Takie wartości wyznają uczestnicy olimpiady projektów społecznych, którzy aktywnie przeciwdziałają zmianom klimatu, realizując ekologiczne inicjatywy w programie Mniej Plastiku stworzonym przez Fundację Zwolnieni z Teorii i Lidl Polska. 20 marca, z okazji Międzynarodowego Dnia Bez Mięsa młodzi ludzie apelują o zastanowienie się nad tym, jaki wpływ ma na planetę nasza dieta.
- 20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) zainicjowany w celu zachęcenia do stosowania diety opartej na roślinach.
- Według badań NPD Group, 79% populacji Gen Z wybiera bezmięsny dzień w tygodniu, a 65% twierdzi, że chce stosować dietę bardziej roślinną.
- Zespoły uczestniczące w programie Mniej Plastiku dbają o planetę poprzez świadome wybory żywieniowe.
Młodzież działająca na rzecz ekologii podchodzi do swojego aktywizmu kompleksowo. Nie tylko ogranicza plastik czy promuje komunikację zbiorową, ale coraz częściej przygląda się temu, co ma na talerzu i co podawane jest na szkolnych stołówkach. Postawa ta wynika ze zrozumienia, jak to, co jemy, wpływa na naszą planetę. Jak się okazuje, nasze wybory żywieniowe mają ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale w równym stopniu na kondycję środowiska. Badanie McKinsey Insights z 2022 roku pokazuje, że obecnie 73% przedstawicieli generacji Z uważa, że ich pokolenie jest najbardziej zaniepokojone wpływem tego, co jemy, na środowisko. Starsze osoby rozumieją realia zachodzących obecnie zmian klimatycznych, ale dla nich potrzeba zmian nie jest tak pilna, i dlatego nie są skłonne dokonywać wyborów wyłącznie w oparciu o środowisko. A ponieważ zmiana sposobu odżywiania się jest fundamentalną zmianą stylu życia i światopoglądu, niechętnie rezygnują z niedzielnego kotleta.
Dieta dla planety
Choć dzień bez mięsa został zainicjowany w 1985 roku, to weganizm i wegetarianizm nigdy nie były tak popularne, jak w ostatnich latach. To wszystko za sprawą pokolenia Z, wśród którego ograniczanie spożycia produktów odzwierzęcych jest znacznie bardziej rozpowszechnione niż w pozostałych grupach wiekowych. Zetki nie tylko decydują się na stosowanie diety opartej na roślinach, ale aktywnie przekonują swoich rówieśników do takich zmian.
Młodzież z projektu Kuchnia dla Klimatu w ramach warsztatów dla rówieśników objaśnia zależności pomiędzy zmianą klimatu a aktualnym modelem produkcji żywności.
Wybierając produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego i roślinne, wspieramy sposób gospodarowania, który jest najbardziej prośrodowiskową metodą produkcji rolnej.
tłumaczy lider projektu Michał Grząbel, uczeń Technikum Gastronomicznego nr 11 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie
Co więcej, zespół pracuje nad książką kucharską, która w całości składa się z przepisów wegetariańskich i wegańskich.
Myślę, że młodzi są bardziej świadomi zagrożeń, jakie powoduje produkcja żywności odzwierzęcej i są otwarci na zmianę nawyków żywieniowych.
mówi Michał
Uczestnicy olimpiady wskazują, że najlepiej wybierać produkty o możliwie niskim śladzie węglowym, ograniczać spożywanie produktów odzwierzęcych i zastępować je, lokalnymi, sezonowymi warzywami i owocami, co pozwoliłoby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych.
Młodzież zauważa wzrost zainteresowania dietą roślinną wśród rówieśników.
Wegetarianizm nie dotyczy już pojedynczych jednostek. W jego popularyzacji dużą rolę odgrywają social media, które są nieodłączną częścią życia naszych kolegów i koleżanek.
zauważa Tomasz Wróblewski, lider projektu (nie)zmarnowani, I Liceum Ogólnokształcące im. Jarosława Dąbrowskiego w Tomaszowie Mazowieckim
Jego zespół zajmuje się wszelkimi rodzajami marnowania zasobów, w tym żywienia, co uważają za duży problem społeczny. Tłumaczą także, że do produkcji i transportu żywności, potrzebujemy określonej ilości wody i energii. Wyrzucając jedzenie, marnujemy te zasoby. Dodatkowo produkujemy dużą ilość odpadów, a sytuacja planety nie pozwala na taką niegospodarność.
Odpowiedzialne wybory zakupowe
Dla takich osób jak Michał i Tomasz, którym zależy na losie planety Fundacja Zwolnieni z Teorii wraz z Lidl Polska uruchomiła specjalny program “Mniej plastiku”, w ramach którego uczniowie z całej Polski realizują projekty społeczne.
Siła, z jaką młodzi ludzie uczestniczący w naszym programie działają, jest godna naśladowania. Cieszymy się z tego, że utożsamiają się z celami naszej strategii REset Plastic. Starsze pokolenia mogą brać przykład i wsłuchiwać się w głos młodych, bo to dla nich budujemy przyszłość. Troska o środowisko, w naszej ocenie, może być tożsama z troską o dobry start młodych w dorosłość. Nasz program łączy te dwa tematy i to daje nam ogromną motywację do pracy.
tłumaczy Aleksandra Robaszkiewicz, która zajmuje się działaniami społecznymi w Lidl Polska.
Z raportu NPD Group wynika, że wraz z dojrzewaniem Gen Z do pełnej siły nabywczej, rynek żywności opartej na roślinach będzie się rozwijał. Obecnie 79% populacji Gen Z wybiera bezmięsny dzień w tygodniu, a 65% twierdzi, że chce stosować dietę bardziej roślinną.
