Ekologiczna choinka

Czas czytania: 27 minut

Ostatnia aktualizacja:

Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez przystrojonego żywego drzewka. Choinka to nie tylko symbol Bożego Narodzenia, ale również przyjemny zapach w mieszkaniu. Do tej pory dużym uznaniem wśród kupujących cieszyły się żywe, ścięte choinki, jednak z roku na rok coraz częściej decydujemy się na zakup choinki w doniczce, którą później sadzimy w ogrodzie lub na działce.

Choinka czyli bożonarodzeniowe świąteczne drzewko

to ustrojone drzewko świerku, jodły, sosny, naturalne lub sztuczne, pierwotnie wiązane z przedchrześcijańską tradycją ludową i kultem wiecznie zielonego drzewka, a obecnie będące nieodłączną ozdobą w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Wybór odpowiedniego drzewka na świąteczną choinkę nie powinien budzić wątpliwości. Żywa choinka ulega biodegradacji i rozkłada się w 100%. Najlepiej żeby mogła pochwalić się certyfikatem FSC, czy PEFC. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że urosła zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki leśnej.

Osoby które obok domu mają ogród, a w nim choinki, mogą ozdabiać właśnie to drzewko. Po świętach roślina pozostanie na swoim miejscu, a ozdoby trafiają na strych.

Świąteczną choinkę możemy też zrobić sami i to jak najbardziej ekologiczną. Pomysłów jest wiele w zależności od kreatywności i dostępnych materiałów. Przygotowanie bożonarodzeniowego drzewka z przedmiotów nadających się do recyklingu może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny i pierwszym krokiem naszych pociech do poznania zagadnień związanych z ekologią i ochroną środowiska naturalnego.

Chcąc w pełni świadomie dbać o środowisko najlepiej nie kupować sztucznej choinki, a żywym pozwolić dalej rosnąć. Dzięki temu mamy mniej dwutlenku węgla w atmosferze, czystsze powietrze i piękniejszy krajobraz.

Podstawowe informacje

W wielu kulturach drzewo, zwłaszcza iglaste, jest uważane za symbol życia i odradzania się, trwania i płodności. Jako drzewko bożonarodzeniowe pojawiła się w XVI wieku, lecz prawdopodobnie już wcześniej występowało jako rajskie „drzewo poznania dobra i zła” w misteriach o Adamie i Ewie, wystawianych w wigilię Bożego Narodzenia. Jest to związek bardzo luźny i trudny do ustalenia, podobnie jak odwoływanie się do drzewa Krzyża z Golgoty, które, jak głosi legenda, zbito z rajskiego drzewa życia.

Tradycja choinek narodziła się w Alzacji, gdzie wstawiano drzewka i ubierano je ozdobami z papieru i jabłkami (nawiązanie do rajskiego drzewa). Wielkim zwolennikiem tego zwyczaju był Marcin Luter, który zalecał spędzanie świąt w domowym zaciszu. Choinki więc szybko stały się popularne w protestanckich Niemczech. Początkowo były wieszane pod sufitem, czubkiem do dołu.

Nieco później obyczaj ten przejął Kościół katolicki, rozpowszechniając go w krajach Europy Północnej i Środkowej. W XIX wieku choinka spopularyzowana została w Anglii i Francji, a potem w krajach Europy Południowej. W Europie stała się najbardziej rozpoznawanym symbolem świąt Bożego Narodzenia.

Do Polski przenieśli ją niemieccy protestanci na przełomie XVIII i XIX wieku (w okresie zaborów) i początkowo spotykana była jedynie w miastach. Stamtąd dopiero zwyczaj ten przeniósł się na wieś, w większości wypierając tradycyjną polską ozdobę, jaką była jemioła, oraz zastępując znacznie starszy, słowiański zwyczaj (znany jeszcze z obchodów Święta Godowego) dekorowania snopu zboża, zwanego Diduchem.

