Dlaczego warto kupić energooszczędną lodówkę?

Jak wybrać, kupić i użytkować energooszczędną lodówkę i zamrażarkę - wlaczoszczedzanie.pl

Mówiąc o oszczędzaniu energii w domu myślimy w jaki sposób można zmniejszyć na nią wydatki. Oświetlenie, komputer, piekarnik, płyta indukcyjna, czajnik elektryczny mają spory wpływ na nasze rachunki, ale tylko jedno urządzenie elektryczne podłączone jest do prądu 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu i 365 dni w roku. Mowa oczywiście o lodówce.

Lodówka odpowiedzialna jest za generowanie 25-30% rocznych kosztów energii i jest największym pojedynczym konsumentem prądu w typowym domu. Dlatego ważne jest, żeby była jak najbardziej energooszczędna.

Jak kupić energooszczędną lodówkę i zamrażarkę

Nowe lodówki i zamrażarki są obecnie bardzo efektywne energetycznie. Ulepszona izolacja i wydajnie pracujące kompresory podniosły ich efektywność energetyczną do klasy A+++. Ponieważ nie wykorzystuje się już w nich gazów CFC i HFC do chłodzenia, urządzenia te nie niszczą powłoki ozonowej i nie przyczyniają się do powstawania efektu cieplarnianego. Niektóre zamrażarki wyposażone są w termostaty umożliwiające lepszą kontrolę temperatury.

Wybierając lodówkę, warto zapoznać się z informacjami na etykiecie urządzenia. Pomogą one dokonać najkorzystniejszego wyboru.

1. Opierając się na danych zawartych na etykiecie energetycznej zwróć uwagę na to żeby urządzenie było w najwyższej klasie energetycznej czyli A++ lub A+++

Etykieta energetyczna to etykieta zawierająca informacje o klasie energetycznej i podstawowych parametrach urządzenia. Informacja o klasie energetycznej musi zostać umieszczona w widocznym miejscu na każdym urządzeniu wystawionym w punkcie sprzedaży.

zobacz więcej szczegółowych informacji:


Ile możemy zaoszczędzić? – przykładowe wyliczenia

Lodówka o pojemności 250–300 litrów zużywa rocznie średnio: w klasie A: 320 kWh, A+: 260 kWh, A++: 200 kWh, A+++: 180kWh

Biorąc pod uwagę1 kWh = obecnie 0,56 zł aktualna cena prądu dla twojego miejsca zamieszkania cenapradu.strefa.pl)

można odpowiednio przeliczyć:
Klasa A: 320 kWh x 0,56 zł = 179,2 zł/ roku
Klasa A+: 260 kWh x 0,56 zł = 145,6 zł/ rok
Klasa A++: 200 kWh x 0,56 zł = 112 zł/ rok
Klasa A+++: 180 kWh x 0,56 zł = 100,8 zł/ rok

Różnica w rocznych realnych oszczędnościach na prądzie, między A, A+ to 33,6 zł rocznie, między A, A++ to 67,2 zł rocznie, a różnica między A, A+++ to 78,4 zł.

W Polsce ceny energii elektrycznej z roku na rok stopniowo rosną, a sprzęt AGD wciąż tanieje, ponieważ na rynek wchodzą nowe modele o wyższej klasie energooszczędności. Przy obecnych cenach lodówek, oraz promocjach w sklepach można trafić na dobry model A++ lub nawet A+++ w zbliżonej cenie do urządzenia w klasie A.

Uwaga! Warto mieć na uwadze, że dane o zużyciu prądu są często przez producentów sprzętu zaniżone, ponieważ testy przeprowadzane są w warunkach laboratoryjnych.

2. Jeżeli planujesz zakup chłodziarki i zamrażarki to kup dwa w jednym

Chłodziarko-zamrażarki są oszczędniejsze niż oddzielna lodówka i zamrażarka. Z porównania zużycia energii elektrycznej lodówki, zamrażarki i lodówko-zamrażarki (o zbliżonej pojemności netto) wynika, że mniejsze zużycie energii ma lodówko-zamrażarka, niż wolnostojące lodówka i zamrażarka.

