fbpx

Wpływ globalnego ocieplenia na rolnictwo może doprowadzić do ponad 500 tys. dodatkowych zgonów w 2050 roku

Globalne ocieplenie
Flickr / @ DigaoSPBR / CC BY 2.0

Wpływ globalnego ocieplenia na rolnictwo i dietę może doprowadzić do ponad 500 tys. dodatkowych zgonów w 2050 roku wynika z szacunków naukowców z Oxfordu. Wyniki ich badań opublikował prestiżowy brytyjski tygodnik medyczny „The Lancet”.

Badanie ocenia wpływ zmian klimatycznych na zwyczaje żywieniowe i wagę ludzi. Naukowcy wskazują, że bez podjęcia odpowiednich kroków, żeby ograniczyć emisje gazów cieplarnianych, do 2050 roku ilość dostępnej żywności może się zmniejszyć o ok. jedną trzecią. Oznacza to, że w porównaniu do 2010 roku średnia ilość żywności na jedną osobę może zmniejszyć się o 3,2%, o 4% może spaść konsumpcja owoców i warzyw, a o 0,7% mięsa czerwonego. Mniejsze spożycie owoców i warzyw może ponieść ze sobą śmierć dwukrotnie większej liczby ludzi niż niedożywienie – wynika z przeprowadzonych badań.

Zmiany te mogą w 2050 r. być odpowiedzialne za ok. 529 tys. dodatkowych zgonów. Naukowcy oszacowali też, że ograniczenie emisji gazów cieplarnianych może zmniejszyć liczbę zgonów o 29-71 proc. Badanie potwierdziło przypuszczenia, że najdotkliwiej skutki globalnego ocieplenia odczują mieszkańcy rejonu Pacyfiku i Azji Południowo-Wschodniej.

Zostaw proszę komentarz

Przewiń do góry
X