Dawnymi tradycyjnymi zdobieniami choinkowymi były ciastka, pierniczki, orzechy, małe czerwone tzw. rajskie jabłuszka, własnoręcznie wykonywane w czasie adwentu ozdoby z bibuły, kolorowych papierów, piórek, wydmuszek, słomy i źdźbeł traw, kłosów zbóż itp. Na gałązkach w wieczór wigilijny zapalano świeczki i tzw. zimne ognie. Współcześnie, w zależności od kraju, ubiera się je nieco inaczej. Dekoruje się choinkę bombkami, cukierkami, papierowymi ozdobami (jak dawniej), srebrnymi i złotymi włosami anielskimi. W większości krajów drzewko ubiera wspólnie cała rodzina w dzień wigilijny.

Symbolika ozdób choinkowych, jak i samego drzewka, ma swe korzenie w tradycji ludowej:

  • gwiazda Betlejemska – którą umieszczano na szczycie drzewka od ubiegłego wieku, miała pomagać w powrotach do domu z dalekich stron
  • oświetlenie choinki – broniło dostępu złym mocom, miało odwrócić nieżyczliwe spojrzenia ludzi (zły urok). W chrześcijańskiej symbolice religijnej wskazywało natomiast na Chrystusa, który według tych wierzeń miał być światłem dla pogan.
  • jabłka – zawieszane na gałązkach symbolizowały biblijny owoc, którym kuszeni byli przez Szatana Diabła Adam i Ewa. Później zastąpiono je małymi rajskimi jabłuszkami. Pierwotnie zapewnić miały zdrowie i urodę.
  • orzechy – zawijane w sreberka nieść miały dobrobyt i siłę.
  • papierowe łańcuchy – przypominały o zniewoleniu grzechem, ale np. w okresach rozbiorów miały wymowę politycznych okowów. Zaś w ludowej tradycji niektórych regionów Polski uważano, że łańcuchy wzmacniają rodzinne więzi oraz chronią dom przed kłopotami.
  • dzwonki – oznaczają dobre nowiny i radosne wydarzenia.
  • anioły – mają opiekować się domem.
  • jemioła – ten symbol przybył do Polski z Anglii. Pod jemiołą całują się zakochani oraz skłócone ze sobą osoby. Pęk jemioły należy trzymać w domu do następnych świąt.
  • samo żywe drzewko – stało się w chrześcijaństwie symbolem Chrystusa jako źródła życia

Do dzisiaj, w wigilijny wieczór pod choinką znajdują się prezenty, przyniesione, w zależności od regionu, przez Aniołka, Dzieciątko, Gwiazdkę, Gwiazdora, Dziadka Mroza lub Świętego Mikołaja. Jest to tradycja rzadko spotykana w innych krajach, gdzie, jeśli w ogóle jest taki zwyczaj, prezenty są ofiarowywane w Boże Narodzenie. W niektórych tradycjach samo drzewko bywa niespodzianką dla dzieci i gości.

Wiele osób przed świętami, widząc setki ściętych drzewek wystawionych na sprzedaż, zadaje sobie pytania: Czy dla kilku dni radości warto wycinać tyle drzew? Która choinka jest bardziej przyjazna dla środowiska: żywa czy sztuczna, ścięta czy w doniczce? Jakie są podstawowe zalety i wady poszczególnych gatunków choinek? Na co zwrócić uwagę przy zakupie i użytkowaniu żywego drzewka? Jaką wybrać choinkę na Boże Narodzenie, żeby święta były ekologiczne i bardziej zrównoważone?

Choinka sztuczna

Choinka sztuczna

Najczęstszym argumentem zwolenników sztucznych choinek jest to, że posłuży nam przez długie lata. Rzeczywistość jednak pokazuje, że w wielu przypadkach już po kilku świętach choinka przestaje się podobać i wtedy ją wyrzucamy.

Pamiętaj, że produkcja sztucznego drzewka wiąże się ze zużyciem ropy naftowej i emisją gazów cieplarnianych. Plastikowa choinka może zawierać np. szkodliwe ftalany, metale ciężkie (ołów) czy ropopochodny polichlorek winylu. Substancje występujące w PVC są uznane za rakotwórcze, toksyczne, mutagenne i zaburzające płodność.

Wprawdzie choinki wykonane z polietylenu (PE) da się przetworzyć, ale drzewka tego typu są droższe i mniej popularne od szkodliwych dla środowiska choinek z PCV.

Zalety choinek sztucznych

  • zakup drzewka generuje jednorazowy koszt
  • służy ona przez długie lata
  • nie ma problemu z opadającymi igłami
  • po świętach można ją złożyć, zapakować i schować
  • nie wymaga specjalnej pielęgnacji

Wady choinek sztucznych

  • sztuczna choinka nigdy nie wchłonie ani jednej cząsteczki dwutlenku węgla
  • wykonuje się ją z wielu szkodliwych substancji m.in. polichlorku winylu – produkowany jest on z nieodnawialnych zasobów naturalnych czyli gazu i ropy
  • produkcja jednej sztucznej choinki to emisja do atmosfery 8,1 kg gazów cieplarnianych
  • nie nadaje się do recyklingu – oddzielenie foliowych elementów od metalowego szkieletu jest zbyt trudne
  • rozkładając się nawet kilkaset lat zatruwa wodę, glebę, powietrze – powiększając tym samym i tak już ogromny ślad ekologiczny
  • jeżeli chcielibyśmy ją spalić, nawet w specjalnych miejscach, to w wyniku tego procesu powstają toksyny i bardzo niebezpieczne rakotwórcze związki

Sztuczna choinka będzie „lepsza” dla środowiska tylko w dwóch sytuacjach. Jeśli masz już ją w domu, nie wyrzucajcie jej i nie kupuj nowej. Stara sztuczna, używana przez wiele lat, nie będzie aż tak bardzo obciążać środowiska. Drugą sytuacją jest korzystanie z jednego drzewka przez co najmniej 15 lat, a później nawet oddanie je w spadku.

Choinka żywa

Choinka żywa

Zwolennicy prawdziwej choinki uważają, że świąteczne drzewko musi być żywe. Żywa choinka ma piękny wygląd, oraz żywiczny zapach. Nie przeszkadzają im zatem opadające igły, oraz to że choinka wymaga pielęgnacji.

Wybór żywej choinki to wybór drzewka o odpowiedniej wielkości, gęstości i odpowiedniego gatunku z pośród świerka pospolitego, kłującego, jodły kaukaskiej czy sosny pospolitej.

Przy zakupie choinki obowiązkowo należy zwrócić uwagę na miejsce zakupu drzewek. Drzewka, które Lasy Państwowe przeznaczają na sprzedaż przed świętami Bożego Narodzenia, pochodzą ze specjalnie do tego przygotowanych plantacji choinkowych, a niektóre pozyskuje się prosto z lasu w ramach zaplanowanych wcześniej zabiegów pielęgnacyjnych. Leśnicy zakładają plantacje w miejscach, gdzie wysoki las nie mógłby urosnąć np. pod liniami wysokiego napięcia. Choinki pochodzą również z certyfikowanych prywatnych plantacji, hodujących drzewka według określonych reguł, przyjaznych środowisku, co nie zagraża trwałości lasów. Osoba sprzedająca powinna mieć dokument – asygnatę – potwierdzającą legalność pozyskania, bądź zakupu drzewka,

Na co zwrócić uwagę przy wyborze żywej choinki, by nie okazało się, że drzewko straci wszystkie igły zaraz po Wigilii?
Przede wszystkim drzewko trzeba zdyskwalifikować jeśli gdziekolwiek pojawiły się miejscowe żółknięcia. Można też po gałązce delikatnie przejechać ręką „pod włos” – ze świeżo ściętej choinki przy takim zabiegu nie powinny spadać igły. Warto również przy zakupie zachować umiar i wybrać drzewko o mniejszych rozmiarach, co będzie z korzyścią dla portfela i środowiska.

Zalety żywych choinek

  • rosnąc żywa choinka absorbuje dwutlenek węgla
  • żywa choinka ulega biodegradacji i rozkłada się bez negatywnych konsekwencji dla środowiska
  • istnieje możliwość wykorzystania jej grubszych części na opał
  • po świętach można oddać ją do kompostowni
  • istnieje możliwość jej ponownego zasadzenia, jeżeli kupi się ją w doniczce

Wady żywych choinek

  • wymaga podlewania i pielęgnacji
  • drzewko żywe gubi igły – niektóre gatunki już od pierwszej minuty po przyniesieniu do domu
  • wycinka drzew prowadzi do deforestacji (wylesiania)
  • wycinka choinek prowadzi do wzrostu stężenia dwutlenku węgla w atmosferze

Niektórzy nielegalni sprzedawcy choinek znaleźli sposób na służby sprawdzające legalność wycinki drzew. Kupują określoną ilość choinek na fakturę od plantatorów. Następnie, stopniowo, uzupełniają sprzedawany towar nowymi, nielegalnie ścinanymi choinkami nie przekraczając ilości, która znajduje się na fakturze. Takie oszustwo bardzo trudno udowodnić.