3. Dopasuj pojemność do Twoich potrzeb i liczby osób w gospodarstwie domowym

Na etykiecie energetycznej odczytasz informacje o pojemności użytkowej wszystkich komór również tych do przechowywania zamrożonej żywności. Producenci podają pojemność w litrach, zatem można w łatwy sposób porównać kilka różnych modeli i wybrać chłodziarkę najbardziej odpowiadającą codziennym potrzebom.

Optymalna pojemność lodówki zależy od liczby osób mieszkających w gospodarstwie domowym. Duża lodówka zużywa więcej energii niż mała, nawet jeżeli obie mają tę samą klasę efektywności. Podejmując decyzję o zakupie weź pod uwagę że:

  • dla gospodarstwa domowego złożonego z 1-2 osób wystarczająca jest lodówka o pojemności 100 – 140 litrów
  • dla każdej kolejnej osoby wystarczy dołożyć 50 litrów

Uwaga! Lodówka nie może być za duża, gdyż jeżeli nie jest zapełniona, to energia idzie na chłodzenie znajdującego się w niej powietrza, a zimne powietrze szybko ucieka z lodówki przy każdym otworzeniu jej drzwi.

4. Rozważ zakup lodówki z systemem automatycznego usuwania szronu i wilgotności

Tego typu rozwiązanie automatycznie czyli bezobsługowo usuwa szron i wilgotność z urządzenia dzięki czemu nie musisz się martwić o rozmrażanie lodówki i utrzymaniu jej w czystości. Oblodzone ścianki przyczyniają się do pogorszenia wymiany ciepła.

Chłodziarkę bez funkcji automatycznego odmrażania trzeba koniecznie regularnie rozmrażać. Już 5 mm lodu oznacza wzrost zużycia energii o 20%. Dbaj o to żeby grubość lodu nigdy nie przekraczała 10 mm.

5. Zwróć uwagę na poziom emitowanego hałasu

Parametr ten jest szczególnie istotny, jeżeli chłodziarka będzie znajdować się w aneksie kuchennym, lub gdy będziesz często przebywał w kuchni. Urządzenia uznaje się za pracujące cicho, jeżeli poziom emitowanego hałasu nie przekracza 38 dB.

Dla porównania przykładowe poziomy głośności

  • szum liści 10-20dB
  • szept 20dB
  • mieszkanie nocą 30dB
  • biblioteka 35-40dB
  • cicho grające radio 40dB
  • normalna rozmowa 50-60dB
  • głośna rozmowa 70dB
  • ruchliwa ulica 80-90dB
  • muzyka beatowa 120dB
  • odrzutowiec 140dB

6. Sprawdź czy lodówka posiada system półek i szuflad przeznaczonych na przechowywanie produktów w odpowiednich temperaturach

Lodówka powinna mieć strefy przechowywania konkretnych produktów w odpowiednich warunkach temperaturowych

  • najwyższa temperatura panuje na górnej półce, dlatego nadaje się ona do przechowywania np. gotowanego jedzenie, a także przetworów
  • środkowa półka jest idealna do przechowywania wędlin i serów
  • dolna pólka, jako najzimniejsza, jest przystosowana do przechowywania łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso i ryby
  • warzywa należy przechowywać w szufladzie

7. Funkcje automatycznego podnoszenia temperatury w chłodziarce na czas dłuższych wyjazdów

8. Funkcje kontroli otwarcia drzwi

Powoduje ona włączenie sygnału alarmowego, przy kilkuminutowym otwarciu drzwi, oraz całkowite wyłączenie urządzenia przy kilkudziesięcio minutowym otwarciu drzwi.

