Czas czytania: 161 minut
Wiele osób nie przykłada dużej wagi do zakupu odpowiedniego okapu kuchennego. Uważa go za zbędny wydatek. Okap ma ładnie wyglądać i nie kosztować zbyt dużo. Jednak wybór okapu nie powinien być przypadkowy. Jest to nieodłączny element czystej, zdrowej, nowoczesnej i energooszczędnej kuchni.
Kuchnia jest szczególnym pomieszczeniem z punktu widzenia systemu wentylacji. Podczas smażenia i gotowania powstają opary, które unoszą się znad gotujących się potraw. Jest to para o wysokiej zawartości tłuszczu, zapachów, oraz wilgoci, która powinna zostać odprowadzona na zewnątrz lub oczyszczona.
W warunkach słabej wentylacji osiada na ścianach, meblach i urządzeniach, a także na naszych ubraniach. Zapachy nie są niebezpieczne dla zdrowia, ale wilgoć i tłuszcz są doskonałym środowiskiem do rozwoju drobnoustrojów, grzybów, bakterii oraz pleśni. Zagraża to estetyce ścian i mebli w kuchni, a przede wszystkim naszemu zdrowiu. Rozwiązaniem jest instalacja okapu kuchennego.
Urządzenie gospodarstwa domowego służące do odprowadzania lub oczyszczania oparów powstałych w trakcie przygotowywania posiłków. Elektryczne okapy można podzielić ze względu na sposób działania na wyciągi oraz pochłaniacze, przy czym produkowane są okapy łączące obie te funkcje. Wyciąg to okap kuchenny podłączony do systemu wentylacyjnego pomieszczenia rurą, za pomocą której opary odprowadzane są na zewnątrz. Pochłaniacz z kolei to okap wyposażony w filtry węglowe pochłaniające zapachy i tłuszcz, działający w obiegu zamkniętym.
Spis treści
Zasada działania okapu kuchennego
Praca tego urządzenia polega na pochłanianiu lub całkowitym usuwaniu z pomieszczenia powietrza zawierającego niepożądane składniki. Systemy filtrów potrafią neutralizować zapachy, oraz zatrzymywać drobinki tłuszczu unoszące się wraz z parą wodną. Zastosowanie dobrej jakości okapu sprawia, że dom jest wolny od kuchennej woni, a kuchnia czysta, zdrowa i bezpieczna.
Okap ma do spełnienia wiele istotnych zadań:
- oczyszcza powietrze z szkodliwych gazów – np. tlenku węgla powstającego podczas gotowania, pieczenia i smażenia
- usuwa nieprzyjemne i uciążliwe zapachy – np. zapach spalenizny czy nadmierny dym, który powstanie podczas zbyt długiego smażenia
- pochłania parę wodną – nieusuwana para wodna osiada na meblach co może prowadzić do ich uszkodzenia
- oczyszcza powietrze z drobinek tłuszczu – zapobiega lub opóźnia proces osadzaniu się na szafkach tłustego nalotu, pożółkłych ścian i mebli
- okap może działać jako wyciąg – jest to sposób bardziej skuteczny, ponieważ powietrze wychodzi kanałem wentylacyjnym poza dom
- okap może być zainstalowany jako pochłaniacz – jest to sposób mniej skuteczny, ponieważ oczyszczone powietrze wraca do kuchni po przefiltrowaniu przez filtry
- okap można zainstalować na ścianie, w rogu, pod szafką lub przymocować do sufitu
- okap może być sprzętem, który podkreśli stylistykę kuchni i będzie jej ozdobą
Sposoby pracy okapu
Wyciąg czyli tryb otwarty
Wyciąg, czyli tryb otwarty zapewnia większą skuteczność. Okap podłączany jest do kanału wentylacyjnego (lub kominowego), a zanieczyszczone powietrze zasysane przez wentylator trafia tą drogą na zewnątrz. Takie rozwiązanie gwarantuje dobrą wymianę powietrza w pomieszczeniu, oraz zapewnia skuteczne odprowadzanie wilgoci, oraz zapachów i tłustych oparów. Dodatkowym plusem jest skuteczne obniżenie temperatury w pomieszczeniu.
Cechy pracy okapu w trybie wyciągu:
- zużyte powietrze wydalane jest na zewnątrz
- tania eksploatacja
- skuteczne filtrowanie powietrza w kuchni
- wydajne oczyszczanie kuchni z cząsteczek brudu i nadmiaru wilgoci
- konieczność posiadania otworu wentylacyjnego w miejscu gdzie chcemy powiesić okap – możliwe problemy z montażem, które rozwiąże stosowanie się do załączonej do okapu instrukcji
- konieczność posiadania dodatkowej kratki wentylacyjnej – jeżeli nie ma możliwości jej zamontowania, konieczne jest częste wietrzenie pomieszczenia kuchennego. Jest to o tyle ważne, aby nie wystąpił efekt różnicy ciśnień.