Choinka cięta

Choinka cięta

Choinka cięta, czyli pozbawiona korzeni jest bardzo popularna. Niestety cięte drzewko jest nietrwałe i po kilku tygodniach traci igły.

Kupując cięte drzewko zwróć uwagę:

  • czy drzewko jest świeżo ścięte – kolor jasnobrązowy w miejscu cięcia i pojawiające się kropelki żywicy świadczą że choinka była ścinana kilka dni wcześniej. Jeżeli pień w miejscu cięcia jest ciemnobrązowy oznacza to, że drzewko jest starsze, a przez to będzie mniej trwałe.
  • na kolor igieł – igły powinny mieć żywą, zieloną barwę. Brązowe świadczą o tym, że drzewko zostało ścięte już jakiś czas temu.
  • na kształt i grubość gałęzi – gałęzie nie powinny być zbyt cienkie, żeby nie uginały się pod ciężarem ozdób

Ścinana choinka wymaga też zakupu stojaka. Najlepiej wybrać taki, do którego można wlać wodę, dzięki temu drzewko dłużej zachowa świeżość.

Jeśli zależy Ci na gęstym, kształtnym drzewku, nie kupuj w ciemno świerków i jodeł zapakowanych w siatkę. Poproś sprzedawcę o rozpakowanie drzewka. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że wybierasz choinkę dobrej jakości.

Niektórzy sprzedawcy podają klasy choinek (klasa A / I i klasa B / II). Kupując choinkę klasy A (lub I) możesz mieć pewność, że wybierasz drzewko dobrej jakości – kształtne i gęste.

Choinka w donicy

Choinka w donicy

Coraz większą popularnością wśród osób wybierających choinki na święta cieszą się drzewka hodowane w doniczkach. Są one estetyczne, trwałe i ekologiczne. Jest to też dobre rozwiązanie dla właścicieli domu z ogródkiem.

Ważne jest również to, że taka choinka po świątecznym pobycie w mieszkaniu może być posadzona na działce. Żeby zwiększyć szanse na sukces, należy koniecznie stosować się do kilku poniższych zaleceń:

  • choinkę kupuj wyłącznie w sprawdzonym punkcie ogrodniczym – dzięki temu możesz przyjąć że choinka była uprawiana w donicy. Nieuczciwi sprzedawcy wykopują drzewko z gruntu, przycinają korzenie i dopiero wtedy umieszczają choinkę w donicy. Takie potraktowanie choinki jest dla niej zabójcze.
  • choinka w doniczce powinna mieć dodatkowo porośniętą innymi drobnymi roślinami ziemię – np. mchem. Jest to oznaka, że drzewko ma nieuszkodzone korzenie, było dobrze szkółkowane i z odpowiednim wyprzedzeniem umieszczone w doniczce. Szkółkowanie, czyli wielokrotne przesadzanie to zabieg, który powoduje, że korzenie są zagęszczone, zwarte, a takie drzewo łatwo znosi kolejne przesadzanie. Jeśli jednak nie było prawidłowo szkółkowane lub korzenie nadmiernie przycięto przygotowując choinkę na sprzedaż, ma ona niewielkie szanse na przeżycie w nowym miejscu.
  • przed zakupem możesz poprosić sprzedawcę o wyjęcie drzewka z doniczki – jeżeli ziemia jest zwarta i otoczona siatką drobnych korzeni, oznacza to, że choinka była hodowana w doniczce. Rozsypująca, odpadająca od korzeni ziemia to znak, że choinka została przesadzona do doniczki zaraz przed sprzedażą.
  • wybieraj niezbyt wysokie drzewka – wyrośnięta choinka powinna mieć duży system korzeniowy i obszerną donicę. Jeśli tak nie jest to znaczy, że choinka mogła być przesadzona przed sprzedażą.
  • kupuj choinkę przynajmniej 10 dni przed świętami
  • hartuj roślinę – jeżeli na dworze jest duży mróz, nie powinno się od razu wstawiać choinki do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Dobrze jest wcześniej przetrzymać ją np. w garażu, na strychy czy w piwnicy w temperaturze 5-10 °C
  • trzymaj choinkę w domu maksymalnie 7 dni – dłuższy pobyt w temperaturze pokojowej może być dla rośliny sygnałem do rozwoju. Zawiązane w mieszkaniu młode pąki drzewka zginą po wystawieniu choinki na mróz.
  • pielęgnuj drzewko – najlepsze warunki do przetrzymywania drzewka to miejsce w którym temperatura nie przekracza 20°C
  • nie ustawiaj choinki blisko źródeł ciepła – przy grzejniku, piecu czy kominku. Drzewku nie sprzyja również ogrzewanie podłogowe.
  • dbaj żeby podłoże było stale lekko wilgotne – utrzymanie odpowiedniej wilgotności podłoża, oraz wody w roślinie zwiększa jej odporność na mróz.
  • zraszaj codziennie roślinę lub ustaw obok naczynie z wodą, aby podnieść wilgotność powietrza dookoła
  • ostrożnie z dekoracją – nie obwieszaj choinki zbyt wieloma ozdobami, lepiej też nie dekorować jej lampkami, ponieważ świecące żarówki są źródłem ciepła. W żadnym razie nie wolno stosować sztucznego śniegu ani brokatu.

Zapewnij drzewku również łagodny powrót na mróz. Tak jak stopniowo przyzwyczajałeś roślinę do temperatury domowej, tak trzeba ją przyzwyczaić ponownie do mrozu.

  • należy ponownie umieścić ją na kilka dni w chłodnym pomieszczeniu, potem wystawić na dwór w zaciszne miejsce
  • donice należy owinąć włókniną, słomianą matą lub wstawić do kartonu wypełnionego materiałem izolacyjnym – takie działanie ma chronić system korzeniowy przed mrozem i zapobiec szybkiemu wysychaniu podłoża
  • pamiętajm o delikatnym podlewaniu choinki, gdy temperatura wzrasta powyżej zera. Zimozielone igły wyparowują wodę także zimą, a więc trzeba stale uzupełniać ilość wody w podłożu.
  • sadź choinkę wczesną wiosną gdy ziemia rozmarznie i bez problemu będzie można wykopać dołek pod roślinę

Na koniec pamiętaj, że taką choinkę najlepiej sadzić we własnym ogrodzie. Nie umieszczaj jej w lesie czy innym naturalnym ekosystemie. Choinki to coraz częściej gatunki nie występujące u nas naturalnie, ale nawet jeśli jest to pospolity świerk, przyroda lepiej niż my wie, gdzie takie drzewo powinno rosnąć.

Świerk pospolity (Picea abies)
Świerk pospolity (Picea abies)

Gatunki żywych choinek

Przed zakupem danego rodzaju choinki zmierz miejsce w którym ma stanąć drzewko i dopiero później zdecyduj się na konkretny okaz.

  • drzewka mogą mieć od 50 do ponad 200 cm wysokości
  • zwykle rozmiar dobiera się do wielkości pomieszczenia
  • małe drzewko można ustawić na szafce czy biurku
  • drzewka przekraczające 150 cm wysokości ustawia się na podłodze

Świerk pospolity (Picea abies)

Świerk pospolity to jedyny gatunek świerka jaki występuje w naszym kraju naturalnie głównie w północno–wschodniej Polsce. Jest to najpopularniejsze bożonarodzeniowe drzewko.