Podstawowe zasady ustawienia lodówki i zamrażarki

Zakup energooszczędnego sprzętu nie sprawi, że nasze rachunki automatycznie spadną o połowę. Przede wszystkim, trzeba z nich umiejętnie i rozsądnie korzystać.

1. Ustaw lodówkę z daleka od wszelkich źródeł ciepła, oraz poza zasięgiem promieni słonecznych

Nie umieszczaj urządzeń chłodniczych w ciepłych pomieszczeniach, w pobliżu grzejników, pieców, lub w miejscach silnie nasłonecznionych. Niższa temperatura otoczenia gwarantuje mniejsze zużycie energii przez urządzenie. Jeżeli lodówka stoi w ciepłym miejscu, to tym szybciej ciepło przenika do wnętrza lodówki, co powoduje częstsze uruchamianie agregatu.

Uwaga! Jeżeli uda się dodatkowo zmniejszyć temperaturę otoczenia o zaledwie 1ºC, to oszczędność energii może wynieść nawet 6%. Zwracaj na to uwagę szczególnie w zimie.

2. Nie dosuwaj lodówki bezpośrednio do ściany

Zostaw przerwę 8-10 cm, żeby do znajdującego się z tyłu lodówki wymiennika ciepła swobodnie dopływało powietrze, dzięki czemu zostanie zapewniony jego prawidłowy obieg. W przeciwnym razie może dojść do przegrzania i nadmiernego zużycia prądu.

3. Poprawnie ustaw i wypoziomuj lodówkę

Dzięki temu drzwi będą zamykały się samoczynnie.

4. Nie zabudowuj lodówki, która nie jest przeznaczona do zabudowy

Zła wymiana powietrza z powodu zabudowy lodówki nie przeznaczonej do tego celu może spowodować nie tylko dużo większe zużycie prądu, ale doprowadzić do przegrzania i uszkodzenia agregatu.

Porady dotyczące prawidłowego użytkowania i konserwacji urządzeń chłodniczych

Porady dotyczące konserwacji urządzeń chłodniczych

1. Regularnie odmrażaj urządzenia jeżeli nie posiada ono automatycznej funkcji odmrażania

Każde 3 milimetry warstwy lodu (szronu), to dodatkowe 10% zużycia prądu. Czysta lodówka nie potrzebuje tyle energii co zaszroniona.

2. Żeby spowolnić obladzanie ścianek wewnętrznych w lodówkach starego typu, posmaruj je olejem jadalnym lub gliceryną

Dzięki temu przy odmrażaniu łatwiej będzie usunąć lód.

3. Odkurz zewnętrzny wymiennik ciepła (drabinka z tyłu lodówki) raz lub dwa razy do roku

4. Regularnie myj wodą z detergentem całą chłodziarkę, oraz uszczelkę w drzwiach

5. Uszczelki gumowe konserwuj talkiem, który sprawi, że nie staną się porowate

6. Sprawdzaj stan uszczelek na drzwiach lodówki, uszkodzoną uszczelkę wymień na nową

Każda nieszczelność powoduje dostawanie się do lodówki ciepłego powietrza, w wyniku czego agregat musi intensywniej pracować żeby schłodzić zawartość lodówki.

Sposoby na sprawdzenie szczelności uszczelek

  • Wieczorem zapal latarkę, włóż ją do lodówki, zamknij drzwi i zgaś światło w kuchni. Obejrzyj dokładnie czy światła latarki nie widać z zewnątrz.
  • Weź kartkę papieru i włóż ją pomiędzy lodówkę a drzwi. Spróbuj przesuwać kartkę przy zamkniętych drzwiach. Łatwo przesuwająca się kartka pomiędzy drzwiami a lodówką sygnalizuje konieczność wymiany uszczelki.

7. Zapewnij właściwa wentylację lodówki zabudowanej

Upewnij się, że nic nie zakrywa otworów wentylacyjnych w tylnej części lodówki. Ciepłe powietrze musi mieć zapewnioną drogę ucieczki. W przeciwnym razie lodówka nagrzewa się niepotrzebnie i zużywa więcej energii.

