Ecolabel zwany też Stokrotką lub Margerytką
Ecolabel zwany też Stokrotką lub Margerytką

Ecolabel (Eu Ecolabel) zwany też Stokrotką lub Margerytką to znak ekologiczny ustanowiony przez Komisję Europejską żeby informować konsumentów, które produkty i usługi są przyjazne środowisku.

Jest głównym europejskim wyróżnieniem przyznawanym wyrobom spełniającym wyższe normy środowiskowe, honorowanym we wszystkich krajach Wspólnoty.

EU Ecolabel to inicjatywa dobrowolna, która ma zachęcić przedsiębiorców w UE do produkowania wyrobów bądź oferowania usług bardziej przyjaznych dla środowiska.

Europejska etykieta ekologiczna gwarantuje, że dany produkt spełnia wysokie standardy ekologiczne i zdrowotne.

Symbol Ecolebel informuje konsumenta, że produkty nie są szkodliwe dla środowiska, spełniają określone kryteria unijne, ustalone w porozumieniu z przedstawicielami przemysłu, konsumentów, organizacji środowiskowych, handlu i władz publicznych.

zobacz: ecolabel.eu

Produkty oznaczone znakiem ekologicznym EU Ecolabel

Produkty oznaczone znakiem ekologicznym EU Ecolabel
Produkty oznaczone znakiem ekologicznym EU Ecolabel

Ecolabel występuje na produktach wytwarzanych na terenie Unii Europejskiej, spełniających najostrzejsze wymogi ochrony środowiska i których sposób wytwarzania można w istotny sposób zmodyfikować z korzyścią dla środowiska.

Obecnie EU Ecolabel obejmuje 24 kategorie produktów ekologicznych, opracowanych i przyjętych przez Komitet EUEB (European Union Ecolabelling Board).

Znak można znaleźć m.in na artykułach spożywczych, kosmetykach, środkach czystości, detergentach, farbach, lakierach, żarówkach, telewizorach, pralkach, komputerach osobistych, zmywarkach do naczyń, meblach, obuwiu.

Znak nie występuje na lekarstwach, żywności i napojach.

Wyszukiwarka produktów oznaczonych wyróżnieniem EU Ecolabel

Hotele, kempingi i bazy noclegowe oznaczone znakiem ekologicznym EU Ecolabel

Hotele, kempingi i bazy noclegowe oznaczone znakiem ekologicznym EU Ecolabel
Hotele, kempingi i bazy noclegowe oznaczone znakiem ekologicznym EU Ecolabel

W 2017 roku Komisja Europejska opublikowała nowe kryteria unijnego oznakowania ekologicznego EU Ecolabel dla usług zakwaterowania turystycznego. O certyfikat mogą ubiegać się hotele, pensjonaty, oraz kempingi, oferujące zakwaterowanie w namiotach, przyczepach kempingowych bądź bungalowach.

Zgodnie z nowymi kryteriami właściciele obiektów muszą wyposażyć swoje obiekty w energooszczędne urządzenia, termoregulatory, systemy automatycznego wyłączania i włączania oświetlenia, wodooszczędną armaturę sanitarną. Wszystkie urządzenia powinny być regularnie, co najmniej raz do roku poddawane konserwacji.

Właściciele lub administratorzy obiektów powinni starać się zminimalizować liczbę prań, czyli wymieniać pościel i ręczniki rzadziej niż codziennie, a częstsze wymiany powinny mieć miejsce tylko na wyraźnie życzenie gości.

W obiektach oznaczonych etykietą Ecolabel nie powinno się udostępniać artykułów toaletowych jednorazowego użytku jak np. czepki pod prysznic, szczoteczki do zębów, szampony, mydła, chyba że goście o nie poproszą. W pokojach, restauracjach ani barach nie powinno być jednorazowych naczyń, a w łazienkach jednorazowych ręczników.

Właściciele zobowiązani są także wprowadzić plan zmniejszania powstawania odpadów spożywczych. W przypadku żywności o długim terminie przydatności np. kawy czy cukru, nie powinno się używać pojedynczych opakowań. Produkty takie mogą być pakowane pojedynczo tylko jeśli dostępne są w hotelowym sklepie lub automacie z napojami i żywnością, wówczas jednak powinny być to produkty ekologiczne lub produkty sprawiedliwego handlu. Jeśli chodzi o żywność łatwo się psującą, jak jogurty, wędliny, czy ciasta, to hotele i kempingi powinny tak zarządzać dostawami, żeby nie wyrzucać nadmiaru żywności.

Przy przyznawaniu etykiety pod uwagę brana jest też jakość dodatkowych usługi świadczonych w obiekcie turystycznym, w tym m.in. dostęp do obiektów sportowych (np. boiska) lub terenów zielonych, pomieszczenia do organizacji jednorazowych imprez (np. konferencje biznesowe i seminaria).

Pracownicy ośrodków turystycznych muszą być zatrudnieni legalnie, zgodnie z obowiązującymi w danym kraju przepisami, a zarządzający obiektem jest zobowiązany zapewnić im odpowiednie szkolenie, także w zakresie stosowania procedur mających na celu ochronę środowiska.

Przyjęte przez Komisję Europejską nowe kryteria EU Ecolabel dla obiektów turystycznych ważne będą przez 5 lat.

Wyszukiwarka hoteli, kempingów, baz noclegowych oznaczonych znakiem ekologicznym EU Ecolabel