Ograniczenia, z którymi należy się liczyć w stosowaniu wyciągu:
- w kuchni powinny być dwa kanały wywiewne – jeden dla okapu, a drugi do wentylacji pomieszczenia – do sprawnego działania wyciągu potrzebne jest nie tylko odprowadzenie do kanału wentylacyjnego, ale również zapewnienie dopływu świeżego powietrza
- w przypadku jednego kanału sprawa jest utrudniona, ale nadal możliwa do wprowadzenia w życie – należy wówczas zamontować specjalną kratkę wyciągową
- nie wolno podłączać wyciągu do przewodów przeznaczonych do odprowadzania spalin z gazowego podgrzewacza wody
- nie wolno podłączać okapu do przewodów kominowych odprowadzających spaliny z pieca na paliwo stałe
- nie wolno podłączać okapu do instalacji wywiewnej w domu z kominkiem opalanym drewnem lub urządzeniem z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin – ich praca mogłaby zakłócić ciąg w kominach odprowadzających dym lub spaliny i spowodować, że zamiast uchodzić do komina, wracałyby do pomieszczeń mieszkalnych
- nie wolno podłączać wyciągów do kominów wentylacji zbiorczej w wielorodzinnych domach piętrowych, gdyż może on zakłócać cyrkulację powietrza w budynku
Przed podjęciem konkretnych decyzji w kwestii wyciągu kuchennego warto:
- omówić zakup i montaż ze specjalistą – może to być kominiarz
- dowiedzieć się w administracji budynku wielorodzinnego czy jest możliwe podłączenia okapu w trybie wyciągu
- zajrzeć do projektu budynku w przypadku domów jednorodzinnych
Tryb zamknięty, czyli pochłaniacz
Tryb zamknięty, czyli pochłaniacz jest mniej wydajny niż tryb otwarty, ale nie towarzyszą mu liczne zakazy. Okap pracujący w tym trybie wciąga powietrze, przepuszcza je przez specjalne filtry, a następnie czyste wtłacza znów do pomieszczenia.
Filtry dzięki szczególnym właściwościom węgla aktywnego wyłapują z powietrza cząsteczki zapachowe oraz inne szkodliwe substancje. Stosowanie filtrów węglowych wiąże się jednak z koniecznością ich wymiany co podnosi koszt użytkowania okapu od kilkudziesięciu do kilkuset złotych rocznie.
Rozwiązanie to z pewnością zainteresuje osoby mieszkające w budynkach wielorodzinnych, oraz blokach w których korzystanie z funkcji wyciągu może być utrudnione lub niemożliwe. Okap pracujący w trybie pochłaniacza nie wymaga podłączenia do przewodu kominowego lub wentylacyjnego.
Cechy pracy w trybie pochłaniacza:
- okap ten może być umieszczony w dowolnie wybranym miejscu
- doskonałe rozwiązanie w miejscach, w których niemożliwe jest zamontowanie okapu w trybie wyciągu
- konieczność posiadania filtra węglowego
- filtry węglowe muszą być systematycznie wymieniane, co podnosi koszty eksploatacji
- nieznacznie gorsza skuteczność niż w przypadku wyciągów
- filtr węglowy w dłuższej perspektywie pracy nie radzi sobie z pochłanianiem dymu papierosowego
Uwaga! W związku z tym że w trybie pochłaniacza powietrze nie jest wymieniane a jedynie oczyszczane, okap pracujący w ten sposób nie jest w stanie skutecznie wychwytywać wilgoci oraz obniżyć temperatury w pomieszczeniu. Jeżeli w mieszkaniu, a zwłaszcza w kuchni zamontowane są nowe okna, to użytkownik może mieć po pewnym czasie problem: najpierw pojawi się spora wilgoć (np. na ścianach i meblach), a z czasem może to prowadzić do występowania pleśni.
Rodzaje okapów kuchennych
Wybór rodzaju okapu kuchennego uwarunkowany jest umiejscowieniem płyty kuchennej, wielkością pomieszczenia, osobistymi preferencjami i projektem kuchni.
Okapy niezabudowane
Okapy podszafkowe (uniwersalne)
Okapy podszafkowe to najbardziej popularne w czasach PRL-u. Są przystosowane do montażu przyściennego lub do spodu szafki. Stanowią grupę najtańszych urządzeń o niewielkiej wydajności i stosunkowo dużej głośności. Występują w 2 szerokościach: 50 i 60 cm.
