Coraz więcej firm spożywczych na świecie inwestuje w mięso roślinne i hodowane komórkowo

Coraz więcej firm spożywczych na świecie inwestuje w mięso roślinne i hodowane komórkowo
Pixabay / @ moiranazzari

Amerykańska agencja Bloomberg donosi, że firma Nestle, międzynarodowy gigant w obszarze produkcji żywności, podejmuje działania we współpracy z izraelskim startupem Future Meat, który opracowuje mięso z hodowli komórkowej. Nestle będzie najprawdopodobniej pracować nad produktami łączącymi roślinne mięsa z własnej oferty oraz tzw. czyste mięso, wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych.

Zainteresowanie drugiej co do wielkości firmy spożywczej na świecie mięsem hodowanym komórkowo nikogo już dzisiaj nie dziwi, nawet jeśli nie tak dawno wiele osób zakładało, że jest to niszowy produkt rodem z filmów science fiction. Trend jest bardzo wyraźny: coraz więcej firm widzi w odchodzeniu od spożycia mięsa pochodzącego od zwierząt biznesową szansę. Jest to odpowiedź na coraz większe zainteresowanie konsumentów tematem klimatu oraz dobrostanu zwierząt.

Zdaniem analityków ten trend będzie tylko narastał. Międzynarodowa firma consultingowa Kearney ocenia, że do 2040 alternatywy dla białek pochodzenia zwierzęcego będą stanowiły już ponad 1/3 światowego rynku białka. Największe firmy na świecie przygotowują się już na tę przyszłość i chcą być jej częścią.

Duże zmiany na rynku żywności są zawsze szansą dla startupów i innowatorów. Firmy, które produkują zamienniki mięsa i nabiału mogą liczyć na szybki wzrost sprzedaży dzięki rosnącemu zainteresowaniu konsumentów. Przez bardzo długi czas produkcja mięsa ze zwierząt była gwarancją zysków i rozwoju, obecnie jest to ryzykowna strategia, która nie będzie się długofalowo opłacać. Mamy nadzieję na to, że coraz więcej polskich firm również będzie rozwijało swoją roślinną produkcję – OSM Łowicz, Olewnik, Sokołów, Tarczyński i Bakoma już dają dobry przykład – komentuje obecny trend Dobrosława Gogłoza, Head of Strategy w agencji All Hands, która zajmuje się komunikacją dla marek zainteresowanych zmienianiem
świata na lepsze.

Tak wyglądają obecne działania największej piątki:

  1. Cargill (USA) – inwestycje w firmę Puris (producenta białka z grochu) oraz w Memphis Meats i Aleph Farms, które pracują nad mięsami z hodowli komórkowej.
  2. Nestle (Szwajcaria) – istniejąca oferta roślinnych zastępników mięsa, inwestycje w rozwój rynku roślinnego w Azji, oraz inwestycje w mięso hodowane komórkowo.
  3. PepsiCo (USA) – joint venture pod nazwą PLANeT Partnership we współpracy z Beyond Meat, mające na celu rozwój, produkcję i sprzedaż przekąsek i napojów na bazie białek roślinnych.
  4. ADM (Archer-Daniels-Midland Company, USA) – rozwój portfolio białek roślinnych, w tym praca nad zastępnikami wołowiny na rynek brazylijski, inwestycje w technologię mięsa komórkowego, m.in. w firmę Geltor i Perfect Day.
  5. Unilever (Wielka Brytania) – firma ogłosiła w 2020 roku, że planuje dojść w ciągu 5 do 7 lat do poziomu 1 miliarda dolarów zysku z roślinnych zastępników mięsa i nabiału oraz zainwestowała w firmę Vegetarian Butcher, wiodącego producenta mięsa z roślin.

źródło: materiały prasowe

Włącz oszczędzanie na własną domową miarę

Przydatna wiedza ekologiczna
Linki do haseł, świąt, wydarzeń i kampanii ekologicznych. Encyklopedia i wiedza na tematy związane z ekologią. Prognoza zanieczyszczenia środowiska. Przegląd katastrof i klęsk ekologicznych. Informacje dotyczące instytucji, ministerstw, fundacji, stowarzyszeń, polskich i międzynarodowych organizacji zajmujących się ochroną środowiska i przyrody.

Świadomy konsument i odpowiedzialna konsumpcja
Odpowiednia wiedza pomoże dokonywać bardziej świadomych i odpowiedzialnych wyborów podczas codziennych zakupów. Świadome i odpowiedzialne zakupy to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale przede wszystkim przyczynienie się do ochrony środowiska naturalnego.

Dom ekologiczny
Dom ekologiczny to model gospodarstwa o minimalnej uciążliwości dla środowiska, przy jednoczesnym zapewnieniu jego użytkownikom komfortu, wygody i kontaktu z przyrodą. Cechuje go energooszczędność, racjonalne wykorzystanie przestrzeni, niska produkcja odpadów, oszczędne gospodarowanie mediami, wykorzystanie energii odnawialnej.

Ogród naturalny – ekologiczny
Podstawą naturalnego ogrodu jest odpowiednie skomponowanie jego elementów, tak żeby stał się częścią większego, naturalnego ekosystemu. Głównym celem ogrodu ekologicznego jest uzyskiwanie zdrowej żywności, nieskażonej szkodliwymi związkami.

Odnawialne źródła energii (OZE)
Odnawialne źródła energii (OZE) to źródła energii, których wykorzystywanie nie wiąże się z długotrwałym ich deficytem, ponieważ zasób tych źródeł odnawia się w krótkim czasie. Źródłami takimi są wiatr, promieniowanie słoneczne, opady, pływy morskie, fale morskie i geotermia.

Transport ekologiczny
Transport jest odpowiedzialny za 1/3 światowej emisji CO2 powstającej w wyniku działalności człowieka. Ogranicz zatem podróżowanie samolotem i samochodem, pamiętaj że pociąg to znacznie czystsza metoda transportu. Ekojazda to mniej trucizn w powietrzu, więcej pieniędzy w kieszeni i bezpieczeństwo jazdy.

Zagrożenia ekologiczne dla Ziemi
Naukowcy, ekolodzy i zwykli ludzie od lat próbują zwrócić uwagę, że znajdujemy się na kursie kolizyjnym ze światem natury, że człowiek pcha Ziemię ku zagładzie, a zaniechanie działań na rzecz ochrony środowiska i ekosystemów grozi destabilizacją Ziemi. Ostrzegają, że Ziemia ma ograniczone możliwości podtrzymywania życia i że są one przez ludzkość doprowadzone na skraj przepaści.

Ekoturystyka
Ekoturystyka to rodzaj turystyki nierozerwalnie związany z wypoczynkiem, naturą, oraz odkrywaniem przyrody przy jednoczesnej dbałości o środowisko naturalne. Ekoturysta, to taki turysta, którego odpoczynek nie wpływa negatywnie na otaczające środowisko i nie powoduje jego niszczenia.

Zostaw proszę komentarz

Exit mobile version
X