Druk 3D może ograniczyć marnotrawstwo żywności, bo umożliwia wykorzystanie odpadów i składników odrzuconych np. ze względów estetycznych. Opracowaniem techniki wytwarzania produktów spożywczych drukowanych techniką 3D z resztek jedzenia zajmuje się m.in. absolwentka Politechniki w Eindhoven, Elzelinde van Doleweerd.
Jej pierwszy projekt, o nazwie Upprinting Food, skupiał się na odzysku głównie pieczywa i produkcji z masy okruszkowej. Obecnie Holenderka współpracuje z jedną z chińskich firm, badając możliwości wykorzystywania odpadów konsumpcyjnych z ryżu.
podała prof. dr hab. inż. Katarzyna Małgorzata Majewska podczas wykładu na IV Dniach Świadomości Żywieniowej zorganizowanych w maju przez Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) w Olsztynie.
Produkty z przetworzonych odpadków smakują trochę jak ciasteczka lub krakersy. Aby stworzyć nowe smaki, Elzelinde van Doleweerd eksperymentuje z ziołami, owocami i warzywami.
Z kolei Firma Natural Machines zaprezentowała w 2017 r. na Kongresie Owoców Morza w Reykjaviku (Islandia) opcję wykorzystania swojego urządzenia Foodini do ponownego przetwarzania niewykorzystanych kawałków ryb w bardziej atrakcyjne kształty.
Te restauracje, z którymi współpracują ,chwalą się że potrafią wykorzystać nawet ości i skóry z ryb.
powiedziała prelegentka
Natomiast w Holandii Cooperative DOOR (niezależne stowarzyszenie producentów warzyw i owoców) rozpoczęło współpracę z firmą 3-D Oceanz w celu wspólnego zbadania możliwości druku z egzemplarzy warzyw i owoców odrzucanych przez kontrolę jakości. Kilka lat temu specjaliści DOOR z odrzuconych pomidorów stworzyli pastę do smarowania.
Jak podała prof. Majewska, innym sposobem zagospodarowania odpadów żywnościowych z udziałem techniki druku 3D jest wytwarzanie z nich biodegradowalnych tworzyw i przedmiotów użytkowych. Grupa absolwentów Uniwersytetu Toronto Scarborough w Kanadzie powołała w tym celu startup o nazwie Genecis. Opracowała sposób na recykling odpadów spożywczych, z których metodami biotechnologicznymi uzyskuje biopolimery PHA (polihydroksyalkaniany), będące podstawą materiału drukarskiego 3D do wytwarzania np. opakowań.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi 1/3 produkowanej żywności. Według szacunków w Unii Europejskiej marnuje się rocznie 88 mln ton żywności, średnio 173 kg na mieszkańca.
Z kolei z badań przeprowadzonych w ramach trzyletniego Projektu PROM wynika, że Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności. Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych.
źródło: naukawpolsce.pl
🤝Dziękuję, że przeczytałaś/eś powyższe informacje do końca. Jeśli cenisz sobie zamieszczane przez portal treści zapraszam do wsparcia serwisu poprzez Patronite.
☕ Możesz również wypić ze mną wirtualną kawę! Dorzucasz się w ten sposób do kosztów prowadzenia portalu, a co ważniejsze, dajesz mi sygnał do dalszego działania. Nad każdym artykułem pracuję zwykle do późna, więc dobra, mocna kawa wcale nie jest taka zła ;-) 💪☕
Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się pisząc maila na adres:
✉️ informacje@wlaczoszczedzanie.pl
🔍Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu Włącz oszczędzanie