Więcej informacji o projektach i programie ekologicznym na stronie:
https://zwzt.link/mniejplastiku22
Więcej o programie:
www.zwolnienizteorii.pl
https://kimjestesmy.lidl.pl/zrownowazony-rozwoj/redukcja-plastiku oraz reset-plastic.com/en/
Zwolnieni z Teorii
To ogólnopolska olimpiada z projektów społecznych. Powstała w 2014 roku, by dać każdemu młodemu człowiekowi możliwość tworzenia własnych projektów społecznych i nabywania kompetencji przyszłości, takich jak: współpraca, komunikacja czy przywództwo. Olimpiada polega na współpracy uczestników poprzez platformę internetową www.zwolnienizteorii.pl, opartą o nowoczesną metodę nauczania polegającą na tym, że robiąc prawdziwy projekt społeczny, rozwija się praktyczne kompetencje potrzebne w życiu zawodowym.
źródło: materiały prasowe
🛒 Świadomy konsument – dodatkowe informacje:
ekologiczne i zrównoważone święta, black friday, Clean label, cyber monday, cyfrowy paszport produktu (Digital Product Passport, DPP), cykl życia produktu (Life Cycle Assesment, LCA), data przydatności do spożycia, data ważności, degrowth, domowe (naturalne) środki czystości, dyrektywa Cyfrowa, Dyrektywa Omnibus, dyrektywa PPWD (Packaging and Packaging Waste Directive), dyrektywa Towarowa, dyrektywa Single-Use Plastics, ekoprojekt, ekoprojektowanie (ecodesign), etykiety energetyczne, garderoba kapsułowa (capsule gardrobe), greenwashing (ekościema, ekomanipulacja, zielone kłamstwo), ekonomia subskrypcji, fast fashion (szybka, śmieciowa moda), fast homeware, gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ), kosmetyki naturalne (ekokosmetyki), lęk przed wypadnięciem z obiegu (Fear of missing out, FOMO), marnowanie żywności, Nutri-Score (5-Colour Nutrition Label, 5-CNL) pięciokolorowa etykieta żywieniowa, olej palmowy, odpowiedzialna konsumpcja, pakiet odpadowy, Prawo Do Naprawy (#RightToRepair), produkt bio, produkt ekologiczny (eko), produkt naturalny, recykling, redesign, rozszerzona odpowiedzialność producenta (ROP), ekonomia współdzielenia (sharing economy), slow fashion, społeczna lodówka, strategia Od pola do stołu, system kaucyjny, transport ekologiczny, turystyka ekologiczna, upcykling, uwalnianie książek (bookcrosing), zdrowa żywność, zrównoważona moda, zrównoważone rybołówstwo, żywność alternatywna, żywność drukowana, żywność ekologiczna
ślad ekologiczny (ecological footprint), ślad środowiskowy (environmental footprint), ślad węglowy (carbon footprint), ślad wodny (water footprint)
air-commerce, downsizing, overpackaging
Jak każdego dnia dbać o środowisko naturalne:
na wakacjach, na zakupach, w podróży, ograniczenie zużycia papieru
oszczędzanie energii elektrycznej (oszczędzanie prądu): tryb czuwania Stand-by
energooszczędne oświetlenie: świetlówka kompaktowa (energooszczędna), żarówka LED
oszczędzanie gazu, oszczędzanie wody: perlator
energooszczędna wentylacja, energooszczędne ogrzewanie
energooszczędne urządzenia: czajnik elektryczny, komputer, lodówka i zamrażarka, odkurzacz, okap kuchenny, piekarnik, płyta grzejna, pojemnościowy podgrzewacz do wody, pralka, telewizor, zmywarka
segregacja odpadów
znaki i oznaczenia ekologiczne
Ekologiczny styl życia:
dieta planetarna, fleksitarianizm, foodsharing, freganizm, jadłodzielnia, Lifestyles of Health and Sustainability (LOHAS), Less Waste, lodówka społeczna, roślinne zamienniki mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, Repair Cafe, Slow fashion, Slow life, weganizm, wegetarianizm,
Zero Waste
zasada 3R, zasada 5R, zasada 8R: Rethink (Przemyśl swoją relację ze środowiskiem), Refuse (Odmawiaj), Reduce (Unikaj), Reuse (Użyj ponownie), Rehome (Znajdź nowy dom), Repair (Naprawiaj), Recycle (Utylizuj, Recyklinguj, Oddaj do odzysku), Rot (kompostuj)
🧠 Wiedza ekologiczna – dodatkowe informacje:
aforyzmy ekologiczne, biblioteka ekologa, biblioteka młodego ekologa, ekoprognoza, encyklopedia ekologiczna, hasła ekologiczne, hasztagi (hashtagi) ekologiczne, kalendarium wydarzeń ekologicznych, kalendarz ekologiczny, klęski i katastrofy ekologiczne, największe katastrofy ekologiczne na świecie, międzynarodowe organizacje ekologiczne, podcasty ekologiczne, poradniki ekologiczne, (nie) tęgie głowy czy też (nie) najtęższe umysły, znaki i oznaczenia ekologiczne
🤝Dziękuję, że przeczytałaś/eś powyższe informacje do końca. Jeśli cenisz sobie zamieszczane przez portal treści zapraszam do wsparcia serwisu poprzez Patronite.
☕ Możesz również wypić ze mną wirtualną kawę! Dorzucasz się w ten sposób do kosztów prowadzenia portalu, a co ważniejsze, dajesz mi sygnał do dalszego działania. Nad każdym artykułem pracuję zwykle do późna, więc dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła ;-) 💪☕
Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się pisząc maila na adres:
✉️ informacje@wlaczoszczedzanie.pl
🔍Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu Włącz oszczędzanie