Energooszczędna wentylacja

Energooszczędna wentylacja
Strona główna » Energooszczędna wentylacja

Czas czytania: 39 minut

Na podgrzanie powietrza wentylacyjnego trzeba zużyć dużo energii. Lepiej nie próbować oszczędzać poprzez zmniejszenie ilości wymienianego powietrza poniżej obowiązujących norm, czyli zatykając otwory wentylacyjne. Może się to skończyć nie tylko zagrzybionymi ścianami, ale również chorobami mieszkańców.

Nowoczesne systemy wentylacyjne mimo że wymagają energii do ich właściwego funkcjonowania, przyczyniają się do poprawy komfortu bytowania w pomieszczeniach i wyposażone są w systemy służące oszczędzaniu energii.

Wentylacja

To cyrkulacja powietrza, z reguły pomiędzy pomieszczeniami a przestrzenią na zewnątrz. Prawidłowo działająca wentylacja jest niezbędna w pomieszczeniach, gdzie przebywają zwierzęta czy ludzie, dopływające z zewnątrz powietrze zapewnia wymianę zużytego i zanieczyszczonego na świeże, niezbędne do oddychania oraz prawidłowej i bezpiecznej pracy urządzeń zużywających powietrze. Jest to szczególnie ważne w sytuacji dodatkowych zanieczyszczeń, takich jak dym papierosowy, opary substancji chemicznych, pyły itp.

Rodzaje wentylacji

  • naturalna – wymiana powietrza przy wykorzystaniu przeciągu
  • grawitacyjna – wymiana powietrza wykorzystująca różnicę ciśnień między przestrzenią wentylowaną a ujściem kanału wentylacyjnego do atmosfery. Zanieczyszczone powietrze zostaje wyssane z pomieszczenia przez kratkę wentylacyjną, a do pomieszczenia napływa powietrze zewnętrzne przez celowo wykonane nawiewy (np. okna, kratki nawiewne sterowane higroskopijnie) albo nieszczelności w obudowie budynku
  • mechaniczna – sterowana wymiana powietrza
  • hybrydowa – kombinacja wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej stosowanych w zależności od zapotrzebowania na świeże powietrze i warunków pogodowych (różnicy gęstości powietrza wywiewanego i otoczenia)

Prawidłowe funkcjonowanie wentylacji

Warunkiem komfortu i dobrego samopoczucia w domu jest utrzymywanie wilgotności względnej powietrza na poziomie 40-50%. Zapewnia to sprawnie działająca wentylacja grawitacyjna lub rekuperacja. Wentylacja jest konieczna do usuwania wilgoci, dlatego należy dbać o jej drożność i prawidłowe funkcjonowanie, żeby nie dopuścić do rozwoju zagrzybień na ścianach.

Należy pamiętać, że w Polsce budynki często były projektowane z uwzględnieniem wentylacji poprzez nieszczelności w stolarce okiennej. W momencie wymiany na nowe, szczelne okna, należy zwrócić uwagę na montaż w nich tzw. nawiewników. Celem stosowania nawiewników jest umożliwienie dopływu powietrza zewnętrznego do pomieszczeń, oraz regulacja strumienia doprowadzanego powietrza w zależności od potrzeb. Dodatkowym efektem ich stosowania jest także poprawa jakości powietrza w pomieszczeniach, oraz ograniczenie zawilgocenia pomieszczeń.

Objawy źle działającej wentylacji

Widoczne objawy złej wentylacji:

  • pleśń
  • skropliny pary wodnej na szybach oraz innych powierzchniach w pomieszczeniu
  • wyczuwalny podwyższony poziom wilgotności powietrza
  • ciąg wsteczny powietrza przez kratki wentylacyjne – objawia się między innymi poprzez zapachy pleśni, wlot pyłów, zapachy potraw, spalin, dymu, papierosów

Niewidoczne objawy źle działającej wentylacji:

  • częste bóle głowy, zmęczenie.
  • podrażnione błony śluzowe
  • choroby układu oddechowego
  • alergie
  • niszczenie ścian budynku

Instalacja okapu kuchennego

Kuchnia jest szczególnym pomieszczeniem z punktu widzenia systemu wentylacji. Podczas smażenia i gotowania powstają opary, które unoszą się znad gotujących się potraw. Jest to para o wysokiej zawartości tłuszczu, zapachów, oraz wilgoci, która powinna zostać odprowadzona na zewnątrz lub oczyszczona.

W warunkach słabej wentylacji osiada na ścianach, meblach i urządzeniach, a także na naszych ubraniach. Zapachy nie są niebezpieczne dla zdrowia, ale wilgoć i tłuszcz są doskonałym środowiskiem do rozwoju drobnoustrojów, grzybów, bakterii oraz pleśni. Zagraża to estetyce ścian i mebli w kuchni, a przede wszystkim naszemu zdrowiu. Rozwiązaniem jest instalacja okapu kuchennego.

Praca tego urządzenia polega na pochłanianiu lub całkowitym usuwaniu z pomieszczenia powietrza zawierającego niepożądane składniki. Systemy filtrów potrafią neutralizować zapachy, oraz zatrzymywać drobinki tłuszczu unoszące się wraz z parą wodną. Zastosowanie dobrej jakości okapu kuchennego sprawia, że dom jest wolny od kuchennej woni, a kuchnia czysta, zdrowa i bezpieczna.

