Uważaj na puste informacje na produktach spożywczych

Uważaj na puste informacje na produktach spożywczych - wlaczoszczedzanie.pl - Flickr / @ Dana Beveridge / CC BY 2.0

Flickr / @ Dana Beveridge / CC BY 2.0

Określenia takie jak domowy, tradycyjny, czy naturalny coraz częściej pojawiają się na opakowaniach produktów żywnościowych. Niestety zazwyczaj nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała, że co trzecia partia przebadanej żywności była niewłaściwie oznakowana. Najczęstsze zastrzeżenia dotyczyły stosowania na etykietach określeń typu wiejski, domowy czy tradycyjny, choć produkty wcale takie nie były. Firmy chciały w ten sposób wyróżnić swoje towary, zapominając jednocześnie o respektowaniu prawa konsumentów do rzetelnej informacji.

Warto zapamiętać, że żywność domowa czy wiejska produkowana jest w prosty sposób ze składników dostępnych w każdej kuchni. Produkt tradycyjny musi powstać przy zastosowaniu metod funkcjonujących na rynku od co najmniej 30 lat.

Żywnością naturalną możemy nazywać natomiast produkty wytworzone w nieskomplikowany sposób (np. tłoczenie, suszenie, wędzenie) z naturalnych i nieprzetworzonych składników.

zobacz:
znaki ekologiczne czyli jak oznaczone są produkty ekologiczne
znaki ekologiczne – ekooznaczenia żywności ekologicznej

 

Dodaj komentarz