W szpitalu w Łodzi powstała zielona ściana złożona z różnych gatunków roślin. Posłuży do rekonwalescencji pacjentów
Unsplash / @ Paweł Czerwiński

Tężnię i otaczające ją zielone ściany z wyselekcjonowanymi gatunkami roślin zaprojektowali w jednym z łódzkich szpitali biolodzy z Uniwersytetu Łódzkiego. Tworzą one wyjątkowy mikroklimat sprzyjający terapii i rekreacji pacjentów.

Otwarcie zielonego zakątka nazwanego Relaksacyjną Strefą Oxy-Cardio w szpitalu im. Biegańskiego w Łodzi zaplanowano w październiku. Do zadań biologów należało opracowanie i zbudowanie prototypu konstrukcji ścian zielonych i tężni na terenie oddziału kardiochirurgicznego. Zielona strefa ma służyć rekonwalescencji pacjentów zmagających się różnymi schorzeniami, w tym kardiologicznymi.

Po opracowaniu i wykonaniu konstrukcji tężni, naukowcy wyselekcjonowali genotypy roślin o wysokich walorach dekoracyjnych. Rośliny zostały umieszczone w konstrukcji ścian wraz z automatycznym systemem nawadniania.

„Tężnia i otaczające ją ściany zielone z wyselekcjonowanymi gatunkami roślin tworzą wyjątkowy mikroklimat sprzyjający terapii i rekreacji pacjentów szpitala. Jednocześnie stanowią dekoracyjny element krajobrazu” – mówi twórczyni strefy prof. Zdzisława Romanowska-Duda z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŁ.

Przeprowadzone badania w zielonej strefie wykazały zwiększoną ilość asymilowanego dwutlenku węgla i wytwarzanego tlenu przez zielone ściany. A to wpływa na dodatni bilans produkowanego tlenu.

Projekt „Relaksacyjna Strefa Oxy–Cardio – wspomagająca zdrowotność i rekonwalescencję społeczeństwa” jest realizowany na Uniwersytecie Łódzkim przy udziale firmy PHU Dytrych, dzięki środkom pozyskanym z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w konkursie „Inkubator Innowacyjności Plus”.

Laureatem tego konkursu jest Centrum Transferu Technologii UŁ, w konsorcjum z podobnymi centrami innowacji i transferu technologii Uniwersytetu Medycznego i Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. W ramach konkursu zespoły badawcze z poszczególnych uczelni mogły uzyskać środki na zrealizowanie – we współpracy z podmiotami gospodarczymi – badań przedwdrożeniowych.

Twórcy zielonej strefy liczą, że wyniki uzyskane w łódzkim projekcie stanowić będą podstawę do modernizacji, adaptacji i komercyjnej budowy podobnych stref także w innych placówkach służby zdrowia, a także w sanatoriach, miejskich parkach i na osiedlach mieszkaniowych.

Zdaniem prof. Romanowskiej-Dudy, rozwiązania umożliwiające uprawę roślin w niekonwencjonalnych warunkach mogą zostać także wykorzystane przez prywatne osoby, dla zwiększenia atrakcyjności przydomowych ogrodów.

źródło: www.naukawpolsce.pap.pl