Zalety
- niedrogie w zakupie
- samodzielnie wiszące okapy
- niewielkie rozmiary – zajmują niewiele miejsca dlatego sprawdzą się w małych kuchniach o niewielkiej powierzchni
- mogą zostać przymocowane niezależnie od innych elementów w kuchni – można je powiesić pod szafką kuchenną lub przymocować bezpośrednio do ściany
Wady
- niska wydajność – nie jest to dobre rozwiązanie dla osób, które mają dużą kuchnię lub aneks kuchenny
- drogie w eksploatacji
Okapy kominowe – okapy przyścienne
Zgodnie z nazwą są to urządzenia przeznaczone do montażu przyściennego nad płytą kuchenną. Stanowią najliczniejszą grupę okapów, dostępne w ogromnej ilości wzorów oraz kształtów. Występują w szerokościach od 50 do 120cm. Mają długi, pionowy komin, który maskuje rurę odprowadzającą zanieczyszczenia do szybu wentylacyjnego.
Zalety
- mają zazwyczaj stalowe wykończenie i proste kształty – mogą być ozdobą w nowoczesnej kuchni
- można też spotkać tzw. modele rustykalne lub classic – których wzornictwo nawiązuje do starego stylu
- wyższa wydajność niż w okapach podszafkowych
- zanieczyszczenia odprowadzane są do szybu wentylacyjnego
- tanie w eksploatacji
Wady
- duże
- konieczność posiadania otworu wentylacyjnego oraz dodatkowej kratki zapewniającą wentylację grawitacyjną
- nie możesz przeznaczyć miejsca nad nim na powieszenie szafki
Okapy narożne
Mają bardzo podobną konstrukcję do okapów kominowych z tym, że montuje się je w kącie pomieszczenia kuchennego zazwyczaj w komplecie z narożną płytą kuchenną. Ten typ okapów jest mało popularny ze względu na wysokie ceny i niewielki wybór modeli. Najczęściej występują okapy o boku 100 cm.
Okapy wyspowe
Okapy wyspowe przeznaczone są do kuchni, w których płyta grzewcza umiejscowiona jest na środku pomieszczenia na tzw. wyspie. Montowane są do sufitu przez co mogą wisieć w niemal każdym miejscu. Składają się z podstawy oraz rury odprowadzającej. Są to urządzenia o dobrych parametrach i w miarę dużym wyborze rozwiązań stylistycznych. Najczęściej spotykane są urządzenia o szerokościach od 90 do 120 cm. Coraz bardziej popularne są również modele w kształcie sześcianu lub walca o średnicy około 45 cm.
Zalety
- nowoczesny wygląd
- wyposażone w dodatkowe, zaawansowane funkcje
- tanie w eksploatacji
- umożliwiają podłączenie okapu nad płytą grzewczą znajdującą się w niestandardowym miejscu
- zanieczyszczenia odprowadzane są do szybu wentylacyjnego
Wady
- bardzo drogie w zakupie
- dużych rozmiarów – ze względu na ich duże rozmiary (szerokość wynosi nawet 90 cm) montuje się je w dużych, przestronnych pomieszczeniach
- konieczność posiadania otworu wentylacyjnego oraz dodatkowej kratki zapewniającą wentylację grawitacyjną
Okapy do zabudowy
Okapy teleskopowe (szufladowe)
Montuje się je w szafce znajdującej się nad płytą kuchenną. Spodnia płyta okapu przypomina szufladę której wysunięcie powoduje zwiększenie powierzchni pochłaniającej, uruchomienie urządzenia i oświetlenia zamontowanego w okapie. Dużą zaletą tego typu okapów jest fakt iż mimo małych rozmiarów mogą zbierać opary bezpośrednio z nad całej płyty grzewczej. Na rynku spotkamy urządzenia o szerokości od 50 do 90 cm.
Zalety
- okapy teleskopowe można całkowicie schować wewnątrz zabudowy kuchni
- w szafce w której zamontowano urządzenie można przechowywać naczynia kuchenne oraz przyprawy
- są zwykle wydajniejsze od podszafkowych
Wady
- zazwyczaj działają w obiegu zamkniętym jako pochłaniacz
Wkłady okapowe
Urządzenie umieszcza się w spodniej części szafki, podobnie jak okap teleskopowy, jednak nie ma ono wyciąganej listwy zwiększającej powierzchnię pochłaniającą. Wkład jest też zazwyczaj mniej wydajny niż okap teleskopowy. Ich główną zaletą są małe gabaryty oraz to że są praktycznie niewidoczne po zabudowaniu.
Okapy uchylne
Montowane w szafce pionowo. Otwierane poprzez uchylenie dolnej części szafki. Nie widoczne po zabudowaniu tak jak wkłady okapowe. Oferują możliwość zamontowania większych i wydajniejszych turbin oraz większą powierzchnię pochłaniania niż wkłady okapowe.
Okapy blatowe
Jedno z najnowszych rozwiązań w dziedzinie okapów. Charakteryzują się dużą wydajnością. Możemy je podzielić na kilka grup:
- montowane na wysięgniku nad blatem kuchennym
- montowane na blacie podobnie jak płyty kuchenne, nie wystają nad powierzchnię blatu
- montowane na blacie kuchennym z widocznym elementem pochłaniającym opary który może być zamontowany na stałe lub też chowany w blacie
Okap blatowy jest montowany na blacie kuchennym, zaś jego silnik umiejscowiony jest pod blatem w szafce.
