Powstały nowe kryteria ekologiczne dla hoteli i kempingów

 kryteria ekologiczne dla hoteli i kempingów - ecolabel - wlaczoszczedzanie.plKomisja Europejska opublikowała nowe kryteria unijnego oznakowania ekologicznego EU Ecolabel, dla usług zakwaterowania turystycznego. Hotele i kempingi starające się o certyfikat muszą m.in. zainwestować w energooszczędne sprzęty i zrezygnować z jednorazowych przyborów toaletowych.

O certyfikat mogą ubiegać się zarówno hotele i pensjonaty, jak i kempingi, oferujące zakwaterowanie np. w namiotach, przyczepach kempingowych bądź bungalowach.

Producenci starający się o certyfikat EU Ecolabel muszą udowodnić, że ich produkty bądź usługi spełniają wyśrubowane wymagania, a zwłaszcza nie mają szkodliwego wpływu na środowisko.

Oznacza to, że zgodnie z nowymi kryteriami właściciele hoteli i kempingów ubiegający się o certyfikat muszą wyposażyć swoje obiekty w energooszczędne urządzenia, powinni też zainstalować termoregulatory oraz systemy automatycznego wyłączania i włączania np. oświetlenia (w tym czujniki, które wyłączają oświetlenie po wyjściu gości z pokoju). Komisja zaleca także inwestycje w wodooszczędną armaturę sanitarną.

Wszystkie urządzenia powinny być regularnie, co najmniej raz do roku poddawane konserwacji.

Właściciele lub administratorzy obiektów powinni starać się zminimalizować liczbę prań, czyli wymieniać pościel i ręczniki rzadziej niż codziennie, a częstsze wymiany powinny mieć miejsce tylko na wyraźnie życzenie gości.

Hotele i kempingi powinny też generować jak najmniej odpadów. Dlatego w obiektach oznaczonych etykietą Ecolabel nie powinno się udostępniać artykułów toaletowych jednorazowego użytku, jak np. czepki pod prysznic, szczoteczki do zębów, szampony, mydła, chyba że goście o nie poproszą. W pokojach, restauracjach ani barach nie powinno być jednorazowych naczyń, a w łazienkach jednorazowych ręczników.

Właściciele zobowiązani są także wprowadzić plan zmniejszania powstawania odpadów spożywczych.

W przypadku żywności o długim terminie przydatności np. kawy czy cukru, nie powinno się używać pojedynczych opakowań. Produkty takie mogą być pakowane pojedynczo tylko jeśli dostępne są w hotelowym sklepie lub automacie z napojami i żywnością, wówczas jednak powinny być to produkty ekologiczne lub produkty sprawiedliwego handlu.

Jeśli natomiast chodzi o żywność łatwo się psującą, jak jogurty, wędliny, czy ciasta, to hotele i kempingi powinny tak zarządzać dostawami, żeby nie wyrzucać nadmiaru żywności.

Pracownicy ośrodków turystycznych muszą być zatrudnieni legalnie, zgodnie z obowiązującymi w danym kraju przepisami, a zarządzający obiektem jest zobowiązany zapewnić im odpowiednie szkolenie, także w zakresie stosowania procedur mających na celu ochronę środowiska.

Przyjęte przez Komisję Europejską nowe kryteria EU Ecolabel dla obiektów turystycznych ważne będą przez 5 lat.

zobacz więcej inforamcji: EU Ecolabel

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *