Zmywarka należy do grupy urządzeń, bez których można wyobrazić sobie funkcjonowanie gospodarstwa domowego, znacznie bardziej potrzebne są lodówka czy pralka. Stale jednak rośnie liczba osób, które inwestują w to urządzenie i stwierdzają, że to dobry zakup.
Pierwszy model zmywarki zbudowała i opatentowała Josephine Cochrane. Kolejną zmywarkę o konstrukcji takiej jak stosowane obecnie, brytyjski inżynier William Howard Livens w 1924.
Urządzenie mechaniczne używane do zmywania naczyń, sztućców oraz innych przedmiotów służących do przygotowywania i podawania żywności oraz napojów. Najczęściej spotykane w gospodarstwie domowym i w gastronomii.
Dzięki zmywarce oszczędzasz czas przeznaczany na ręczne mycie naczyń, wodę, oraz energię wykorzystywaną do jej ogrzania. Jednorazowy wydatek może zatem dobrze wpłynąć na domowy budżet.
Stosując energooszczędną zmywarkę:
↓ ślad węglowy
↓ ślad wodny
↓ zanieczyszczenie środowiska
↓ zużycie energii
↓ zużycie wody
↓ ilość wydawanych pieniędzy
Czas czytania: 25 minut
Ostatnia aktualizacja: 20.09.2022
Spis treści
- Podstawowe informacje
- Zakup energooszczędnej zmywarki
- Wybierz urządzenie w najwyższej klasie energetycznej
- Dobierz odpowiednią pojemność znamionową
- Dopasuj odpowiednią szerokość zmywarki
- Zwróć uwagę na ilość zużywanej wody przez zmywarkę
- Sprawdź sposób podgrzewanie wody w zmywarce
- Zwróć uwagę na poziom emitowanego hałasu
- Suszenie wnętrza zmywarki
- Wyposażenie zmywarek na które warto zwrócić uwagę przy zakupie
- Dodatkowe funkcje zmywarek
- Programy w zmywarkach
- Programy i funkcje które pomogą zmniejszyć zużycie wody i prądu
- Zasady obsługi zmywarki
- Zasady energooszczędnego korzystania z zmywarki
- Prawidłowe użytkowanie i konserwacja zmywarek
Podstawowe informacje
Zasada działania
Usuwanie zabrudzeń (głównie tłuszczu) w zmywarce do naczyń odbywa się poprzez natryskiwanie pod ciśnieniem wody o temperaturze od 35 do 75°C na umieszczone w niej naczynia. Kolejno wtryskiwana jest czysta zimna woda (mycie wstępne grubszych zabrudzeń), gorąca woda z detergentami (mycie główne) i czysta woda (wypłukanie resztek detergentu). W niektórych zmywarkach płukanie odbywa się kilkakrotnie w trakcie jednego cyklu. Ostatnie płukanie to tzw. nabłyszczanie w gorącej wodzie. W tym procesie zmywarka automatycznie pobiera z zasobnika płyn nabłyszczający i dzięki temu naczynia szybciej się suszą oraz mają połysk.
W trakcie pracy urządzenia nie występuje kontakt z ludzką skórą, przez co możliwe jest używanie wydajniejszych detergentów – takich, które mają zbyt zasadowy odczyn dla człowieka. W zmywarkach spotyka się także element służący do ogrzewania i suszenia umytych naczyń.
Co można zmywać w zmywarce:
- naczynia i sztućce
- zwykłe szkło
- naczynia żaroodporne
- naczynia z tworzywa sztucznego nadające się do mycia w zmywarce
- garnki ze stali nierdzewnej
Uwaga! Nie zaleca się zmywania równocześnie zastawy srebrnej z zastawą ze stali oksydowanej. Umieszczając takie sztućce jednocześnie w zmywarce może nastąpić między nimi reakcja chemiczna, która spowoduje osadzanie się ciemnego nalotu.
Co należy zmywać ręcznie:
- zabytkową lub ręcznie malowaną porcelanę
- szkło kryształowe – chyba, że oznaczono, że można myć w zmywarce
- naczynia z elementami z drewna lub kości
- żeliwne garnki i patelnie.
- naczynia szczególnie delikatne np. wykonane ze szkła ręcznie malowanego i dekorowanego
Zalety i wady zmywarek
Zalety zmywarki:
- oszczędność wody – zmywarka zużywa przeciętnie od 4-5 razy mniej wody niż potrzebne jest do mycia ręcznego
- podczas zmywania pod bieżącą wodą zużywane są duże ilości wody
- nowoczesne zmywarki zużywają około 6,5 litrów na pełny cykl – są to dane uśrednione zależne od parametrów danego modelu
- zmywarki są wydajne, dlatego że filtrują wodę i ponownie ją zużywają
- korzystając ze zmywarki obniżysz rachunki za wodę
- przy ręcznym zmywaniu pełnego kompletu naczyń (mieszczących się w zmywarce) zużywa się ponad 50 litrów wody
- podczas zmywania ręcznego gorąca woda ucieka do kanalizacji i ochładza się w rurach, oddając energię potrzebną do jej wcześniejszego podgrzania
- zmywarka pobiera i ogrzewa jedynie tyle wody, ile potrzebuje, zużywając ok 3-4 litry na ostatnie płukanie w gorącej wodzie
- oszczędność energii elektrycznej – zmywarka zużywa dwa razy mniej energii – w mieszkaniach woda jest podgrzewana przez elektryczny lub gazowy bojler, albo też dostarczana jest z ciepłowni. W każdym przypadku wiąże się to z dodatkowymi opłatami.