Zalety
- charakteryzuje się wysoką jakością wykonania
- bardzo dobrymi parametrami – wydajnością
- okap ten może pracować tylko w obiegu otwartym jako wyciąg
- dzięki swojej budowie idealnie nadaje się do zamontowania nad płytą umieszczoną w rogu zamiast tradycyjnych okapów narożnych, wyspowych, czy też przyściennych
Wady
- wysoka cena w porównaniu do tradycyjnych okapów
Okap ścienny
Nowatorskie rozwiązanie firmy Faber – okap ścienny Concept. Przeznaczony do montażu w ścianie nad płytą kuchenną, z silnikiem zamontowanym niezależnie w innym miejscu domu lub na zewnątrz. Dzięki takiemu rozwiązaniu okap ten jest praktycznie bezgłośny. Gdyby nie wysoka cena i skomplikowany montaż rozwiązanie to na pewno zdobyłoby ogromną popularność.
Zakup energooszczędnego okapu kuchennego
Wybierz urządzenie w najwyższej klasie energooszczędności
Opierając się na danych zawartych na etykiecie energetycznej zwróć uwagę na to żeby urządzenie było w najwyższej klasie energetycznej. Etykieta energetyczna to etykieta zawierająca informacje o klasie energetycznej i podstawowych parametrach urządzenia. Informacja o klasie energetycznej musi zostać umieszczona w widocznym miejscu na każdym urządzeniu wystawionym w punkcie sprzedaży
W przypadku okapów nadkuchennych, nowe urządzenia sprzedawane są z etykietą energetyczną wskazującą ich klasę efektywności energetycznej, w skali od A+++ do G.
Etykiety dla okapów kuchennych zawierają informacje o produkcie dotyczące:
- efektywności energetycznej
- oceny efektywności
- informacji o produkcie
- wydajności odprowadzania powietrza
- wbudowanego systemu oświetlenia
- systemu filtrowania tłuszczu
Szczegółowe informacje na temat modeli okapów kuchennych wprowadzanych na rynek UE są dostępne w europejskim rejestrze produktów do celów etykietowania energetycznego (EPREL), lub po zeskanowaniu kodu QR umieszczonego na etykietach energetycznych.
dodatkowe informacje:
Etykieta energetyczna dla okapów kuchennych
Zwróć uwagę na wydajność maksymalną okapu i rozmiar pomieszczenia
Rozmiar kuchni wiąże się bezpośrednio z wydajnością okapu. Kupując okap musisz zdecydować się, jaką ma mieć wydajność maksymalną. Wydajność podawana jest w metrach sześciennych na godzinę (m3/h) i informuje o ilości powietrza, jaką okap może przefiltrować w ciągu godziny.
Uwaga! Im większa kuchnia tym wyższy powinien być ten parametr. Pamiętać trzeba jednak że zbyt silny ciąg powietrza bardzo szybko wychładza pomieszczenie, a jeżeli mamy kuchenkę gazową to dodatkowo pogarsza spalanie gazu. Dlatego też nie warto przesadzać z wydajnością okapu.
Żeby prawidłowo ustalić ten parametr okapu należy zastosować się do poniższych wskazówek:
Wydajność okapu jest ściśle zależna od kubatury (objętości) kuchni:
- należy policzyć objętość kuchni – powierzchnia x wysokość
- pomnożyć przez 6 – wydajny i skuteczny okap powinien przynajmniej 6-krotnie (maksymalnie 12-krotnie) w ciągu godziny przefiltrować całe powietrze znajdujące się w pomieszczeniu
Na przykład dla kuchni o powierzchni 10 m2 i wysokości 2,5 m
- minimalna wydajność wynosi 10 m2 x 2,5 m x 6 = 150 m3
- maksymalna wydajność nie powinna przekraczać 10m 2 x 2,5 m x 12 =300 m3
Jeżeli kuchnia jest połączona z salonem, do obliczenia wydajności okapu powinno się wziąć pod uwagę objętość obydwu pomieszczeń.
Wielkość kuchni również wpływa na rodzaj okapu:
- do niewielkich pomieszczeń warto wybrać okapy podszafkowe
- do dużych, otwartych pomieszczeń najlepiej zdecydować się na bardziej wydajne okapy wyspowe lub okapy kominowe
Dobierz odpowiedni wymiar okapu
Rozmiar okapu jest bardzo ważny. Zaleca się stosowanie okapów szerszych niż płyta grzewcza. Najczęściej spotykana szerokość to 60 i 90 cm, choć można również spotkać rozmiary niestandardowe mieszczące się w przedziale 50-120 cm.
Uwaga! Żaden okap kuchenny nie gwarantuje w 100% wyciągnięcia wszystkich oparów kuchennych, ale pozwala je znacznie zredukować.