Charakterystyka świerka pospolitego

  • jego wysokość dochodzi do 50 m
  • korona smukła, stożkowata i dość regularna – dzięki temu nadaje się do ozdoby w zasadzie każdego pomieszczenia, nawet pokoju dziecięcego
  • igły krótkie na 1-2 cm, wąskie, żywo-zielone, o zapachu żywicznym

Zalety świerka pospolitego

  • przystępna cena
  • stożkowy pokrój
  • intensywny żywiczny zapach świerkowych igieł – bez którego wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia
  • dobrze znosi zimno
  • korzystnie reaguje na częste podlewanie

Wady świerka pospolitego

  • igły świerka pospolitego krótko utrzymują się na gałęziach – drzewko gubi igły już od pierwszej minuty po przyniesieniu do domu, a po 1-3 tygodniach zrzuca je wszystkie
Świerk kłujący, srebny (Picea pungens)
Świerk kłujący, srebny (Picea pungens)

Świerk kłujący, srebny (Picea pungens)

Świerk kłujący ma znacznie efektowniejszy wygląd od świerka pospolitego. Pochodzi z gór Ameryki Północnej, w Stanach Zjednoczonych jest najpopularniejszą, bożonarodzeniową choinką. W Europie rozpowszechnił się dopiero w drugiej połowie XIX wieku.

Charakterystyka świerka kłującego

  • choinka o regularnej stożkowatej koronie – dlatego powinno się ją ustawiać w przestronnych pomieszczeniach. W szczególności nadaje się do wystawnych salonów, dużych holi i budynków użyteczności publicznej.
  • gałęzie sztywne, ustawione pod kątem prostym do pnia
  • igły dość długie 2 -3 cm, barwy od sinozielonej do srebrzystej

Zalety świerka kłującego

  • przystępna cena – świerk kłujący jest jednak droższy od pospolitego
  • stożkowy pokrój
  • delikatny, ale wyczuwalny zapach świerkowych igieł – świerk kłujący pachnie mniej intensywnie niż pospolity
  • igły utrzymują się na gałęziach przez kilka tygodni – nieco dłużej niż u świerka pospolitego

Wady świerka kłującego

  • igły świerka są kłujące
Jodła kaukaska (Abies nordmanniana)
Jodła kaukaska (Abies nordmanniana)

Jodła kaukaska (Abies nordmanniana)

Jodła kaukaska to stosunkowo nowy trend. Należy ona do tzw. ekskluzywnych drzewek. Pochodzi z Azji Mniejszej i Kaukazu, rośnie w rejonach górzystych. W Polsce nie ma sprzyjających warunków do jej uprawy, dlatego przeważnie sprowadza się ją z plantacji zagranicznych. Jodła jest najdroższym drzewkiem bożonarodzeniowym.

Charakterystyka jodły kaukaskiej

  • choinka o stożkowatej, bardzo regularnej koronie
  • igły ciemnozielone, szerokie i błyszczące, na szczycie zaokrąglone, 2-4 cm długości
  • igły nie kłują
  • gałęzie sztywne i gęste

Zalety jodły kaukaskiej

  • niezwykle atrakcyjny wygląd
  • zawieszone na niej ozdoby są dobrze wyeksponowane
  • igły jodły są bardzo wytrzymałe i nie opadają tak szybko jak igły świerkowe – jodła wytrzymuje w domowych warunkach nawet 6 tygodni

Wady jodły kaukaskiej

  • jest to najdroższe bożonarodzeniowe drzewko
  • bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny zapach
Sosna zwyczajna, pospolita (Pinus silvestris)
Sosna zwyczajna, pospolita (Pinus silvestris)

Sosna zwyczajna, pospolita (Pinus silvestris)

Sosna zwyczajna jest niezwykle popularna w Niemczech. W Polsce jest najrzadziej wybieraną choinką na święta, ale wciąż zdobywa nowych zwolenników. Rośnie na całym terytorium naszego kraju.

Charakterystyka sosny zwyczajnej

  • choinka o naturalnym szeroko stożkowatym pokroju i ażurowej, rzadkiej koronie
  • igły ciemnozielone, 8-10 cm długości, wąskie i zebrane w pęczki
  • gałęzie sztywne

Zalety sosny zwyczajnej

  • atrakcyjna cena
  • intensywny żywiczny zapach igieł
  • igły długo utrzymują się na gałęziach – do kilku tygodni
  • sztywne pędy dobrze utrzymują ozdoby choinkowe