- oszczędność czasu – tradycyjne zmywanie wiąże się z poświęceniem dużej ilości czasu. Czas marnowany przy zmywaniu, można poświęcić dla rodziny, dzieci, własny rozwój. Użytkownik zmywarki oszczędza czas, co trudno przeliczyć na pieniądze.
- dokładne mycie naczynia z wszelkich detergentów, nieczystości i bakterii – na gąbkach, ścierkach, oraz w zlewie zalegają duże ilości bakterii. Żeby mieć pewność, że nie ma ich na czystych naczyniach należałoby za każdym razem je zdezynfekować. Mycie naczyń w zmywarce to usługa kompleksowa, dzięki której po zakończonym procesie do rąk trafiają nie tylko czyste, ale suche i błyszczące naczynia. W zmywarce większość bakterii ginie w 60°C, a specjalne środki czyszczące usuwają pozostałości gromadzące się w szczelinach. Środki takie jak sole, czy tabletki do zmywarek są droższe niż płyn do mycia naczyń, jednak w przypadku ręcznego zmywania należy również doliczyć konieczność zakupu gąbek, oraz ściereczek.
Wady zmywarki:
- jednorazowy wysoki wydatek
- dodatkowe koszty eksploatacyjne związane z kupowanie środków czyszczących
- generuje hałas – jeżeli ktoś posiada kuchnię otwartą, to może mu przeszkadzać hałas towarzyszący zmywaniu
- podatna na usterki – dodatkowe koszty serwisowania urządzenia – ewentualne wydatki związane z naprawą
- nie wszystkie naczynia mogą być czyszczone w zmywarce – z złoconymi ozdobami, drewniane, malowane
- niektóre zabrudzenia trzeba usunąć ręcznie – zmywarka z czasem nie spełnia swego zadania w 100% i konieczne jest ręczne czyszczenie mocno zabrudzonego garnka czy talerza
- zajmuje dodatkowe miejsce w kuchni – zmywarkę trzeba też gdzieś zainstalować, co może być trudnym zadaniem, gdy posiada się małą kuchnię lub gdy jest ona urządzona
- konieczności podłączenia sprzętu do źródła zasilania, wody, oraz odpływu kanalizacyjnego
Rodzaje zmywarek
Zmywarki dzielą się na dwa podstawowe rodzaje: wolnostojące i do zabudowy
Powyższy podział to jedna z najważniejszych kwestii dla przyszłego użytkownika zmywarki, ponieważ odpowiedni wybór eliminuje kilkaset produktów, spośród których będzie można wybrać odpowiedni sprzęt.
Decyzja nie zależy jedynie od preferencji klienta, ale od możliwości, jakie stwarza konkretna kuchnia. Jeżeli w ciągu szafek nie znajdzie się miejsce na ulokowanie zmywarki lub nie da się jej podłączyć w sensowny sposób, to pozostaje inwestycja w produkt wolno stojący. O ile znajdzie się dla zmywarki miejsce i zapewni bezpieczne podłączenie.
Zmywarki wolnostojące
Cechy zmywarek wolno stojących:
- możliwość postawienia w dowolnym miejscu w kuchni
- często wyposażone w zdejmowaną górną pokrywę, dzięki czemu istnieje możliwość zamontowania kuchennego blatu
- dostępne są w kilku podstawowych kolorach – biały, srebrny, stalowy, czarny albo czerwony
- ich panel kontrolny jest zazwyczaj widoczny i znajduje się na froncie u góry
Zmywarki do zabudowy
Cechy zmywarek do zabudowy:
- zmywarka do zabudowy musi się znaleźć zazwyczaj w konkretnym miejscu w kuchni
- front i blat urządzenia mogą być identyczne z innymi meblami oraz urządzeniami, dzięki czemu zmywarka nie będzie się wyróżniać
- jest to idealna propozycja dla osób, które remontują lub urządzają kuchnię i chcą, żeby jej aranżacja była jednolita
Zmywarki do zabudowy dzielą się na dwa typy w zależności od umiejscowienia panelu sterującego urządzeniem:
- częściowo zintegrowane – panel sterowania jest widoczny na frontowych drzwiach – dzięki czemu jest dostępny praktycznie przez cały czas
- całkowicie zintegrowane – panel sterujący jest ukryty za drzwiczkami zmywarki – są to zmywarki całkowicie obudowane, niewidoczne dla osób przebywających w kuchni, co upodabnia zmywarkę do mebli kuchennych
Zakup energooszczędnej zmywarki
Wybierz urządzenie w najwyższej klasie energetycznej
Opierając się na danych zawartych na etykiecie energetycznej zwróć uwagę na to żeby urządzenie było w najwyższej klasie energetycznej. Etykieta energetyczna to etykieta zawierająca informacje o klasie energetycznej i podstawowych parametrach urządzenia. Informacja o klasie energetycznej musi zostać umieszczona w widocznym miejscu na każdym urządzeniu wystawionym w punkcie sprzedaży
Od 1 marca 2021 roku na unijnej etykiecie energetycznej dotyczącej zmywarek do naczyń dla gospodarstw domowych stosuje się skalę od A (najbardziej energooszczędne) do G (najmniej energooszczędne).
