Pierwsza w Polsce winnica biodynamiczna w Pawlikowicach koło Wieliczki

Pierwsza w Polsce winnica biodynamiczna, czyli funkcjonująca zgodnie z naturą bez winnica wieliczkazbytniej ingerencji człowieka powstała w Pawlikowicach koło Wieliczki (Małopolskie). Pierwsze wino jest zapowiadane na wiosnę 2016 r.

Twórcą i współwłaścicielką Winnicy Wieliczka jest Agnieszka Rousseau, czołowa polska enolog (specjalistka od win).

Winnica Wieliczka została obsadzona w Pawlikowicach w 2014 r. Zajmuje obszar 1,5 ha i jest zlokalizowana na słonecznym wzgórzu otoczonym zielenią. . Posadzono tam około 8 tys. krzewów winogron z odmian: Chardonnay, Cabernet, Pinot, Riesling.

Uprawa biodynamiczna – tłumaczyła Rousseau – polega na „nie zmuszaniu natury do tego, żeby się zachowywała, tak jak my chcemy tylko optymalnym wykorzystaniu jej możliwości”. – Cały sposób uprawy polega nie na tym, żeby zabić wszystkie możliwe szkodniki i patogeny wywołujące choroby, tylko stworzyć takie warunki, żeby nie miały one szans się rozwinąć – rośliny są odporniejsze, wszystko naturalnie się reguluje – wyjaśniła.

Gospodarstwo biodynamiczne nie może być monokulturowe, dlatego w przy winnicy we współpracy z miejscowymi rolnikami został nasadzony sad ze starymi odmianami drzew owocowych, rosną też rośliny tradycyjnie uprawiane w Polsce, takie jak gorczyca czy len.

Pierwsze wino powstanie na wiosnę przyszłego roku. Trunek będzie sprzedawany na miejscu. Oprócz wina właściciele chcą produkować także kosmetyki z winogron oraz umożliwić zwiedzanie winnicy dla grup zorganizowanych.

strona www winnicy wieliczka

Dodaj komentarz