
Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (ZUT) w Szczecinie wykorzystali łuski kawy, aby stworzyć podpałkę do grilla i kominków.
Łuski kawy są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem. Jak poinformował ZUT, o ich wykorzystanie do naukowców zwróciła się jedna ze szczecińskich palarni kawy. Zespół prof. Katarzyny Wilpiszewskiej z ZUT dodał do łusek kawy spoiwo (stearynę i/lub parafinę i/lub wosk sojowy i/lub wosk palmowy i/lub wosk pszczeli), a całość sprasował w podwyższonej temperaturze.
Dodanie spoiwa poprawiło właściwości hydrofobowe i palność podpałki. Dzięki temu badacze ZUT otrzymali płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków” – podała uczelnia.
Badania trwały kilka miesięcy, a zakończyły się w pierwszym półroczu 2021 r. Oprócz prof. Katarzyny Wilpiszewskiej nad rozwiązaniem pracowała także mgr inż. Dorota Skowrońska oraz prof. Krzysztof Kowalczyk z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej.
Jak poinformowała uczelnia, Urząd Patentowy RP udzielił patentu na ten wynalazek. Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz szukać możliwości jego komercjalizacji.(PAP)
źródło: naukawpolsce.pap.pl
📩 Zapisz się na newsletter
Chcesz być na bieżąco z ekologicznymi treściami? Dołącz do newslettera i otrzymuj artykuły, poradniki oraz darmowe materiały do pobrania prosto na swoją skrzynkę. Dzięki nim łatwiej wprowadzisz ekologiczne zmiany w swoim życiu.
☕ Wesprzyj portal
Każdy artykuł to godziny pracy i poszukiwania rzetelnych informacji. Jeśli cenisz to, co robię, możesz postawić mi wirtualną kawę albo zostać Patronem na Patronite. Twoja pomoc daje mi siłę, by rozwijać portal, a dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła.