Etykiety dla zmywarek zawierają informacje o produkcie dotyczące:
- klasy efektywności energetycznej
- zużycia energii na 100 cykli
- czasu trwania programu eco
- zużycia wody na 1 cykl
- pojemności zmywarki
- emisji hałasu
Oznaczenie klasy energetycznej znajduje się na etykiecie efektywności energetycznej urządzenia. Informuje o średnim zużyciu energii podczas standardowego cyklu zmywania 12 kompletów naczyń.
Szczegółowe informacje na temat modeli zmywarek wprowadzanych na rynek UE są dostępne w europejskim rejestrze produktów do celów etykietowania energetycznego (EPREL) po zeskanowaniu kodu QR umieszczonego na nowych etykietach energetycznych. W rejestrze można znaleźć m.in. informacje dotyczące wymiarów danego modelu, jego pojemności, czasu trwania programu, funkcji opóźnionego startu, jeśli jest dostępna, lub minimalnej gwarancji oferowanej przez dostawcę.
Aby zwiększyć możliwości naprawy produktów, od 1 marca 2021 roku rozporządzeniem (UE) 2019/2022 (w sprawie wymogów dotyczących ekoprojektu dla zmywarek do naczyń dla gospodarstw domowych), w nowych przepisach wprowadzono wymóg, aby części zamienne, takie jak zawiasy do drzwi i uszczelki, inne uszczelki, ramiona natryskowe, filtry drenażowe i półki wewnętrzne były dostępne dla wszystkich przez dziesięć lat od wycofania produktu z rynku. Co więcej, profesjonalne serwisy naprawcze będą miały dostęp do części zamiennych i informacji niezbędnych do naprawy i profesjonalnej konserwacji zmywarek przez co najmniej siedem lat. Części zamienne muszą być dostarczone w ciągu 15 dni.
Decydując się na bardziej energooszczędną zmywarkę do naczyń, możesz oszczędzić nawet 1500 zł w całym średnim cyklu życia produktu.
Dzięki wprowadzeniu nowych unijnych wymogów dotyczących etykietowania energetycznego i ekoprojektu dla zmywarek do 2030 roku UE będzie mogła oszczędzić do 2,1 TWh energii elektrycznej rocznie. To z kolei przyczyni się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych o 0,7 tony metrycznej ekwiwalentu CO2 w skali roku.
dodatkowe informacje
Etykieta energetyczna dla zmywarek
Unijne rozporządzenia dotyczące zmywarek mają zastosowanie do wszystkich automatycznych zmywarek do naczyń dla gospodarstw domowych, które myją i spłukują zastawy stołowe. Nie mają one zastosowania do zmywarek przeznaczonych do użytku komercyjnego ani zmywarek do naczyń dla gospodarstw domowych zasilanych bateryjnie.
Dobierz odpowiednią pojemność znamionową
Pojemność znamionowa to jeden z najważniejszych elementów, nad którym należy się zastanowić przed zakupem zmywarki. Pojemność urządzenia określa się na podstawie ilości kompletów naczyń, które można włożyć jednocześnie do środka zmywarki. Standardowy komplet naczyń obejmuje zestaw naczyń stołowych, naczyń szklanych, oraz sztućców dla jednej osoby.
Na wybór odpowiedniej pojemności zmywarki wpływają:
- ilość miejsca w kuchni
- wielkość rodziny
- ilość brudnych naczyń zbieranych w ciągu dnia
Dopasuj odpowiednią szerokość zmywarki
Każda zmywarka ma podobną głębokość 56-60 cm. Zmywarki do zabudowy są nieco mniejsze. Mają też regulowaną wysokość od 81-87 cm, żeby zmieściły się pod blatem w każdej zabudowie. Zmywarki wolnostojące mają wysokość 85 cm, a po zdjęciu blatu 82 cm.
Zmywarki bez względu na to, czy są wolnostojące, czy do zabudowy różni szerokość.
Zmywarka kompaktowa
- dzięki niewielkim rozmiarom 50 x 50 cm pasuje do małych kuchni
- myje od 4-6 kompletów naczyń
- przeznaczona dla singli, pary lub małych rodzin
- nadaje się również do przyczep kempingowych i mieszkalnych
Zmywarka o rozmiarze 45 cm – slimline
- myje od 8-10 kompletów naczyń
- przeznaczona dla 2-4 osobowej rodziny
- w zmywarkach o tej szerokości trudno umyć większe garnki
Zmywarka o rozmiarze 60 cm
- myje 12-15 kompletów naczyń
- przeznaczona dla dużych rodzin
- przeznaczona dla osób które dużo gotują
Istotne uwagi!
