Do hodowców w całym kraju trafiło już 100 kóz ginącej rasy kozy karpackiej. Koza karpacka jest starą polską rasą. Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku licznie występowała na terenach górskich m.in. na Podkarpaciu. Jednak później została skutecznie wyparta z hodowli przez napływ ras bardziej wydajnych.
W 2005 roku w Bogatyni na Dolnym Śląsku odnaleziono dwa, niewykluczone, że ostatnie, gniazda kozy karpackiej. Zwierzęta zakupiono wraz z przychówkiem i umieszczono w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Odrzechowej k. Sanoka (Podkarpackie). Wtedy też rozpoczęto odtwarzanie tej rasy.
W gospodarstwie w Odrzechowej odtwarza się odmianę białą kóz karpackich. Z kolei odmiana barwna tej rasy dość powszechnie występuje jeszcze w Rumunii oraz na Słowacji i Ukrainie.
Koza karpacka cechuje się dużą odpornością i długowiecznością. Jest doskonale przystosowana do trudnych warunków górskich, oraz niewybredna w doborze pasz. Mleczność w trakcie ośmiomiesięcznej laktacji wynosi średnio 500 kg mleka przy 4% tłuszczu. Jej wydajność jest 50-60% niższa niż mleczność tzw. ras szlachetnych.
Obecnie stado ginącej rasy kóz karpackich liczy 44 sztuki, w tym 33 matki, a dzięki staraniom hodowców do kilku ośrodków w Polsce dotarło już przeszło 100 matek tej rasy.
„Nasze kozy można spotkać w stadach żyjących m.in. w woj. mazowieckim, małopolskim, świętokrzyskim. Zainteresowanie ich hodowlą jest coraz większe i z każdym rokiem rośnie” – podkreśla dyrektor zakładu doświadczalnego w Odrzechowej dr Władysław Brejta.
źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, odrzechowa.com.pl