Zasady energooszczędnego korzystania z lodówki i zamrażarki

1. Ustaw optymalną temperaturę dla lodówki w zakresie 6-8°C

Im wyższa temperatura, tym niższe będzie zużycie prądu. Każde dodatkowe obniżenie temperatury o 2°C, powoduje wzrost poboru prądu o kilkanaście procent. Niższe temperatury nie mają wpływu na świeżość produktów, a jedynie spowodują zwiększenie zużycia energii.

2. Ustaw docelową temperaturę w zamrażarce na -18°C

Dodatkowe obniżanie temperatury (poniżej -18°C) nie spowoduje zwiększenia trwałości produktów, ale zwiększy zużycie prądu. Każdy 1 stopień w dół w zamrażarce, to około 8% większe zużycie energii.

3. Otwieraj lodówkę lub zamrażarkę tyko na tak długo, jak to jest potrzebne

Zanim otworzysz drzwi od lodówki pomyśl przez sekundę co chcesz z niej wyciągnąć. Jeżeli drzwi są otwarte dłużej, to do urządzenia dostaje się zawilgocone powietrze zewnętrzne, co powoduje wzrost zużycia energii. W przypadku zamrażarki wilgoć zamarza, a rosnąca grubość warstwy lodu pogarsza sprawność urządzenia.

4. Wyciągaj żywność na krótko

Żywność która ma być z powrotem umieszczona w lodówce powinna jak najszybciej do niej wrócić zanim się ogrzeje np. po odkrojeniu potrzebnej części. Czym mniej się ogrzeje tym lepiej.

5. Produkty z zamrażarki rozmrażaj w lodówce

Rozmrożenie potrwa w lodówce nieco dłużej niż poza nią, ale zaoszczędzisz na prądzie, gdyż rozmrażany produkt ochładzać będzie wnętrze lodówki.

6. Nigdy nie wkładaj do lodówki ciepłych czy gorących potraw

Poczekaj aż osiągną temperaturę pokojową, inaczej chłodziarka zużyje do trzech razy więcej prądu na ich ochłodzenie. Szacunkowo 1 litr wody o temperaturze 50°C wstawiony do lodówki, spowoduje o 60% większe zużycie energii elektrycznej, niż ten sam litr wody o temperaturze pokojowej 20°C, przy schłodzeniu w obu przypadkach do 6°C.

7. Przed włożeniem produktów spożywczych do lodówki zamknij je w szczelnych pojemnikach

Produkty wkładane do zamrażarki muszą być szczelnie opakowane. Dzięki temu ograniczysz zjawisko parowania tych produktów w lodówce i tworzenie się szronu. Szron to konieczność konsumpcji większej energii w celu utrzymania zamierzonej temperatury.

8. Układaj produkty w przeznaczonych dla nich strefach temperaturowych

Unikniesz w ten sposób niepotrzebnego chłodzenia niektórych produktów. Szczegóły znajdziesz w instrukcji obsługi każdej lodówki.

9. Układaj produkty w lodówce zawsze w podobny sposób

Dzięki temu łatwiej i szybciej będziesz mógł je odszukać.

10. Jeśli rozmrażasz zamrażarkę, to przełóż wszystkie produkty do chłodziarki

11. Wyjeżdżając na dłużej niż dwa tygodnie wyłącz urządzenie i pozostaw uchylone drzwi

Optymalnie z punktu energooszczędności jest, jeżeli przed wyjazdem pozbędziesz się z lodówki całej żywności, a lodówkę wyłączysz z prądu na czas Twojej nieobecności. Pamiętaj o tym, żeby po wyłączeniu jej z prądu pozostawić otwarte drzwi lodówki. Unikniesz brzydkich zapachów i pleśni.

Jeżeli jednak zostawiasz w lodówce produkty, to przestaw ją na wakacyjny tryb działania lub podwyższ temperaturę chłodziarki do 7-8°C.