- większe zmywarki są oszczędniejsze, ponieważ jednorazowo zmywają większą liczbę brudnych naczyń
- zużycie prądu, wody i środków chemicznych, w modelach o szerokości 45 i 60 cm są podobne – szersze urządzenie może być zatem oszczędniejsze
- szersza zmywarka o rozmiarze 60 cm zapewnia lepsze rozchodzenie się strumienia wody podczas zmywania, co w efekcie pozwala na dokładne wymycie resztek jedzenia z trudno dostępnych miejsc, zajmuje jednak więcej miejsca w kuchni
- szerszy model to dobre rozwiązanie dla osób, które dużo gotują lub dla większych rodzin, ale nie tylko – jeżeli produkt posiada funkcję ½ wsadu, lub automatyczną funkcje rozpoznawania wielkości załadunku, to z powodzeniem mogą w niego inwestować pary, oraz osoby samotne. Koszty zmywania zostaną utrzymane, a użytkownik nie będzie musiał czekać na zapełnienie całej zmywarki.
Zwróć uwagę na ilość zużywanej wody przez zmywarkę
Kupując zmywarkę należy zwrócić uwagę, ile zużywa wody podczas jednego cyklu. Najpopularniejsze urządzenia wykorzystują 10-15 litrów, ale można znaleźć na rynku zmywarki pobierające nawet 6 litrów wody. Ilość zużytej wody zależy od wybranego programu, funkcji oraz samej pojemności zmywarki.
Z etykiety energetycznej dla zmywarki można się dowiedzieć o zużyciu wody na jeden cykl.
Sprawdź sposób podgrzewanie wody w zmywarce
Sposób w jaki podgrzewana jest woda, wpływa na rozmieszczenie naczyń w zmywarce oraz zużycie energii:
- w starszych modelach grzałkę umieszczano na spodzie urządzenia
- w nowszych urządzeniach stosuje się przepływowy ogrzewacz, co powoduje że do komory zmywarki wpływa już ciepła woda, co zmniejsza koszty zużycia energii
- droższe zmywarki wyposażane są w wymiennik ciepła – dzięki temu elementowi nowa woda ogrzewana jest częściowo przez wodę zużytą, co prowadzi do mniejszego poboru energii elektrycznej, a co za tym idzie, do oszczędności
Zwróć uwagę na poziom emitowanego hałasu
Na ten parametr warto zwrócić szczególną uwagę w przypadku posiadania małych dzieci, przebywania w domu z osobami wrażliwymi na hałas lub skarżącymi się na bóle głowy. Ponadto bezgłośną zmywarkę można włączać w otwartej kuchni, a nawet w nocy, żeby zaoszczędzić dzięki niższej taryfie na prąd.
Poziom głośności mierzymy w decybelach (dB), a każdemu przyrostowi o 10 decybeli, odpowiada dwukrotne zwiększenie głośności. W związku z tym zmywarka o poziomie głośności rzędu 55 dB, jest dwa razy głośniejsza od zmywarki o poziomie głośności 45 dB. Dlatego też jeżeli chcesz kupić bardzo cichą zmywarkę szukaj urządzenia o głośności rzędu 40-45 dB. Im mniejsza wartość, tym cichsza zmywarka.
Dla porównania przykładowe poziomy głośności
- szum liści 10-20dB
- szept 20dB
- mieszkanie nocą 30dB
- biblioteka 35-40dB
- cicho grające radio 40dB
- normalna rozmowa 50-60dB
- głośna rozmowa 70dB
- ruchliwa ulica 80-90dB
- muzyka beatowa 120dB
- odrzutowiec 140dB
Suszenie wnętrza zmywarki
Producenci wykorzystują w zmywarkach różne sposoby osuszenia naczyń:
- statyczny – suszenie polega na wyparowaniu wody przy podniesionej temperaturze we wnętrzu zmywarki
- kondensacyjny – woda paruje z nagrzanych podczas mycia naczyń, krąży po komorze i na sam koniec skrapla się na tylnej ścianie
- producenci stosują również dodatkowe elementy jak wentylatory w turbo suszeniu, czy zeolit, materiał wchłaniający wodę
Wyposażenie zmywarek na które warto zwrócić uwagę przy zakupie
- kosze do naczyń na kółkach – zapewniające łatwiejsze wysuwanie
- regulowany kosz górny – dzięki jego obniżeniu lub podwyższeniu można myć naczynia o nietypowych kształtach. Podobny efekt dają składane widełki w koszach, dzięki którym możesz powiększyć przestrzeń i wymyć wspólnie blachy, oraz duże garnki
- dodatkowo wysuwany kosz na sztućce
- składane uchwyty na kieliszki
- wyświetlacz lub diody informujące o podstawowych parametrach – czasie jaki pozostał do końca zmywania, braku środków typu sól czy nabłyszczacz
- filtr samoczyszczący – służący do usuwania resztek jedzenia
- wymiennik ciepła – rozwiązanie kosztowne ale przydatne zwłaszcza w zastosowaniach dużej gastronomii. Dzięki temu elementowi nowa woda ogrzewana jest częściowo przez wodę zużytą, co prowadzi do mniejszego poboru energii elektrycznej, a co za tym idzie, do oszczędności.
