
Podróżniczka podkreśla, że wysokoprzetworzona żywność jest bogata w puste kalorie, a uboga w witaminy i składniki odżywcze. Jej spożywanie może więc prowadzić do zaburzeń metabolicznych, otyłości, chorób serca i stanów zapalnych. Beata Pawlikowska radzi więc, by w miarę możliwości samemu w domu przygotowywać nawet najprostsze posiłki. Nie kupować puszek, słoików czy gotowych dań do podgrzania w mikrofalówce, ale świeże produkty.
Beata Pawlikowska zauważa, że w tych krajach, gdzie tradycyjną, regionalną kuchnię opartą na świeżych produktach wypiera żywność wysokoprzetworzona, pełna konserwantów, wzmacniaczy smaku, barwników, soli, cukru i niezdrowych tłuszczów, mieszkańcy z czasem zaczynają się skarżyć na problemy zdrowotne.
To bardzo dobrze widać w krajach, gdzie była tradycyjna kuchnia i ludzie jedli tylko to, co robiono w domu, na przykład w Chinach. Natomiast kiedy pojawiły się tam pierwsze bary szybkiej żywności, zachodniej żywności, wysokoprzetworzonej żywności, to nagle w tych częściach Chin, gdzie pojawiły się te bary, pojawiła się też epidemia otyłości. Z kolei w tych miejscach, gdzie ludzie jeszcze odżywiają się tak jak kiedyś, wszyscy są zdrowi i szczupli. To, co jemy, ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale też na to, jak wyglądamy, jak długo żyjemy i jakie mamy choroby.
mówi Beata Pawlikowska
Zdaniem podróżniczki konsumenci mogą wymóc na producentach lepszą jakość żywności. Wystarczy tylko, że podczas zakupów będą dokonywali mądrych wyborów i nagradzali tych, którzy dbają o dobry skład produktów.
Jeżeli idę do sklepu i biorę do ręki jakiś produkt spożywczy, to niezależnie, co jest napisane z przodu opakowania, że to jest świetne, najlepsze i doskonale zaspokoi głód, trzeba spojrzeć na dokładną listę składników. Jeżeli są tam więcej niż dwa dodatki technologiczne, to po prostu tego nie kupować. I wtedy takie produkty będą leżały w sklepie, a producenci będą zmuszeni do tego, żeby zacząć produkować coś, co jest zdrowsze.
tłumaczy
Beata Pawlikowska zaznacza, że ona sama skrupulatnie wybiera to, co ląduje na jej talerzu. Nie idzie na skróty, nie kupuje półproduktów, fast foodów czy gotowych błyskawicznych dań, które wystarczy tylko podgrzać, ale sama przyrządza posiłki na bazie świeżych składników. W jej menu jest przede wszystkim dużo sezonowych warzyw i owoców.
Zdrowa żywność również jest obecna w każdym sklepie, tylko ona wymaga ode mnie trochę więcej pracy. Ja nie kupuję gotowych dań, nie kupuję niczego w puszkach, dlatego że puszki są wyścielone taką warstwą substancji, która zawiera bisfenol A, który jest rakotwórczy. Nie kupuję więc ciecierzycy ani fasoli w puszce, tylko kupuję suszoną fasolę i suszoną ciecierzycę. Wystarczy ją namoczyć na noc w dużej ilości wody i rano ugotować. Taka własnoręcznie zrobiona fasola czy ciecierzyca, nie z puszki i nie ze słoika, smakuje 100 razy lepiej.
dodaje
źródło: newseria.pl
Powiązane artykuły:
- Agnieszka Wielgosz sama robi proszek do prania i kosmetyki
 - Anna Powierza. Nie lubię kupować nowych rzeczy
 - Anna Powierza. Rower może być alternatywą dla samochodu
 - Anna Dec. Klimat się zmienia i w tym roku wyraźnie to widać
 - Barbara Kurdej-Szatan. Jestem zwolenniczką recyklingu w modzie
 - Beata Sadowska. Ekologia jest już w moim DNA
 - Beata Pawlikowska. Podczas urlopów ekologia schodzi na drugi plan
 - Beata Pawlikowska. Ekologia to jest życie, to jest Ziemia, na której żyjemy
 - Beata Pawlikowska. Nie kupuję gotowych dań ani niczego w puszkach
 - Dorota Szelągowska: Świat dąży do absolutnej katastrofy ekologicznej
 - Iwona Guzowska. Aby nie produkować kolejnych elektrośmieci, staram się nie używać baterii
 - Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem
 - Kajra. Nie mam problemu z tym, żeby zakładać te same ubrania wiele razy
 - Kinga Sawczuk. Wykorzystuję swoje zasięgi internetowe żeby promować postawy proekologiczne
 - Kinga Sawczuk. Żyjemy na tej planecie wspólnie i każdy powinien dbać o środowisko
 - Klaudia Zioberczyk. Teraz stawiam na jakość produktów, a nie na ilość
 - Krzysztof Skórzyński. Wciąż robię za mało dla środowiska
 - Laura Łącz. Nadmierny konsumpcjonizm sprzyja problemom ekologicznym
 - Olga Borys. Przekonuje, że ekologia jest trendy
 - Majka Jeżowska. Zwierzęta potrafią być lepszymi przyjaciółmi niż ludzie
 - Majka Jeżowska. Gdy widzę dziewczyny w futrach, to mam ochotę oblać je farbą
 - Mateusz Damięcki. Dla zapylaczy chwyta za widły
 - Monika Mazur. Niektórzy kochają zwierzęta, ale są też tacy, którym ich los jest obojętny
 - Monika Miller. Lepiej jest mieć rzeczy świetnej jakości, niż niskiej i je często wyrzucać
 - Monika Zamachowska. Stara się propagować zachowania służące ochronie środowiska
 - Olga Borys i Magda Bereda. Warto dawać ubraniom drugie życie
 - Maria Niklińska. W kwestii ochrony środowiska ważny jest zdrowy rozsądek
 - Monika Dryl. Żeby nie zanieczyszczać powietrza, korzysta z komunikacji
 - Piotr Zelt. Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami
 - Uznański-Wiśniewski. Przez okno ISS nie widać granic, tylko piękną planetę
 - Zespół Enej. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
 
📩 Zapisz się na newsletter
Chcesz być na bieżąco z ekologicznymi treściami? Dołącz do newslettera i otrzymuj artykuły, poradniki oraz darmowe materiały do pobrania prosto na swoją skrzynkę. Dzięki nim łatwiej wprowadzisz ekologiczne zmiany w swoim życiu.
☕ Wesprzyj portal
Każdy artykuł to godziny pracy i poszukiwania rzetelnych informacji. Jeśli cenisz to, co robię, możesz postawić mi wirtualną kawę albo zostać Patronem na Patronite. Twoja pomoc daje mi siłę, by rozwijać portal, a dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła.
