Pióra z ubojni drobiu będzie można wykorzystać do wytwarzania włóknin do okrywania zasiewów na stokach narciarskich i nasypach kolejowych. Naukowcy z Polski pracują nad zagospodarowaniem piór – odpadów, gdyż nie wolno ich już przetwarzać na mączkę drobiową i karmić nimi zwierząt.
Nad projektem Ekopióro „Opracowanie innowacyjnych włóknin ochronnych z dodatkiem piór” pracują badacze z Łukasiewicza – Instytutu Biopolimerów i Włókien Chemicznych w Łodzi, Uniwerytetu Rolniczego w Krakowie we współpracy z partnerami przemysłowymi: CEDROB i POLTOPS. Naukowcy otrzymali wyróżnienie Indian Innovators Association oraz Złoty Medal od Narodowej Rad Badań w Tajlandii.
Jak tłumaczą koordynatorzy projektu, pióra drobiowe pozostające po uboju stanowią od 4 do 7% wagi żywca. Ich dalszym przerobem zajmują się Zakłady Utylizacji, które przerabiają je na mączkę drobiową. Do 2004 r. mączkę dodawano do pasz przemysłowych. Jednak Parlament Europejski zakazał jej stosowania w żywieniu zwierząt hodowlanych. Obecnie mączkę wolno stosować jedynie jako nawóz organiczny lub dodatek do spalania w kotłowniach przemysłowych.
Problem w tym, że wyprodukowanie mączki jest dwa razy droższe, niż cena tych produktów. Dlatego naukowcy szukają nowych metod zagospodarowania odpadów z ubojni drobiu – ekonomicznych i użytecznych społecznie.
W projekcie EkoPióro opracowano dwie grupy ekologicznych włóknin z dodatkiem włókien keratynowych z piór. Włókno typu A posłuży do okrywania pryzm śniegu. Natomiast włókno typu B – do okrywania zasiewów mieszanki trawiasto – bobowatej. Takie zasiewy wymagają szczególnej ochrony na terenach trudnych, takich jak stoki narciarskie czy nasypy kolejowe.
Innowacyjne włókniny ochronne testowane są w laboratoriach oraz w warunkach polowych (naturalnych) na polu doświadczalnym na Jaworzynie Krynickiej w Leśnym Zakładzie Doświadczalnym w Krynicy-Zdroju.
Projekt będzie realizowany do 2021 r. Jego budżet wynosi ponad 8 mln zł, z czego dofinansowanie z UE to ponad 5,5 mln zł.
źródło: naukawpolsce.pap.pl