Sprawdź poziom emitowanego hałasu
Ważnym czynnikiem jest również emisja hałasu. Szczególną rolę odgrywa w przypadku kuchni otwartych połączonych z salonem. Zbyt głośna praca okapu może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie domowników, przeszkadzając w rozmowach, oglądaniu telewizji czy słuchaniu radia. Głośność podawana jest w decybelach przy maksymalnej wydajności filtrowania. Żeby okap pozwalał na komfortowe przebywanie w pomieszczeniu, poziom hałasu nie powinien przekraczać 55 decybeli. Okapy pracujące z głośnością poniżej 48 dB można uznać za mało uciążliwe.
Dla porównania przykładowe poziomy głośności:
- szum liści 10-20dB
- szept 20dB
- mieszkanie nocą 30dB
- biblioteka 35-40dB
- cicho grające radio 40dB
- normalna rozmowa 50-60dB
- głośna rozmowa 70dB
- ruchliwa ulica 80-90dB
- muzyka beatowa 120dB
- odrzutowiec 140dB
Czynniki mające wpływ na głośność i wydajność okapu:
- drożność i przekrój komina wentylacyjnego w budynku
- średnica kanału odprowadzającego opary do komina wentylacyjnego – odcinek łączący wylot silnika okapu z kominem wentylacyjnym jest bardzo ważny, średnica na tym odcinku powinna być taka jaką zaleca producent w danym okapie
- ilość załamań kanału o dany kąt
- długość kanału odprowadzającego
- prawidłowy montaż – stabilne umocowanie okapu – okap który nie będzie solidnie zamontowany do szafki lub do ściany podczas swojej pracy może powodować drgania co zwiększy jego głośność i bezpieczeństwo pracy
- filtry węglowe – stosowane w przypadku pracy okapu w trybie pochłaniacza
- zabrudzenie filtra przeciwtłuszczowego
Jak sprawić żeby okap pracował jeszcze ciszej:
- zastosować tzw silnik zewnętrzny do okapu montowany np. na poddaszu, strychu, zewnętrznej ścianie budynku lub na dachu
- zastosować specjalną piankę wyciszającą wnętrze urządzenia
Producenci dążąc do skonstruowania bardziej wydajnych i cichych urządzeń sięgają do osiągnięć współczesnej fizyki. Na rynku możemy spotkać tzw. okapy szczelinowe z funkcją zasysania obwodowego. Wykorzystano w nich efekt zwężki Venturiego, gdzie powietrze, przechodząc przez zwężone przestrzenie zasysania w panelu, zwiększa swoją prędkość, zwalniając ją po wessaniu do wnętrza okapu. Jest ono następnie dokładnie usuwane bez konieczności zwiększania ciśnienia, a to z kolei pozwala na uzyskanie lepszego wyciszenia okapu.
Zwróć uwagę na filtr
Jeżeli okap będzie pracować w systemie zamkniętym, szczególną uwagę należy zwrócić na rodzaj filtrów zamontowanych w urządzeniu. Ich zadaniem jest przechwytywanie zapachów, oraz tłuszczów rozprzestrzeniających się w powietrzu. Od rodzaju i jakości filtrów zależeć będzie skuteczność pracy urządzenia. Nowoczesne okapy wyposażone są często w kilka rodzajów filtrów.
W ofercie producentów można znaleźć następujące rodzaje filtrów do okapów kuchennych:
- filtry przeciw tłuszczowe – mają za zadanie zatrzymywanie w nich cząsteczek tłuszczu, które wydostają się wraz z para wodną podczas gotowania i smażenia. Filtry chronią silnik oraz wewnętrzną obudowę okapu przed nadmiernym zabrudzeniem.
- filtry metalowe– metalowe filtry przeciwtłuszczowe zbudowane są z bardzo gęstej, kilkuwarstwowej, metalowej siatki, na której osiada tłuszcz. Żeby filtr zachował swoją skuteczność działania, należy co kilka miesięcy wymyć go ciepłą wodą lub w zmywarce. Uwaga! Mycie filtrów aluminiowych w temperaturze wyższej niż 50 stopni Celsjusza może je odbarwiać. Nie wpłynie to na ich działanie, ale obniży walory estetyczne urządzenia.
- filtry węglowe – używa się gdy nie można podłączyć okapu do wentylacji (szybu wentylacyjnego). Filtruje powietrze, pochłaniając zapachy i zwracając czyste powietrze z powrotem do pomieszczenia. Jego rodzaje mają różną skuteczność i w zależności od modelu mogą pracować od kilku miesięcy do roku. W większości okapów kuchennych filtr węglowy jest dodatkową opcją, możliwą do wyboru podczas dokonywania zakupu. Podczas wyboru okapu z filtrem węglowym należy pamiętać, że filtr węglowy jest element eksploatacyjnym, co oznacza, że należy pamiętać o jego regularnej wymianie. W zależności od wyboru okapu, filtry posiadają różne kształty i wymiary. Dodatkowo montowane mogą być w różnych miejscach – przykładowo na turbinie silnika, przed silnikiem, lub za filtrem aluminiowym.
