Co warto wiedzieć o ekożywności
Ekożywność, czyli żywność ekologiczną to produkty żywnościowe, które powstały według wytycznych rolnictwa ekologicznego. Podczas produkcji ekożywności wykorzystuje się naturalny nawóz w postaci kompostu lub nawozów zielonych, eliminuje nawozy sztuczne i pestycydy, stanowiące zagrożenie dla środowiska naturalnego, oraz organizmu. Monitorowanie każdego etapu przez rolnika oraz postępowanie zgodnie z prawami przyrody przyczynia się do powstania żywności, która w żadnym stopniu nie jest przetworzona ani modyfikowana genetycznie.
Zalety żywności ekologicznej
Walory zdrowotne
Produkty ekologiczne bogate są w witaminy, składniki odżywcze. Zapewniają zdrowie, oraz dobre samopoczucie. To doskonałe źródło pokarmu dla osób borykających się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi.
Wysoka jakość
Kontrolerzy, którzy zajmują się klasyfikowaniem produkcji ekologicznej zwracają szczególną uwagę na każdy proces powstawania ekożywności. Ubiegając się o certyfikat poświadczający pochodzenie produktu, producenci muszą spełniać szereg założeń, oraz poddawać się corocznej kontroli.
Brak sztucznych dodatków, hormonów wzrostu i antybiotyków
Podczas produkcji ekożywności nie stosuje się sztucznych dodatków, hormonów wzrostu i antybiotyków, które sprawiają, że dany produkt mimo swojej atrakcyjności zawiera wiele szkodliwych składników.
Brak konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy i stabilizatorów
Substancje takie znajdują się w coraz większej liczbie produktów dostępnych w sklepach.
Ochrona środowiska
Kupując produkty ekologiczne, odciążamy środowisko naturalne, chronimy organizmy żywe i dbamy o ekosystem.
Wady żywności ekologicznej
Wysoka cena
Żywność ekologiczna jest zazwyczaj dużo droższa. Jest to związane z niewielką ilością gospodarstw ekologicznych w naszym kraju, oraz wieloetapowym procesem produkcji, który wymaga stałej obecności człowieka. Rolnicy nie mogąc stosować sztucznych nawozów oraz pestycydów, potrzebują większej ilości pracowników oraz droższych pasz dla zwierząt
Mało atrakcyjny wygląd i zapach
Z powodu naturalności żywności ekologicznej, nie jest ona tak atrakcyjna i barwna jak produkty ogólnodostępne.
Utrudniony dostęp
Wartościowe produkty ekologiczne osiągalne są w wybranych sklepach ze zdrową żywnością oraz gospodarstwach wiejskich. Coraz częściej można jednak zauważyć specjalne działy w marketach poświęcone zdrowej i ekologicznej żywności.
zobacz:
znaki ekologiczne czyli jak oznaczone są produkty ekologiczne
znaki ekologiczne – ekooznaczenia żywności ekologicznej