Wady sosny zwyczajnej

  • sosna pospolita posiada rzadkie igły

Co zrobić z choinką po świętach

Przystrojone drzewko dekoruje dom przez kilka tygodni, ale co z zrobić z choinką, kiedy nie jest już potrzebna? Wyrzucenie do kosza na śmieci nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Świąteczne drzewko iglaste to odpad biodegradowalny, dlatego jeżeli tylko zostanie prawidłowo zagospodarowany, ulegnie całkowitemu rozkładowi. Warto zatem zadbać o to, by choinka po okresie świątecznym nie została wyrzucona wraz z odpadami zmieszanymi, ale zgodnie z poniższymi wytycznymi:

  • przed oddaniem do recyklingu z choinki należy usunąć wszystkie elementy dekoracyjne
  • w przypadku drzewek przekraczających 120 cm wysokości należy oddzielić ich gałęzie, pociąć pień i umieścić je w brązowym pojemniku lub worku
  • żywe choinki których nie mamy możliwości pociąć, a także drzewka sztuczne, niezależnie od ich wysokości, można przekazać służbom komunalnym w terminach oznaczonych do odbioru odpadów wielkogabarytowych
Drzewko udekorowane w ogrodzie

Drzewko udekorowane w ogrodzie

Osoby które obok domu mają ogród, a w nim choinki, z korzyścią dla środowiska naturalnego, mogą ozdobić właśnie to drzewko. Niekoniecznie musi to być nawet choinka. Po świętach roślina pozostanie na swoim miejscu, a ozdoby trafiają na strych.

Choinka z wypożyczalni

Choinka z wypożyczalni

Co roku w ramach bożonarodzeniowej tradycji w Polsce wycina się nawet 6 mln drzew. Każda wycięta choinka to więcej dwutlenku węgla, bardziej zanieczyszczone powietrze i większe ryzyko smogu. Rozwiązaniem może być wypożyczenie świątecznego drzewka.

Z roku na rok pojawia się coraz więcej miejsc i punktów, gdzie żywą choinkę w donicy można wypożyczyć na okres świąt. Po tym okresie drzewka z wypożyczalni wracają do szkółki leśnej, gdzie dalej żyją, rosną i pracują dla natury. Po roku mogą zostać ponownie wypożyczone, a gdy będą zbyt duże, po prostu pozostają w ziemi.

W okresie wypożyczenia pamiętaj żeby postępować z drzewkiem tak samo, jak w przypadku choinki zakupionej w donicy. Podlewaj drzewko, zadbaj żeby nie stało zbyt blisko źródła ciepła, nie ozdabiaj choinki sztucznym śniegiem, oraz nadmiarem ozdób, aby nie połamać gałęzi. Dzięki odpowiednim zabiegom wypożyczone drzewko bezpiecznie wróci do środowiska naturalnego.

dodatkowe informacje:
Drzewa i ich niezwykłe właściwości

DIY czyli sam zrób ekologiczną choinkę

DIY czyli sam zrób ekologiczną choinkę

Świąteczną choinkę możemy zrobić sami i to jak najbardziej ekologiczną. Pomysłów jest wiele w zależności od kreatywności i dostępnych materiałów. Przygotowanie bożonarodzeniowego drzewka z przedmiotów nadających się do recyklingu może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny i pierwszym krokiem naszych pociech do poznania zagadnień związanych z ekologią i ochroną środowiska naturalnego.

źródło: materiały prasowe
Choinka, autorzy, licencja CC BY SA 4.0

Świadomy konsument – dodatkowe informacje:
ekologiczne i zrównoważone święta, black friday, Clean label, cyber monday, cykl życia produktu (Life Cycle Assesment LCA), data przydatności do spożycia, data ważności, degrowth, domowe (naturalne) środki czystości, dyrektywa Cyfrowa, Dyrektywa Omnibus, dyrektywy PPWD (Packaging and Packaging Waste Directive). dyrektywa Towarowa, dyrektywa Single-Use Plastics, ekoprojekt, ekoprojektowanie (ecodesign), etykiety energetyczne, greenwashing (ekościema, ekomanipulacja, zielone kłamstwo), ekonomia subskrypcji, fast fashion (szybka, śmieciowa moda), gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ), kosmetyki naturalne (ekokosmetyki), marnowanie żywności, Nutri-Score (5-Colour Nutrition Label, 5-CNL) pięciokolorowa etykieta żywieniowa, olej palmowy, odpowiedzialna konsumpcja, pakiet odpadowy, Prawo Do Naprawy (#RightToRepair), produkt bio, produkt ekologiczny (eko), produkt naturalny, recykling, redesign, rozszerzona odpowiedzialność producenta (ROP), ekonomia współdzielenia (sharing economy), slow fashion, społeczna lodówka, strategia Od pola do stołu, system kaucyjny, transport ekologiczny, turystyka ekologiczna, upcykling, uwalnianie książek (bookcrosing), zdrowa żywność, zrównoważona moda, zrównoważone rybołówstwo, żywność alternatywna, żywność drukowana, żywność ekologiczna

