fbpx

W tym roku rekordowa liczba młodych rybołowów opuściła gniazda

W tym roku rekordowa liczba młodych rybołowów opuściła gniazda
Pixabay / @ IainPoole

Z prowadzonego od 10 lat monitoringu rybołowa wynika, że ten rok był rekordowy, jeśli chodzi o sukces lęgowy populacji tego drapieżnika na Ziemi Lubuskiej. Na świat przyszło więcej młodych niż w minionych latach.

W tym roku skuteczne lęgi zarejestrowano u siedmiu par ptaków, które łącznie odchowały aż 18 młodych, czyli aż o cztery pisklęta więcej niż przed rokiem.

mówi Michał Bielewicz z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Gorzowie Wlkp

Zaznacza, że mimo bardziej optymistycznych danych z tego roku, rybołów w woj. lubuskim nadal pozostaje gatunkiem, który oscyluje na granicy wymarcia.

Rybołów jest jedynym gatunkiem ptaka drapieżnego w woj. lubuskim, dla którego RDOŚ w Gorzowie opracował specjalną strategie ochrony i realizuję ją od dziesięciu lat, przy współpracy z energetykami, leśnikami i ornitologami z Komitetu Ochrony Orłów.

Jak wyjaśnia Bielewicz, ta strategia obejmuje stałą kontrolę stanu populacji oraz działania związane m.in. z budową sztucznych gniazd na drzewach i słupach energetycznych w miejscach potencjalnego występowania, ochronę żerowisk rybołowa, wdrażanie ochrony strefowej, a także prowadzenie działalności edukacyjnej i promocyjnej wśród leśników, myśliwych oraz właścicieli stawów rybnych.

Każdego roku oceniana jest liczebność populacji lęgowej rybołowa w regionie, rozpowszechnienie gatunku oraz parametry rozrodcze, a także trendy tych wskaźników.

Uzyskane w tym roku wyniki potwierdzają stabilizację liczebności rybołowa w regionie na poziomie ośmiu par lęgowych. Dla porównania, w 2011 r. w całym woj. lubuskim gniazdowały zaledwie dwie pary tego gatunku.

podkreśla Bielewicz

Rybołów (Pandion haliaetus) to drapieżny ptak wędrowny, osiągający masę do dwóch kg przy rozpiętości skrzydeł dochodzącej do 170 cm. Ma brązowo-białe ubarwienie, charakterystyczny ciemny pas wzdłuż oczu i nieco nastroszone pióra na tyle głowy. Jego głównym pożywieniem są ryby.

Do Polski rybołowy przylatują najczęściej na przełomie marca i kwietnia, niekiedy nawet później. Po odchowaniu młodych, najczęściej pod koniec sierpnia, opuszczają nasz kraj. Z reguły wracają do tych samych gniazd przez kilkanaście lat.

W naszym kraju rybołów należy do najrzadszych gatunków ptaków szponiastych. Krajową populację szacuje się na około 30 par. Rybołów jest gatunkiem tzw. szczególnej troski, a jego ścisłą ochronę sankcjonuje prawo krajowe i europejskie.

źródło: naukawpolsce.pap.pl

Zostaw proszę komentarz

Przewiń do góry
X