Dodatkowe funkcje zmywarek
- funkcja opóźnionego startu – nawet do 24 godzin. Pozwala zaplanować godziny pracy zmywarki, oraz dostosowanie ich do tańszych taryf energii elektrycznej
- regulacja twardości wody – poprzez pokrętło lub elektronicznie – funkcja przydatna przy dbaniu o żywotność urządzenia
- mycie strefowe – wybór kosza, który ma zostać umyty
- zmywanie naprzemienne – zapewnia dokładniejsze mycie poprzez przemienne działanie ramion
- system Aqua Stop – chroni przed zalaniem kuchni w przypadku awarii urządzenia
- stop bakteriom – Baby protect, ExtraHygiene, HygienaPlus – podnosi temperaturę wody, skutecznie eliminując bakterie
- szybkie tempo – VarioSpeed, Express, Quick Clean, TimeSaver – skraca cykl o połowę lub gwarantuje czyste naczynia po 30 min
- program automatyczny – Auto, AutoFlex, SensorControl – analizuje załadunek, dostosowuje zużycie wody i prądu do stopnia zabrudzenia naczyń
- delikatnie i z pełną parą – ProZone, FlexiWash – łączy dwie funkcje mycia w jednym programie. Górny kosz zmywarki traktowany jest delikatnie, dolny z większą siłą
- funkcja multizone – umożliwia mycie naczyń w obrębie tylko jednego kosza
- dodatkowe zabezpieczenia – przed otwarciem zmywarki podczas pracy, blokada uniemożliwiająca zmianę programu podczas pracy
- funkcja 3w1 – system w zmywarce rozpoznaje środek czyszczący i na tej podstawie dobiera odpowiedni program
- automatyczna kontrola czystości wody – umożliwia zmniejszenie zużycie świeżej wody do mycia naczyń
Programy w zmywarkach
To jakie programy znajdą się w zmywarce, zależy przede wszystkim od ich ceny. Praktyka pokazuje że wiele funkcji nie jest wykorzystywanych w codziennym użytkowaniu.
- mycie wstępne czyli namaczanie – pozwala usunąć zaschnięte resztki – naczynia płukane są zimną wodą przez 15 minut
- program normalny – wykorzystywany przy średnio zabrudzonych naczyniach
- program intensywny (higieniczny) – stosowany do silnie zabrudzonych naczyń – wykonywanych jest kilka cykli mycia, w wysokiej temperaturze 60°C, a czas trwania programu może wynosić nawet 2 godziny
- 1/2 wsadu – umożliwia umycie niepełnej zmywarki przy zmniejszonej ilości poboru wody
- BIO – mycie odbywa się w temperaturze 50°C
- ECO – program ekonomiczny podczas którego zmywarka wykorzystuje mniejszą ilość wody, energii, a mycie odbywa się w temperaturze 50°C
- przyspieszony – trwa ok. 30 minut, stosowany w celu przepłukania lekko zabrudzonych naczyń
- delikatny – do lekko zabrudzonych delikatnych naczyń np. kieliszków czy szklanek, odbywa się w temperaturze 30-45°C
- automatyczny – zmywarka rozpoznaje stopień zabrudzenia, ilość naczyń i na tej podstawie dobiera wysokość temperatury, ilość wody, oraz czas trwania mycia
Programy i funkcje które pomogą zmniejszyć zużycie wody i prądu
- automatyczny dobór ilości wody i temperatury – zależnie od stopnia zabrudzenia naczyń
- czujnik zabrudzenia wody – po opłukaniu naczyń urządzenie samo ocenia czystość wody i zależnie od tego pobiera jej więcej lub mniej
- czujnik załadunku – dobiera ilość wody do stopnia zapełnienia urządzenia brudnymi naczyniami
- funkcja połowy wsadu – ogranicza zużycie wody i energii, jeżeli zmywarka nie jest zapełniona brudnymi naczyniami
- opóźniony start – dobre rozwiązanie dla tych, którzy mają dwie taryfy opłat za prąd np. dzienną i nocną. Urządzenie można zaprogramować tak, żeby myło wtedy, kiedy energia jest tańsza.
Zasady obsługi zmywarki
Jak uzyskać najlepsze rezultaty zmywania:
- zanim włączysz zmywarkę – sprawdź czy umieszczone w niej naczynia i akcesoria na pewno można czyścić w tym urządzeniu
- jeżeli masz wątpliwości odnośnie danego naczynia, zawsze zwracaj uwagę na oznaczenia producenta
- podpowiedzią może być charakterystyczny rowek na denku naczyń, które są przystosowane do mycia w zmywarce
- przed włożeniem do zmywarki brudnych naczyń – usuń z nich resztki jedzenia takie jak: kości, ości, resztki mięsa i warzyw, skórki z owoców, wykałaczki itp. W przeciwnym razie może dojść do zatkania filtrów, przewodu odpływowego i dysz ramienia spryskującego. Nie jest konieczne płukanie naczyń przed umieszczeniem w zmywarce.