- filtry flizelinowe – wykonane są one z włókniny, która zatrzymuje tłuszcz i zabrudzenia. Jest to rozwiązanie najprostsze i jednocześnie najtańsze. Filtry takie stosuje się w okapach uniwersalnych. Muszą być wymieniane co kilka miesięcy. Można nabyć filtry fizelinowe które w miarę zużywania zmieniają kolor informując nas o stopniu zużycia filtra.
- filtr plazmowy (plasma made) – filtr plazmowy, przeznaczony jest do okapów kuchennych pracujących w trybie pochłaniacza. Filtr ten można zamontować zarówno do nowych okapów, jak i tych już zainstalowanych. Zapewnia najskuteczniejsze oczyszczenie powietrza, chroniąc przed niepożądanymi zapachami, jak również przed alergenami, roztoczami, wirusami i bakteriami. To doskonałe rozwiązanie dla alergików. Filtr plazmowy wykorzystuje technologię oczyszczania jonizacyjnego, w trakcie którego klastery jonowe zderzają się ze szkodliwymi cząsteczkami wirusów, alergenów, zapachów czy bakterii, zamieniając się w aktywne grupy hydroksylowe. Grupy te przyłączają się do szkodliwych cząsteczek, neutralizując je i oczyszczając tym samym powietrze. Jest to jeden z najzdrowszych i najskuteczniejszych sposobów filtracji. Jego dobroczynny wpływ neutralizuje szkodliwe cząsteczki, oraz poprawia koncentrację i samopoczucie, powodując wzrost odporności, spadek zachorowań na grypę i choroby wirusowe. Zwalcza również zapach dymu papierosowego, intensywnych potraw czy zwierząt. Jest to urządzenie niezwykle skuteczne, a dodatkowo bardzo łatwe w obsłudze, gdyż zainstalowany w filtrze czujnik przepływu powietrza automatycznie komunikuje urządzeniu gotowość do pracy i odpowiada za jego włączanie i wyłączanie. Filtr plazmowy włącza się automatycznie po odnotowaniu ruchu powietrza dostarczanego mu przez okap kuchenny.
Wybierz rodzaj sterowania
Producenci oferują następujące możliwości sterowania okapem:
- mechaniczny – spotykany w tańszych urządzeniach. Okap sterowany jest za pomocą przycisków i specjalnych suwaków, które umożliwiają regulację pracy silnika oraz oświetlenia.
- elektroniczny – okap wyposażony jest w panel dotykowy. Taka obsługa jest wygodniejsza i umożliwia płynną regulację mocy pracy silnika lub natężenia oświetlenia. W okapie może być też zamontowany wyświetlacz elektroniczny, z którego można odczytać informacje o aktualnych parametrach pracy, oraz o potrzebie wymiany filtra.
- modele sterowane pilotem – służy on do sterowania okapem z odległości. W niektórych modelach znajduje się na wyposażeniu standardowym (np. okapy sufitowe) a w niektórych jest dostępny jako opcja.
- modele sterowane pokrętłem – pokrętło służy do włączania okapu, ustawiania intensywności ciągu powietrza, uruchamiania oświetlenia.
Dodatkowe funkcje okapu
Oprócz standardowego działania, wiele modeli wyposażonych jest w dodatkowe funkcje, które ułatwiają obsługę oraz poprawiają funkcjonowanie okapu.
- opóźnione wyłączenie – funkcja timer – pozwala na automatyczne wyłączenie się okapu po zaprogramowanym czasie. Dzięki temu nie musimy pamiętać o konieczności wyłączenia okapu po zakończeniu gotowania.
- możliwość łatwego demontażu turbiny – umożliwia łatwiejszą konserwację elementów okapu
- funkcja automatycznego przełączenia się na niższy lub wyższy poziom filtrowania
- funkcja turbo / tryb intensywny – dodatkowy tryb pracy okapu przeznaczony do szybkiej wentylacji bardzo zanieczyszczonego powietrza. Przydatny w momencie gdy coś przypalimy, mało przydatny na co dzień ze względu na bardzo wysoki poziom hałasu.
- wskaźnik zabrudzenia filtra – przy pomocy wskaźnika, urządzenie informuje nas o konieczności umycia filtrów przeciw tłuszczowych lub wymiany filtrów węglowych. Umożliwia to utrzymanie optymalnych parametrów pracy okapu. Funkcja zarezerwowana dla droższych modeli.
- filtr zmieniający kolor – w okapach są stosowane również filtry wykonane z materiału, który w miarę zużywania się zmienia kolor. Dzięki temu zgodnie z informacją podaną w instrukcji możemy rozpoznać stopień zużycia filtra.
- oświetlenie – mogą to być lampki ze zwykłymi żarówkami, świetlówkami energooszczędnymi lub oświetleniem LED. Przydatne są zwłaszcza w ciemnych kuchniach bez okien lub z oknami umieszczonymi od północnej strony. Z reguły są to dwie lub trzy lampy.
- regulacja oświetlenia – w zależności od pory dnia i natężenia światła słonecznego, możemy dostosować intensywność oświetlenia okapu do naszych potrzeb. Uwaga! Jest to dobre rozwiązanie dla osób korzystających z płyt ze sterowaniem sensorowym. W płytach takich zbyt intensywne oświetlenie może powodować nieprawidłowe działanie panelu sterowania.
- pilot zdalnego sterowania – umożliwia włączanie i regulację ustawień bez konieczności podchodzenia do okapu
- praca 24-godzinna – okap pracuje całą dobę, filtrując i wymieniając powietrze w pomieszczeniu. Jest to funkcja polecana osobom, które dużo gotują lub też chcą pozbyć się z mieszkania dymu tytoniowego. Taki tryb pracy zapewnia również stałą wilgotność, oraz temperaturę powietrza.
- sensor zapachu – czujnik w okapie kontroluje wilgotność powietrza w kuchni, w przypadku wykrycia podwyższonej wilgotności okap włącza się automatycznie.
- system wyciszający – obniża poziom hałasu emitowanego przez okap. W tym celu stosowane są specjalne wkłady wyciszające pozwalają obniżyć poziom hałasu nawet o 25%.
Na co jeszcze zwrócić uwagę
Nowoczesne okapy niektórych producentów pozwalają na oszczędzenie energii elektrycznej nawet do 70%. Planując zakup energooszczędnego urządzenia warto wcześniej zwrócić uwagę na moc urządzenia, dostępne prędkości oraz rodzaj oświetlenia. Wpływa to znacząca na zużycie prądu.
- niski pobór mocy – nowoczesne okapy kuchenne wyposażone są w silniki, które cechują się kilkukrotnie mniejszym zużyciem energii. Energooszczędne okapy to takie, które cechują się niskim poborem mocy. Niskie zapotrzebowanie umożliwia silnik na prąd stały oraz inteligentny system zarządzania energią, który zapewnia optymalizację zużycia prądu bez ingerencji użytkownika. Takie okapu powinny posiadać moc na poziomie 8-10 W, podczas gdy standardowe okapy posiadają moc nawet do 50 W. Zaletą tego typu rozwiązania jest także cicha praca urządzenia.
- oświetlenie LED – kupując energooszczędny okap warto również zwrócić uwagę na rodzaj oświetlenia. Dużo mniej energii będzie pobierać okap, który posiada oświetlenie panelowe typu LED. Żarówki LED zużywają 10 razy mniej energii niż normalne żarówki, a ich żywotność sięga nawet 15 lat.
- odpowiednia wydajność – warto zwrócić uwagę na wydajność okapu – to ona zapewnia przefiltrowanie całego powietrza. Liczy się również prędkość działania – niektóre modele posiadają dwie lub trzy prędkości, a najnowsze nawet do 10 poziomów szybkości. Wydajność okapu wpływa na jego energooszczędność, czystość kuchni i nasze zdrowie. Wszystkie okapy charakteryzuje wysoka wydajność, przy zachowaniu cichej pracy.
Montaż okapu kuchennego
Prawidłowy montaż okapu kuchennego warunkuje jego późniejsze użytkowanie. Urządzenie niewłaściwie zamontowane może być mniej wydajne i głośniejsze niż podaje specyfikacja producenta. Montaż okapu kuchennego, możemy zlecić profesjonalnej firmie lub wykonać sami. Bardzo pomocna będzie instrukcja obsługi dołączona przez producenta. Najważniejsze jest to, żeby zamontować okap na odpowiedniej wysokości i właściwie podłączyć go do wentylacji.
Podczas montażu okapu często problem sprawia odprowadzenie oparów do komina. Kratka wylotowa jest zwykle usytuowana powyżej górnych szafek i do tego w kącie kuchni.
- przy okapie szafkowym, trzeba poprowadzić kanał wentylacyjny przez szafki – należy wyciąć otwór na rurę
- przy okapie kominowym trzeba przeprowadzić rury od maskownicy, z boku okapu, nad szafkami do komina – dobrym pomysłem jest zabudowanie rury płytami regipsowymi lub schowanie jej w suficie podwieszanym.
Bardzo istotną rzeczą jest rodzaj rur użytych do podłączenia okapu do wentylacji, oraz ich długość i średnica. Obecnie najczęściej stosowanymi przewodami do wentylacji pomieszczeń i montażu okapu są:
- okrągłe kanały PCV – wykonane z niepalnego, elastycznego tworzywa sztucznego. Najczęściej montowane i sprzedawane w odcinkach o długości 1-3 metrów. Średnice: fi 10, 12.5, 15.