Podstawowe zalety okapu kuchennego:

  • oczyszcza powietrze z szkodliwych gazów – np. tlenku węgla powstającego podczas gotowania, pieczenia i smażenia
  • usuwa nieprzyjemne i uciążliwe zapachy – np. zapach spalenizny czy nadmierny dym, który powstanie podczas zbyt długiego smażenia
  • pochłania parę wodną – nieusuwana para wodna osiada na meblach co może prowadzić do ich uszkodzenia
  • oczyszcza powietrze z drobinek tłuszczu – zapobiega lub opóźnia proces osadzaniu się na szafkach tłustego nalotu, pożółkłych ścian i mebli
  • okap może działać jako wyciąg – jest to sposób bardziej skuteczny, ponieważ powietrze wychodzi kanałem wentylacyjnym poza dom
  • okap może być zainstalowany jako pochłaniacz – jest to sposób mniej skuteczny, ponieważ oczyszczone powietrze wraca do kuchni po przefiltrowaniu przez filtry
  • okap można zainstalować na ścianie, w rogu, pod szafką lub przymocować do sufitu
  • okap może być sprzętem, który podkreśli stylistykę kuchni i będzie jej ozdobą

dodatkowe informacje:
Rodzaje i podstawowe zalety okapów kuchennych. Jak wybrać i użytkować energooszczędny okap kuchenny. Montaż i konserwacja okapu kuchennego.

System wentylacji mechanicznej z rekuperatorem

Najefektywniejszym sposobem na zmniejszenie kosztów wentylacji jest zastosowanie odzysku ciepła, czyli systemu wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. W nowo budowanych domach energooszczędnych, czy też pasywnych stało się to już standardem. Wykorzystanie rekuperatorów pozwala na odzysk ciepła z powietrza wentylacyjnego, co istotnie obniża zapotrzebowanie na energię niezbędną do podgrzania świeżego powietrza w okresach chłodu.

W wyniku działania systemu rekuperacji w domu we wszystkich pomieszczeniach przez całą dobę obecne jest świeże powietrze o niskiej zawartości dwutlenku węgla i wilgoci, oraz zanieczyszczeń. Powietrze w budynku ma skład bardzo zbliżony do składu powietrza zewnętrznego. Skład ten w rekuperowanym pomieszczeniu nie zmienia się, bez względu na porę dnia i roku, przy zamkniętych oknach oraz pomimo obecności ludzi, którzy są największymi producentami dwutlenku węgla i wilgoci.

Rekuperator zużywa energię elektryczną przez cały rok. Koszt jego działania można jednak obniżyć, przełączając go na pracę na niższych obrotach (niższym biegu) gdy śpimy, wychodzimy z domu, nikt się nie kąpie, nic się nie gotuje, nie piecze i nikt nie wykonuje i ciężkiej pracy fizycznej. Wtedy moc napędu wentylatorów i zużycie energii, może być zmniejszona nawet o połowę.

Rekuperacja ogranicza zapotrzebowanie energetyczne budynku zapewniając przy tym stałą wentylację pomieszczeń.

Zasady energooszczędnego korzystania z wentylacji

↓ ślad węglowy
↓ zanieczyszczenie środowiska

↓ zużycie energii
↓ ilość wydawanych pieniędzy

  • zamontuj nad płytą grzejną okap kuchenny – podłącz go do odpowiedniego kanału wentylacyjnego i używaj podczas gotowania
  • gdy nie masz możliwości zamontowania okapu w systemie otwartym usuwaj zawilgocone powietrze z kuchni, łazienki, pralni, poprzez otwieranie okien na 5-10 minut
  • wietrzy pomieszczenia częściej przez krótki czas niż raz, ale długo, bo wyziębią się meble i ściany, a ich ponowne ogrzanie pochłonie dużo energii – otwórz szeroko okna na 5-10 minut, ale co ważne, przed rozpoczęciem wietrzenia zakręć kaloryfery, jeżeli są wyposażone w głowice termostatyczne, lub wyłącz automatykę pieca. Jeżeli tego nie zrobisz, grzejniki będą działały intensywnie w trakcie wietrzenia, reagując na obniżenie temperatury i marnotrawiąc cenne ciepło. Dopiero po zamknięciu okien uruchom piec lub odkręć kaloryfery. Temperatura w pomieszczeniach szybko wróci do poprzedniej wartości dzięki ciepłu zakumulowanemu w ścianach, podłodze, stropie.
  • podczas gotowania używaj pokrywek – zmniejszasz dzięki temu zapotrzebowanie na energię, skracasz czas przygotowania potraw i chronisz pomieszczenia przed zwiększeniem wilgotności powietrza

dodatkowe informacje:
dom energooszczędny
energooszczędne ogrzewanie
energooszczędny okap kuchenny
oszczędzanie energii elektrycznej

źródło: materiały prasowe
Wentylacja, autorzy, licencja CC BY SA 3.0

🤝Dziękuję, że przeczytałaś/eś powyższe informacje do końca. Jeśli cenisz sobie zamieszczane przez portal treści zapraszam do wsparcia serwisu poprzez Patronite.

Możesz również wypić ze mną wirtualną kawę! Dorzucasz się w ten sposób do kosztów prowadzenia portalu, a co ważniejsze, dajesz mi sygnał do dalszego działania. Nad każdym artykułem pracuję zwykle do późna, więc dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła ;-) 💪☕

Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się pisząc maila na adres:
✉️ informacje@wlaczoszczedzanie.pl

🔍Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu Włącz oszczędzanie

Scroll to Top