action Plan (CEAP)
Construction Products Regulation (CPR)

Rządowe, ogólnopolskie programy proekologiczne:
Ciepłe Mieszkanie, Czyste powietrze, Mój Prąd, Moja Woda, Stop Smog, Ulga termomodernizacyjna
Dyrektywa o charakterystyce energetycznej budynków (EPBD)
Net-Zero Industry Act

Świadomy konsument – dodatkowe informacje:
ekologiczne i zrównoważone święta, black friday, Clean label, cyber monday, cyfrowy paszport produktu (Digital Product Passport, DPP), cykl życia produktu (Life Cycle Assesment LCA), data przydatności do spożycia, data ważności, degrowth, domowe (naturalne) środki czystości, dyrektywa Cyfrowa, Dyrektywa Omnibus, dyrektywy PPWD (Packaging and Packaging Waste Directive). dyrektywa Towarowa, dyrektywa Single-Use Plastics, ekoprojekt, ekoprojektowanie (ecodesign), etykiety energetyczne, greenwashing (ekościema, ekomanipulacja, zielone kłamstwo), ekonomia subskrypcji, fast fashion (szybka, śmieciowa moda), fast homeware, gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ), kosmetyki naturalne (ekokosmetyki), marnowanie żywności, Nutri-Score (5-Colour Nutrition Label, 5-CNL) pięciokolorowa etykieta żywieniowa, olej palmowy, odpowiedzialna konsumpcja, pakiet odpadowy, Prawo Do Naprawy (#RightToRepair), produkt bio, produkt ekologiczny (eko), produkt naturalny, recykling, redesign, rozszerzona odpowiedzialność producenta (ROP), ekonomia współdzielenia (sharing economy), slow fashion, społeczna lodówka, strategia Od pola do stołu, system kaucyjny, transport ekologiczny, turystyka ekologiczna, upcykling, uwalnianie książek (bookcrosing), zdrowa żywność, zrównoważona moda, zrównoważone rybołówstwo, żywność alternatywna, żywność drukowana, żywność ekologiczna

ślad ekologiczny (ecological footprint), ślad środowiskowy (environmental footprint), ślad węglowy (carbon footprint), ślad wodny (water footprint)
air-commerce, downsizing, overpackaging

Jak każdego dnia dbać o środowisko naturalne:
na wakacjach, na zakupach, w podróży, ograniczenie zużycia papieru
oszczędzanie energii elektrycznej (oszczędzanie prądu): tryb czuwania Stand-by
energooszczędne oświetlenie: świetlówka kompaktowa (energooszczędna), żarówka LED
oszczędzanie gazu, oszczędzanie wody: perlator
energooszczędna wentylacja, energooszczędne ogrzewanie
energooszczędne urządzenia: czajnik elektryczny, komputer, lodówka i zamrażarka, odkurzacz, okap kuchenny, piekarnik, płyta grzejna, pojemnościowy podgrzewacz do wody, pralka, telewizor, zmywarka
segregacja odpadów
znaki i oznaczenia ekologiczne

Ekologiczny styl życia:
dieta planetarna, fleksitarianizm, foodsharing, freganizm, jadłodzielnia, Lifestyles of Health and Sustainability (LOHAS), Less Waste, lodówka społeczna, roślinne zamienniki mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, Repair Cafe, Slow fashion, Slow life, weganizm, wegetarianizm,
Zero Waste
zasada 3R, zasada 5R, zasada 8R: Rethink (Przemyśl swoją relację ze środowiskiem), Refuse (Odmawiaj), Reduce (Unikaj), Reuse (Użyj ponownie), Rehome (Znajdź nowy dom), Repair (Naprawiaj), Recycle (Utylizuj, Recyklinguj, Oddaj do odzysku), Rot (kompostuj)

Wiedza ekologiczna – dodatkowe informacje:
aforyzmy ekologiczne, biblioteka ekologa, biblioteka młodego ekologa, ekoprognoza, encyklopedia ekologiczna, hasła ekologiczne, hasztagi (hashtagi) ekologiczne, kalendarium wydarzeń ekologicznych, kalendarz ekologiczny, klęski i katastrofy ekologiczne, największe katastrofy ekologiczne na świecie, międzynarodowe organizacje ekologiczne, podcasty ekologiczne, poradniki ekologiczne, (nie) tęgie głowy czy też (nie) najtęższe umysły, znaki i oznaczenia ekologiczne

Dziękuję, że przeczytałaś/eś powyższe informacje do końca. Jeśli cenisz sobie zamieszczane przez portal treści zapraszam do wsparcia serwisu poprzez Patronite.

Możesz również wypić ze mną wirtualną kawę! Dorzucasz się w ten sposób do kosztów prowadzenia portalu, a co ważniejsze, dajesz mi sygnał do dalszego działania. Nad każdym artykułem pracuję zwykle do późna, więc dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła ;-)

Zapisz się na Newsletter i otrzymuj email z ekowiadomościami. Dodatkowo dostaniesz dostęp do specjalnego działu na stronie portalu, gdzie pojawiają się darmowe materiały do pobrania i wykorzystania. Poradniki i przewodniki, praktyczne zestawienia, podsumowania, wzory, karty prac, checklisty i ściągi. Wszystko czego potrzebujesz do skutecznej i zielonej rewolucji w twoim życiu. Zapisz się do Newslettera i zacznij zmieniać świat na lepsze.

Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się pisząc maila na adres: informacje@wlaczoszczedzanie.pl

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu Włącz oszczędzanie

ŁUKASZ PAJĄK
✏️redaktor portalu Włącz oszczędzanie
🗣️Edukator ekologiczny | 🖊️ Copywriter | 🛠️ Specjalista SEO | 🎤 Rzecznik Prasowy
📞 +48 600 257 210
✉️ mrlukaspajak@gmail.com
🔗LinkedIn
🧑 O mnie
🌍 Dlaczego powstał portal Włącz oszczędzanie
❤️ Twoje wsparcie ma znaczenie! Razem zadbajmy o naszą planetę! Wspieraj mnie na Patronite!

Scroll to Top