Pestycydy z owoców i warzyw mogą powodować problemy z płodnością

2444950911_fc28a208b7_z

Flickr / Elena Norbiato / CC By 2.0

Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców kumulujących pestycydy może negatywnie wpływać na jakość nasienia mężczyzn – wynika z nowych badań. Informację podaje pismo „Human Reproduction”.

Badania prowadzone były w grupie 155 mężczyzn w wieku od 18 do 55 lat, którzy dostarczyli 338 próbek nasienia w latach 2007-2012. Sposób odżywiania uczestników analizowano na podstawie wypełnionego kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności oraz wywiadów. Pod uwagę wzięto też przygotowywanie owoców i warzyw do spożycia, tj. czy były one myte i obierane ze skórki.

U mężczyzn, którzy konsumowali najwięcej owoców i warzyw o dużej zawartości pestycydów (1,5 porcji dziennie lub więcej), odnotowano o 49 proc. niższą zawartość plemników w nasieniu, a także o 32 proc. mniejszą ilość prawidłowo zbudowanych plemników niż u mężczyzn spożywających najmniej takich produktów (mniej niż pół porcji dziennie).

Zawartość pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oceniano na podstawie raportu sporządzonego przez Departament Rolnictwa USA.

Do produktów o największej zawartości pestycydów zaliczono m.in. paprykę, szpinak, truskawki, jabłka i gruszki.

Za produkty najmniej zanieczyszczone uznano m.in. warzywa strączkowe, grejpfruty i cebulę.

Oczywiście takie rezultaty badań nie powinny zniechęcać do spożywania owoców i warzyw. Ogólne ich spożycie nie wpływało zupełnie na jakość nasienia.

Wyniki badań sugerują natomiast, że pomocne może być wdrażanie strategii, mających na celu unikanie pozostałości pestycydów, tj. wybieranie produktów organicznych i odstawienie tych, które z reguły kumulują pestycydy”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 + sixteen =