Coraz więcej Polaków wkłada do wielkanocnego koszyka produkty ekologiczne czy bio

Coraz więcej Polaków wkłada do wielkanocnego koszyka produkty ekologiczne czy bio
Pixabay / CC0

Coraz więcej Polaków wkłada do wielkanocnego koszyka produkty ekologiczne czy bio, a na przygotowanie świątecznych potraw wydamy w tym roku więcej niż w 2017 roku.

Z szacunków ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas wynika, że koszyk podstawowych produktów jest w tym roku o 11 zł droższy niż w 2017 roku. Za 30 sztuk jaj, trzy bochenki chleba, 8 kg mięsa i wędlin, kilogram twarogu, 3 kostki masła i 5 kg warzyw i owoców oraz 2 kg cukru polski konsument zapłaci 176 zł.

Analitycy banku podkreślają, że ceny detaliczne masła co prawda spadają, ale i tak są wyższe o 25% w porównaniu z marcem 2017 roku. Jeszcze bardziej podrożały jaja boo 33%. Droższe są też owoce krajowe. Za polskie jabłka płacimy dziś o 50% więcej niż przed rokiem. Ceny pozostałych produktów wykorzystywanych do przygotowania świątecznych potraw są na poziomie podobnym jak przed rokiem. Nie zmieniły się ceny twarogu i mąki, za to o około 30% potaniał cukier. Nieznacznie mniej o 4–5% płacimy za mięso wieprzowe.

„Tradycyjny koszyk świąteczny w Polsce nie uległ wielkim zmianom. Mamy tutaj przede wszystkim wędliny i jajka, bez których świąt w ogóle sobie nie wyobrażamy. Mamy majonez, część produktów mleczarskich, których używamy do produkcji chociażby ciast, więc tradycyjny polski stół od wielu lat się nie zmienia. Większość Polaków z przyjemnością zje dobrą polską białą kiełbasę, polski żurek. Ten polski stół będzie tradycyjnie bardzo smaczny, kolorowy. Ale pojawiają się na nim także produkty ekologiczne, bio, wegańskie, ponieważ taki mamy trend u części konsumentów. To są chociażby pasztety wegańskie i inne wędliny, które właściwie wędlinami nie są” – mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

źródło: newseria.pl