- płaskie kanały wentylacyjne – wykonane z tworzywa sztucznego o przekroju prostokątnym, doskonale nadają się do sufitów podwieszanych. Zapewniają one niższy poziom hałasu niż rury spiralne, oraz zajmują mniej miejsca niż rury okrągłe.
Montując okap należy pamiętać o wyborze odpowiedniej szerokości przewodu wentylacyjnego, gdyż jego dobór jest kluczowy dla właściwej i wydajnej pracy urządzenia, oraz zniwelowania powstającego hałasu. Zbyt wąski kanał wentylacyjny będzie skutkował spadkiem wydajności i głośną pracą urządzenia, gdyż zasysane powietrze, odprowadzane do przewodu wentylacyjnego nie znajdzie odpowiedniej ilości miejsca, dodatkowo obciążając silnik.
Należy zwrócić uwagę, aby kanał wentylacyjny był jak najkrótszy i miał jak najmniejszą ilość załamań – każde załamanie obniża bowiem wydajność i skuteczność odprowadzania zanieczyszczonego powietrza.
Okap montujemy nad płytą kuchenną na takiej wysokości, żeby nie przeszkadzał nam w pracy. Standardowo określa się, że odległość pomiędzy okapem a płytą grzewczą powinna wynosić:
- 75 cm nad płytą grzewczą gazową
- 70 cm nad płytą grzewczą elektryczną
Jest to szczególnie ważne w wypadku płyt gazowych gdyż zbyt nisko zawieszony okap może mieć negatywny wpływ na proces spalania gazu, lub w ekstremalnych przypadkach być przyczyną pożaru. Okap zawieszony zbyt wysoko będzie dużo mniej wydajny.
Czyszczenie i konserwacja okapu kuchennego
Prawidłowe użytkowanie okapu jest kluczowe nie tylko dla zachowania sprzętu w jak najlepszym stanie, ale także pod względem zdrowotnym oraz środowiskowym. Okap należy załączać podczas przygotowywania posiłków, oraz regularnie czyścić i konserwować. Czysty okap to gwarancja jego prawidłowej pracy i pozbywania się wszelkich zanieczyszczeń.
- obudowa – okapy wykonane z stali nierdzewnej, łatwiej utrzymać w czystości. Zewnętrzna powierzchnia okapu powinna być czyszczona miękką ściereczką nasączoną środkiem do pielęgnacji. Okap wykonany z stali nierdzewnej należy czyścić wzdłuż linii szlifu stali – unikniemy wówczas zacieków i zarysowań stali. Niedopuszczalne jest stosowania agresywnych środków czyszczących takich jak płyny na bazie octu, proszki do szorowania, granulat ścierny oraz ostrych i szorstkich przedmiotów do szorowania.
- filtr aluminiowy -w przypadku filtrów aluminiowych istnieje możliwość mycia filtrów aluminiowych w zmywarce w temperaturze do 40 stopni lub ręcznie z wykorzystaniem delikatnej szmatki lub gąbki. Filtry takie należy myć minimum raz w miesiącu, a wówczas cały tłuszcz będzie mógł prawidłowo osadzać się na filtrze, a nie na płytkach i meblach kuchennych. Uwaga! Mycie filtrów aluminiowych w temperaturze wyższej niż 50 stopni Celsjusza może je odbarwiać. Nie wpłynie to na ich działanie, ale obniży walory estetyczne urządzenia.
- filtry węglowy – to elementy, które należy regularnie wymieniać. W zależności od wyboru okapu, filtry posiadają różne kształty i wymiary. Dodatkowo montowane mogą być w różnych miejscach – przykładowo na turbinie silnika, przed silnikiem, lub za filtrem aluminiowym. Filtry węglowe należy wymieniać co 3 do 6 miesięcy w zależności od intensywności gotowania.
- sensor pary – dla wszystkich osób, które stawiają nie tylko na ekologię, lecz również komfort pracy polecany jest okap kuchenny z sensorem pary, który automatycznie uruchamia się w chwili, gdy zwiększy się wilgotność powietrza, dostosowując swoją moc do intensywności gotowania i ilości wytwarzanej pary.
źródło: materiały prasowe
Okap kuchenny, autorzy. licencja CC BY SA 3.0
Urządzenia do gotowania, ec.europa.eu
🤝Dziękuję, że przeczytałaś/eś powyższe informacje do końca. Jeśli cenisz sobie zamieszczane przez portal treści zapraszam do wsparcia serwisu poprzez Patronite.
☕ Możesz również wypić ze mną wirtualną kawę! Dorzucasz się w ten sposób do kosztów prowadzenia portalu, a co ważniejsze, dajesz mi sygnał do dalszego działania. Nad każdym artykułem pracuję zwykle do późna, więc dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła ;-) 💪☕
Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się pisząc maila na adres:
✉️ informacje@wlaczoszczedzanie.pl
🔍Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu Włącz oszczędzanie