Jak rozpoznać produkty ekologiczne

Jak rozpoznać produkty ekologiczne - wlaczoszczedzanie.pl - Depositphotos /@ Designer_things

Na rynku oraz w sklepach pojawia się coraz więcej naturalnych produktów z tzw. eko upraw, naturalnych składników, soków owocowych, warzyw, wędlin z własnej wędzarni. Część z nich faktycznie produkowana jest bez użycia nawozów i w rodzimych gospodarstwach rolnych. Jednak według kontroli Inspekcji Handlowej 1 na 5 skontrolowanych partii produktów nie spełniała wymogów ekologiczności.

Żeby gospodarstwa rolne mogły pochwalić się produkcją żywności ekologicznej, muszą poddać się specjalnej kontroli, która potwierdza czy ich produkty spełniają ekologiczne unijne normy. Dzięki temu uzyskują certyfikat i mogą być sygnowane logiem produkcji ekologicznej, które obowiązuje w całej UE. Jest nim tzw. ekoliść składający się z 12 gwiazdek.

Oprócz logo produkcji ekologicznej każdy produkt musi zawierać numer jednostki certyfikującej (w Polsce działa ich 11), oraz miejsce uprawy surowców rolnych.

zobacz więcej szczegółowych informacji: Jak rozpoznać, wybrać i kupować żywność ekologiczną

Dodaj komentarz