ślad ekologiczny (ecological footprint), ślad środowiskowy (environmental footprint), ślad węglowy (carbon footprint), ślad wodny (water footprint)
air-commerce, downsizing, overpackaging

Jak każdego dnia dbać o środowisko naturalne:
na wakacjach, na zakupach, w podróży, ograniczenie zużycia papieru
oszczędzanie energii elektrycznej (oszczędzanie prądu): tryb czuwania Stand-by
energooszczędne oświetlenie: świetlówka kompaktowa (energooszczędna), żarówka LED
oszczędzanie gazu, oszczędzanie wody: perlator
energooszczędna wentylacja, energooszczędne ogrzewanie
energooszczędne urządzenia: czajnik elektryczny, komputer, lodówka i zamrażarka, odkurzacz, okap kuchenny, piekarnik, płyta grzejna, pojemnościowy podgrzewacz do wody, pralka, telewizor, zmywarka
segregacja odpadów
znaki i oznaczenia ekologiczne

Ekologiczny styl życia:
dieta planetarna, freganizm, Lifestyles of Health and Sustainability (LOHAS), Less Waste, Roślinne zamienniki mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, Repair Cafe, Slow fashion, Slow life, weganizm, wegetarianizm,
Zero Waste
zasada 3R, zasada 5R, zasada 8R: Rethink (Przemyśl swoją relację ze środowiskiem), Refuse (Odmawiaj), Reduce (Unikaj), Reuse (Użyj ponownie), Rehome (Znajdź nowy dom), Repair (Naprawiaj), Recycle (Utylizuj, Recyklinguj, Oddaj do odzysku), Rot (kompostuj)

Wiedza ekologiczna – dodatkowe informacje:
aforyzmy ekologiczne, biblioteka ekologa, biblioteka młodego ekologa, ekoprognoza, encyklopedia ekologiczna, hasła ekologiczne, hasztagi (hashtagi) ekologiczne, kalendarium wydarzeń ekologicznych, kalendarz ekologiczny, klęski i katastrofy ekologiczne, największe katastrofy ekologiczne na świecie, międzynarodowe organizacje ekologiczne, podcasty ekologiczne, poradniki ekologiczne, (nie) tęgie głowy czy też (nie) najtęższe umysły, znaki i oznaczenia ekologiczne

Dziękuję, że przeczytałaś/eś powyższe informacje do końca. Jeśli cenisz sobie zamieszczane przez portal treści zapraszam do wsparcia serwisu poprzez Patronite.

Możesz również wypić ze mną wirtualną kawę! Dorzucasz się w ten sposób do kosztów prowadzenia portalu, a co ważniejsze, dajesz mi sygnał do dalszego działania. Nad każdym artykułem pracuję zwykle do późna, więc dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła ;-)

Zapisz się na Newsletter i otrzymuj email z ekowiadomościami. Dodatkowo dostaniesz dostęp do specjalnego działu na stronie portalu, gdzie pojawiają się darmowe materiały do pobrania i wykorzystania. Poradniki i przewodniki, praktyczne zestawienia, podsumowania, wzory, karty prac, checklisty i ściągi. Wszystko czego potrzebujesz do skutecznej i zielonej rewolucji w twoim życiu. Zapisz się do Newslettera i zacznij zmieniać świat na lepsze.

Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się pisząc maila na adres: informacje@wlaczoszczedzanie.pl

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu Włącz oszczędzanie

Scroll to Top