- garnki i patelnie na których zalegają przypalone resztki jedzenia – należy uprzednio zamoczyć w wodzie z dodatkiem środka myjącego
- ułóż prawidłowo naczynia w zmywarce – w taki sposób, żeby woda mogła się wszędzie dostać – zapoznaj się z instrukcją obsługi, żeby sprawdzić zalecenia producenta. Uwaga! Zawsze wykonaj obrót ramionami spryskiwaczy, zanim naciśniesz start.
- naczynia ułóż w specjalnych koszach, dostosowanych do różnej wielkości przedmiotów
- małe, lekkie naczynia ulokuj na górnym poziomie zmywarki
- większe naczynia umieść w dolnym koszu
- długie na środku
- kubki, szklanki, miski należy postawić do góry dnem w górnym koszu
- naczynia z wklęsłym dnem ustaw pod kątem, żeby umożliwić spłynięcie wody
- nie należy wkładać jednych naczyń do drugich
- naczynia ułóż tak żeby nie stykały się ze sobą
- upewnij się, że ramiona spryskiwaczy mogą się obracać swobodnie i nie są zablokowane przez rączkę rondla lub uchwyt patelni
- sztućce umieść w oddzielnych przegrodach zmywarki
- uzupełnij komory dozownika detergentu, nabłyszczacza, soli do zmywarek
- komora dozownika detergentu i nabłyszczacza znajduje się po wewnętrznej stronie drzwi
- używaj odpowiedniej ilości środka do mycia
- przechowuj go w suchym miejscu i nie używaj po terminie ważności – stary czy wilgotny detergent nie jest skuteczny w działaniu
- używaj środków nabłyszczających, które zapobiegają powstawaniu plam i smug, oraz przyspieszają suszenie i zapewniają połysk – w większości modeli możliwe jest indywidualne dozowanie ilości nabłyszczacza, zaś odpowiednie wskaźniki informują, kiedy należy go uzupełnić
- używaj soli do zmywarek jeżeli mieszkasz na obszarze, gdzie występuje twarda woda – w większości zmywarek zbiornik na sól znajduje się pod dolnym koszem. Uwaga! Jeżeli zmywarka nie jest wyposażona w wskaźnik kontrolny poziomu soli, zaleca się sprawdzanie ilości soli w zbiorniku przynajmniej raz w miesiącu.
- wybierz odpowiedni program mycia naczyń
- program regularny lub eko – do dużej ilości naczyń. Program eko zużywa mniej wody i energii
- program auto (automatyczny) – czujnik w zmywarce automatycznie dobiera długość cyklu oraz temperaturę w zależności od stopnia zabrudzenia naczyń
- program intensywny – najlepszy do naczyń z przypalonymi lub zaschniętymi resztkami jedzenia
- program szybki – do mniej zabrudzonych naczyń
- program delikatny – delikatne mycie w wodzie o niskiej temperaturze
- program „pół wsadu” – jeżeli nie chcesz czekać aż uzbiera się tyle naczyń, by zapełnić całą zmywarkę
- po skończonym cyklu otwórz zmywarkę, żeby para uleciała, a naczynia wyschły
Zasady energooszczędnego korzystania z zmywarki
- zmywaj rzadziej, wykorzystując pojemność zmywarki w 100% – wypełniaj zmywarkę do pełna przed uruchomieniem
- korzystaj z funkcji ekonomicznego zmywania oraz programów szybkiego mycia – są one przydatne zaraz po posiłku, kiedy zanieczyszczenia są świeże. Nie powinniśmy zatem czekać aż zaschną na nich resztki jedzenia. Krótki program pozwala na ograniczenie czasu zmywania i zmniejszenie poboru wody. Kłóci się to z zaleceniem, by załadować zmywarkę do pełna – tu trzeba znaleźć złoty środek.
- opcja opóźnionego startu zmywarki pozwoli na znaczne oszczędności – jeżeli korzystasz z taryfy rozliczeniowej dziennej i nocnej, oszczędzasz jeszcze więcej, uruchamiając zmywarkę w nocy
- używaj kostek do zmywarek najnowszej generacji – myją na tyle dobrze, że możesz użyć krótszych programów
- unikaj korzystania z programu suszenia naczyń w zmywarce – wyłącznie tej funkcji, czyli korzystanie z odpowiednich programów, umożliwi zmniejszenie zużycia energii przez zmywarkę nawet do 30%
Prawidłowe użytkowanie i konserwacja zmywarek
Żeby utrzymać zmywarkę w czystości i służyła nam jak najdłużej:
- wyrzuć do kosza na śmieci resztki jedzenia – szczególnie niebezpieczne dla zmywarki są pestki cytryny i kulki ziela angielskiego. Jeżeli dostaną się do środka, mogą spowodować jej trwałe uszkodzenie. Wymiana lub naprawa zatkanej w ten sposób części wymaga rozebrania i dokładnego przeszukania urządzenia, oraz często dokupienia uszkodzonego mechanizmu. Bywa, że koszt takiej naprawy jest niewiele mniejszy, niż kupno nowej zmywarki.
