Bezpieczna majówka przy ogrodowym grilu. Inspekcja handlowa sprawdziła 282 partie grilli i podpałek, a UOKiK radzi jak bezpiecznie grillować
Pixabay / @ Skitterphoto / CC0

W trzecim kwartale 2017 roku Inspekcja Handlowa przeprowadziła dwie kontrole, których wyniki mogą zainteresować osoby lubiące spotkania na świeżym powietrzu. Pierwsza z nich dotyczyła grilli i podpałek do nich, druga produktów biobójczych.

Grille i podpałki

Inspektorzy sprawdzili 203 partie grilli (jednorazowych, wielorazowego użytku, przenośnych, stacjonarnych, zamkniętych i otwartych) oraz 79 partii podpałek. Skontrolowali przy tym 72 przedsiębiorców z całej Polski, głównie prowadzących sklepy wielkopowierzchniowe. 24 próbki produktów (5 grilli i 19 podpałek) przeszły badania w laboratoriach pod kątem wymogów bezpieczeństwa.

W sumie ze względu na różne nieprawidłowości IH zakwestionowała 51 partii produktów (18,09%): 41 grilli i 10 podpałek. To znacznie więcej niż podczas poprzedniej kontroli w 2015 roku, gdy IH wykryła nieprawidłowości w 13,6% produktów.

Najwięcej zastrzeżeń wzbudziło oznakowanie, np. niekompletne informacje w instrukcjach obsługi czy brak niezbędnych ostrzeżeń. Pojedyncze grille miały wady konstrukcyjne, a w kilku podpałkach brakowało dozownika lub oddzielał się on od opakowania. Większość przedsiębiorców poprawiła oznakowanie już w trakcie kontroli. Natomiast wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.

Preparaty biobójcze

W tym samym czasie Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę u 53 przedsiębiorców sprzedających preparaty biobójcze, które służą m.in. do zabijania lub odstraszania gryzoni, ślimaków, mrówek, komarów i kleszczy. Oceniała m.in., czy są prawidłowo opakowane i oznakowane. Sprawdziła 172 partie produktów i zakwestionowała 10 z nich (5,8%). Nieprawidłowości polegały np. na braku zaleceń dotyczących stosowania czy braku informacji o możliwych skutkach ubocznych danego środka. Inspektorzy znaleźli też w sklepach 6 partii produktów przeterminowanych, które w efekcie kontroli zostały wycofane ze sprzedaży.

Jak bezpiecznie grillować w ogródku?

  • zanim rozpalisz grilla, zainstaluj go na stabilnym, poziomym podłożu
  • do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny
  • używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3
  • dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie
  • nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu
  • nie przesuwaj grilla w czasie pracy
  • chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla
  • zadbaj także, aby poza zasięgiem dzieci znalazły się podpałka oraz środki biobójcze, których używasz do odstraszania komarów

Jak kupować środki biobójcze?

  • zwróć uwagę na zalecenia dotyczące stosowania, dawki lub ilości produktu biobójczego
  • pamiętaj, że na opakowaniu powinny się znajdować informacje dotyczące bezpośrednich i pośrednich skutków ubocznych stosowania środka oraz wskazówki, jak udzielać pierwszej pomocy
  • spójrz na datę przydatności do użycia. Producent nie ma obowiązku jej podawać, ale jeśli ją poda, upewnij się, że produkt nie jest przeterminowany

źródło: uokik.gov.pl