Naukowcy z Politechniki Łódzkiej opracowali agrotkaninę BioEcoFab która ulega całkowitej biodegradacji
Flickr / @ Jason Baker / CC BY 2.0

Naukowcy z Politechniki Łódzkiej opracowali innowacyjną agrotkaninę BioEcoFab, która dzięki zawartości składników biopolimerowych znacząco przyspiesza wzrost roślin. Ulega także całkowitej biodegradacji, dzięki czemu można ją przeorać lub kompostować.

Agrotkanina BioEcoFab (materiał celulozowo–elastomerowy), powstała w Instytucie Technologii Polimerów i Barwników na Wydziale Chemicznym PŁ. Może ona znaleźć zastosowanie w rolnictwie, ogrodnictwie, kwiaciarstwie, zagospodarowaniu terenów miejskich, górskich czy nasypów drogowych.

Materiał skomponowany jest z surówki bawełnianej pokrytej specjalną mieszaniną lateksową, zawierającą różnego rodzaju biopolimery, pochodzące z odpadów, które przyspieszają wzrost roślin.

Nowa agrotkanina ma szereg zalet w porównaniu z innymi dostępnymi na rynku. Nie tylko przyspiesza wzrost roślin, ale również „oddycha”, co oznacza, że mogą przez nią przenikać np. woda czy nawozy płynne.

„Nasza agrotkanina nie będzie powodowała – jak w przypadku innych komercyjnych, syntetycznych agrowłóknin – tworzenia szkodliwej dla systemu korzeniowego roślin grzybni, a przez to obumierania roślin po pewnym okresie. Oprócz tego ogranicza w pewnym stopniu również dochodzenie promieni UV” – zaznacza współtwórczyni wynalazku dr Mirosława Prochoń.

Najważniejszym atutem agrotkaniny jest to, że naturalne składniki sprawiają, iż materiał jest nieszkodliwy dla środowiska i ulega całkowitej biodegradacji.

„Po określonym czasie użytkowania można ją albo przeorać, albo kompostować, co w obecnych czasach jest niezwykle korzystne. Wykorzystane w jej produkcji odpadowe biopolimery będą dodatkowo zmniejszały obciążenie środowiska naturalnego” – podkreśliła dr Prochoń.

Wynalazek był testowany w warunkach laboratoryjnych, a uzyskane plony zostały poddane analizie. „Okazało się, że plony, które były pozyskane z zastosowania naszej pokrywy w porównaniu z plonami, gdzie tej okrywy nie stosowaliśmy, były porównywalne. Niektórych składników, pierwiastków mineralnych warzyw, korzystnych dla naszego zdrowia, było procentowo więcej” – podkreśliła.

Agrotkanina została także przetestowana w akredytowanych ośrodkach badawczych w Polsce pod kątem hodowli kwiatów, warzyw i owoców, rolowanych trawników sportowo-rekreacyjnych czy zagospodarowania trudnych terenów wysokogórskich, uzyskując bardzo dobre oceny.

„W tych miejscach, gdzie mamy do czynienia z trudnymi warunkami, gdzie gleba jest o niższej klasie, zubożona w składniki mineralne, gdzie woda nadmiernie ucieka do atmosfery, nasza agrotkanina powoduje, że to wszystko jest ograniczone. Utrzymuje odpowiednią wilgotność podłoża, a składniki naturalne sprawiają, że rośliny rosną szybciej. Uzyskujemy także czystsze plony, czy to w zbiorach truskawki, czy innych warzyw bądź owoców” – podkreśliła badaczka.

Wynalazek został opatentowany, skomercjalizowany i częściowo wdrożony, a naukowcy utworzyli spółkę typu spin-off, która w ubiegłym roku otrzymał złoty medal na 11. Międzynarodowej Wystawie Wynalazków IWIS 2017.

Dr Mirosława Prochoń liczy, że maksymalnie w ciągu dwóch lat agrotkanina będzie dostępna na rynku. Obecnie naukowcy prowadzą badania nad jej modyfikacją i nowymi odmianami.

źródło: www.naukawpolsce.pap.pl