- zanim załadujesz zmywarkę wypłucz patelnie i garnki z resztek gęstych sosów i tłuszczu – resztki z upływem czasu osadzają się w rurach i zatykają je.
- raz w miesiącu wyjmij i przepłucz pod bieżącą wodą filtr i ramiona natryskowe zmywarki – wystarczy do tego zwykły płyn do mycia naczyń. Już po jednym myciu w otworkach filtra zostają niewielkie drobinki jedzenia – jeżeli nie będziemy ich na bieżąco usuwać, będą wypychane przez kolejne resztki do wnętrza zmywarki i również będą ją zatykać. Poza tym resztki z brudnego filtra mieszają się z czystą wodą podczas mycia i płukania.
- raz na kilka miesięcy czyść filtr w wężu doprowadzającym wodę do zmywarki – jeżeli model zmywarki posiada taki dodatkowy filtr
- regularnie przemywaj uszczelki, oraz wnętrze zmywarki – jedzenie lubi osadzać się w zakamarkach, np. przy zawiasach drzwiczek. Do mycia zmywarek używaj środków niezawierających drobinek ścierających powierzchnię, najlepiej rekomendowanych przez producenta. Sprawdzi się tutaj płyn do mycia naczyń.
- regularnie stosuj środki do czyszczenia zmywarek – żeby zapobiec powstawaniu osadu z kamienia i tłuszczu – co jakiś czas butelkę ze specjalnym detergentem włóż do kosza na naczynia do góry dnem i włącz najdłuższy program. Podczas prania sączący się preparat rozpuści resztki tłuszczu i innych osadów. Jednorazowa buteleczka kosztuje kilkanaście złotych. Uwaga! Specjalne płyny i proszki do czyszczenia zmywarki stosuj przy pustej zmywarce- wyjmij naczynia ze zmywarki.
- dostosuj ustawienia zmywarki do stopnia twardości wody – jak to zrobić, przeczytasz w instrukcji obsługi zmywarki. W wielu przypadkach wystarczy ustawienie fabryczne, o potrzebie zmiany parametru twardości wody na wyższy, świadczy biały nalot na umytych naczyniach. Czasem przyczyną może być także za krótki czas mycia lub niewłaściwy detergent.
- dostosuj program do ilości naczyń i stopnia ich zabrudzenia – nowsze modele zmywarek robią to za nas automatycznie, w starszych musimy sami zwracać na to uwagę. Jeżeli wybierzemy za krótki program, naczynia trzeba będzie umyć jeszcze raz, zużywając dodatkową wodę i detergenty.
- używaj soli do zmiękczania wody – dosypuj ją co kilka myć do specjalnego otworu. Specjaliści twierdzą że zawsze powinniśmy używać soli do zmywarek. Sól do zmywarki jest potrzebna, nawet jak stosujemy tabletki do zmywania 3 w 1, ponieważ mamy najczęściej twardą wodę, a odkładający się kamień może uszkodzić zmywarkę. Dzięki soli naczynia po umyciu nie mają smug, a urządzenie jest chronione przed korodowaniem na skutek działania twardej wody.
Akcesoria do zmywania naczyń w zmywarce:
- płyny i tabletki – warto przeliczać cenę opakowania produktu na sztuki lub liczbę myć. Może się okazać, że wielkie pudło lub butelka z napisem 30% gratis jest w rzeczywistości droższe od pozostałych produktów. Detergenty różnią się skutecznością. Nie koniecznie trzeba wybierać te, które mają najwięcej cech w jednym, wystarczająco dobre mogą okazać się już tabletki 3w1.
- nabłyszczacz – po jego użyciu naczynia bardziej lśnią. Podobny efekt można osiągnąć odpowiednio ustawiając parametry zmywarki i dobierając dobre tabletki do mycia
- odświeżacz – eliminuje przykry zapach wytworzony przez resztki jedzenia podczas zmywania i suszenia gorącą parą. To zawieszka z haczykiem wypełniona płynem, którą przyczepia się do kosza na naczynia tak, żeby nie stykała się z talerzami.
- sól do zmywarek – zmniejsza twardość wody, wiążąc jony wapnia i magnezu. Uwaga! Nie wolno zastępować soli do zmywarek zwykłą solą kuchenną
źródło: materiały prasowe
Zmywarki, ec.europa.eu
Zmywarka do naczyń, autorzy , licencja CC BY SA 3.0
🏡 Dom ekologiczny
audyt energetyczny, dom energooszczędny, dom inteligentny (smart home,) dom niskoenergetyczny, dom pasywny, domowe (naturalne) środki czystości, energooszczędne ogrzewania (oszczędzanie ciepła), energooszczędne oświetlenie, energooszczędne urządzenia, energooszczędna wentylacja, etykiety energetyczne, etykiety produktów, kuchnia Zero Waste, kosmetyki naturalne (ekologiczne), oszczędzanie energii elektrycznej (prądu), oszczędzanie gazu, oszczędzanie wody, rośliny oczyszczające powietrze, segregacja odpadów, termomodernizacja budynku, zrównoważone budownictwo
Circular Economy Action Plan (CEAP)
Construction Products Regulation (CPR)
🏛️ Rządowe, ogólnopolskie programy proekologiczne:
Ciepłe Mieszkanie, Czyste powietrze, Mój Prąd, Moja Woda, Stop Smog, Ulga termomodernizacyjna
Dyrektywa o charakterystyce energetycznej budynków (EPBD)
Net-Zero Industry Act
🛒 Świadomy konsument – dodatkowe informacje:
ekologiczne i zrównoważone święta, black friday, Clean label, cyber monday, cyfrowy paszport produktu (Digital Product Passport, DPP), cykl życia produktu (Life Cycle Assesment, LCA), data przydatności do spożycia, data ważności, degrowth, domowe (naturalne) środki czystości, dyrektywa Cyfrowa, Dyrektywa Omnibus, dyrektywa PPWD (Packaging and Packaging Waste Directive), dyrektywa Towarowa, dyrektywa Single-Use Plastics, ekoprojekt, ekoprojektowanie (ecodesign), etykiety energetyczne, garderoba kapsułowa (capsule gardrobe), greenwashing (ekościema, ekomanipulacja, zielone kłamstwo), ekonomia subskrypcji, fast fashion (szybka, śmieciowa moda), fast homeware, gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ), kosmetyki naturalne (ekokosmetyki), lęk przed wypadnięciem z obiegu (Fear of missing out, FOMO), marnowanie żywności, Nutri-Score (5-Colour Nutrition Label, 5-CNL) pięciokolorowa etykieta żywieniowa, olej palmowy, odpowiedzialna konsumpcja, pakiet odpadowy, Prawo Do Naprawy (#RightToRepair), produkt bio, produkt ekologiczny (eko), produkt naturalny, recykling, redesign, rozszerzona odpowiedzialność producenta (ROP), ekonomia współdzielenia (sharing economy), slow fashion, społeczna lodówka, strategia Od pola do stołu, system kaucyjny, transport ekologiczny, turystyka ekologiczna, upcykling, uwalnianie książek (bookcrosing), zdrowa żywność, zrównoważona moda, zrównoważone rybołówstwo, żywność alternatywna, żywność drukowana, żywność ekologiczna
ślad ekologiczny (ecological footprint), ślad środowiskowy (environmental footprint), ślad węglowy (carbon footprint), ślad wodny (water footprint)
air-commerce, downsizing, overpackaging
Jak każdego dnia dbać o środowisko naturalne:
na wakacjach, na zakupach, w podróży, ograniczenie zużycia papieru
oszczędzanie energii elektrycznej (oszczędzanie prądu): tryb czuwania Stand-by
energooszczędne oświetlenie: świetlówka kompaktowa (energooszczędna), żarówka LED
oszczędzanie gazu, oszczędzanie wody: perlator
energooszczędna wentylacja, energooszczędne ogrzewanie
energooszczędne urządzenia: czajnik elektryczny, komputer, lodówka i zamrażarka, odkurzacz, okap kuchenny, piekarnik, płyta grzejna, pojemnościowy podgrzewacz do wody, pralka, telewizor, zmywarka
segregacja odpadów
znaki i oznaczenia ekologiczne
Ekologiczny styl życia:
dieta planetarna, fleksitarianizm, foodsharing, freganizm, jadłodzielnia, Lifestyles of Health and Sustainability (LOHAS), Less Waste, lodówka społeczna, roślinne zamienniki mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, Repair Cafe, Slow fashion, Slow life, weganizm, wegetarianizm,
Zero Waste
zasada 3R, zasada 5R, zasada 8R: Rethink (Przemyśl swoją relację ze środowiskiem), Refuse (Odmawiaj), Reduce (Unikaj), Reuse (Użyj ponownie), Rehome (Znajdź nowy dom), Repair (Naprawiaj), Recycle (Utylizuj, Recyklinguj, Oddaj do odzysku), Rot (kompostuj)
🧠 Wiedza ekologiczna – dodatkowe informacje:
aforyzmy ekologiczne, biblioteka ekologa, biblioteka młodego ekologa, ekoprognoza, encyklopedia ekologiczna, hasła ekologiczne, hasztagi (hashtagi) ekologiczne, kalendarium wydarzeń ekologicznych, kalendarz ekologiczny, klęski i katastrofy ekologiczne, największe katastrofy ekologiczne na świecie, międzynarodowe organizacje ekologiczne, podcasty ekologiczne, poradniki ekologiczne, (nie) tęgie głowy czy też (nie) najtęższe umysły, znaki i oznaczenia ekologiczne
🤝Dziękuję, że przeczytałaś/eś powyższe informacje do końca. Jeśli cenisz sobie zamieszczane przez portal treści zapraszam do wsparcia serwisu poprzez Patronite.
☕ Możesz również wypić ze mną wirtualną kawę! Dorzucasz się w ten sposób do kosztów prowadzenia portalu, a co ważniejsze, dajesz mi sygnał do dalszego działania. Nad każdym artykułem pracuję zwykle do późna, więc dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła ;-) 💪☕
Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się pisząc maila na adres:
✉️ informacje@wlaczoszczedzanie.pl
🔍Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu Włącz oszczędzanie