Według Moniki Mrozowskiej Polacy kupują stanowczo za dużo produktów, które później tracą datę ważności i lądują w koszach na śmieci

Według Moniki Mrozowskiej Polacy kupują stanowczo za dużo produktów, które później tracą datę ważności i lądują w koszach na śmieci
Monik Mrozowska / @ Newseria

Aktorka niedawno opublikowała e-booka pod tytułem „Jak gotować, by nie marnować” na platformie How2. Zawarła w nim bezmięsne przepisy, które pomagają zminimalizować generowanie odpadów spożywczych. Zaznacza, że od dawna stara się żyć w zgodzie z filozofią zero waste. Według Moniki Mrozowskiej Polacy kupują stanowczo za dużo produktów, które później tracą datę ważności i lądują w koszach na śmieci. To nieekonomiczne podejście można jednak zmienić dzięki planowaniu diety i rozważnemu dokonywaniu zakupów.

W e-booku aktorka zawarła rady i wskazówki dotyczące tego, jak mniej wyrzucać oraz proste przepisy wegetariańskie. Zamieściła w nim również krótkie filmiki, na których pokazuje, jak prawidłowo wykonać niektóre kuchenne czynności.

Mamy tendencję do dużego konsumpcjonizmu i kupowania tego, co wpadnie w ręce. Wydaje nam się, że wszystko jest nam potrzebne i wszystko musimy mieć. Robimy duże zakupy na zapas, podczas gdy mamy dostęp do wszelkich składników spożywczych na wyciągnięcie ręki.

mówi Monika Mrozowska

Aktorka zaznacza, że pewne nawyki powinniśmy wynieść z domu rodzinnego. Podstawą rozsądnych zakupów jest według niej robienie listy i sprawdzanie przed wyjściem zawartości szafek. Dobrze jest również myśleć z wyprzedzeniem o posiłkach. Kompulsywne kupowanie, które najczęściej zdarza się, gdy jesteśmy głodni, jest jednym z najpopularniejszych błędów.

Zazwyczaj w czeluściach lodówki czają się jakieś ogórki albo ser, z którego powstała już kolejna forma życia. Najprostszym patentem na to, żeby wyrzucać mniej jedzenia, jest zamontowanie małej lodówki. Dzięki temu nie będziemy robić zapasów, kupimy tylko te produkty, które będziemy w stanie zjeść w ciągu następnych dwóch–trzech dni. To wymaga od nas planowania, bo musimy zastanowić się nad jadłospisem oraz wybierać więcej składników suchych, które możemy trzymać w szafkach. Szybko jednak zminimalizujemy wyrzucanie jedzenia.

tłumaczy aktoraka

Monika Mrozowska zaznacza, że warto zapoznać się z różnymi metodami konserwacji żywności. Dzięki temu możemy sporo zaoszczędzić. Przyznaje, że gdy gotuje dla rodziny, priorytetem jest dla niej zadowolenie najbliższych.

Nie mogę powiedzieć, że w moim domu kompletnie nic się nie marnuje, ponieważ mam dzieci. Czasami zmienia im się koncepcja odnośnie do obiadu już na etapie przygotowywania. Moja córka Jagoda ma ochotę na przygotowaną przeze mnie zupę pomidorową, natomiast moja córka Karolina chciałaby zupę dyniową. Nie jestem mamą, która przymusza do jedzenia posiłków, na które dzieciaki nie mają ochoty. W związku z tym czasami gotuję za dużo.

podkreśla

Aktorka zwraca uwagę, że we wszystkim należy jednak zachować umiar. Trzeba z rozwagą podchodzić do filozofii zero waste. Jest ona korzystna zarówno dla środowiska, jak i naszego portfela. Powinna być jednak częścią naszej codzienności, nie przykrym obowiązkiem, który uprzykrza nam życie.

Mogę zjeść ten sam obiad drugiego i trzeciego dnia, jednak czwartego dnia już muszę się do niego zmuszać. Dlatego zdarza się, że produkty spożywcze niestety lądują w śmieciach, natomiast staram się, żeby było to jak najrzadziej. Jeżeli widzimy, że zrobiliśmy czegoś za dużo, zachęcam do utrzymywania dobrych stosunków z sąsiadami. Można podzielić się jedzeniem.

przyznaje Monika Mrozowska

źródło: newseria.pl

Dom energooszczędny – podstawowe informacje

Cechy domu energooszczędnego

Cechy domu energooszczędnego
Dom energooszczędny zwany również niskoenergetyczny to obiekt, który cechuje niższe niż w przypadku tradycyjnego budownictwa zapotrzebowanie na ciepło. Średnie roczne zużycie energii dla domu standardowego to 120 kWh/m2/rok, domu energooszczędnego 40 kWh/m2/rok, a domu pasywnego 15 kwh/m2/rok.

Korzyści budowy domu energooszczędnego

Korzyści budowy domy energooszczędnego
Ekologia i ekonomia przeplatają się tworząc innowacyjne rozwiązania. Korzyści z budowy domu energooszczędnego to nie tylko tania eksploatacja, zwiększona trwałość czy wyższa wartość domu, ale przede wszystkim budowla przyjazna środowisku.

Koszty budowy domu energooszczędnego

Koszty budowy domu energooszczędnego
Budowa domu energooszczędnego to wyższe koszty inwestycyjne związane np. z zastosowania materiałów gwarantujących wysoką szczelność budynku, wysoką jakością okien i drzwi, zastosowaniem wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, urządzeń wykorzystujących odnawialne źródła energii np.: ogniw fotowoltaicznych, pomp ciepła, kolektorów słonecznych, turbin wiatrowych

Budowa domu energooszczędnego

Budowa domu energooszczędnego
Energooszczędny dom wciąż kojarzy się z przedsięwzięciem skomplikowanym w budowie, w którym konieczne jest zastosowanie kosztownych rozwiązań technologicznych, oraz z budynkiem o niezbyt atrakcyjnej architekturze. Jednak coraz więcej projektów domów energooszczędnych nie wyklucza ładnej architektury, a takie domy można wybudować w każdej technologii.

Termomodernizacja budynku

Termomodernizacja budynku
Istotną przyczyną wysokich kosztów ogrzewania jest niedostateczna lub niewłaściwa izolacja termiczna budynków i związane z tym straty ciepła. Dużo ciepła ucieka przez nieszczelne okna, źle izolowane ściany, dachy oraz stropy nieocieplonych piwnic i podłogi posadowione na gruncie. Należy więc zadbać o odpowiednią izolacyjność budynków. Równie istotna jest drożna i prawidłowo działająca wentylacja, przez którą traci się od 30 – 60 % energii zużywanej zimą na ogrzewanie.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top