Jak wybierać produkty ekologiczne

Zweryfikuj miejsce zakupu

Bazary, sklepy ekologiczne lub z zdrową żywnością nie zawsze oferują żywność ekologiczną. Określenia te wykorzystywane są do celów marketingowych i nie przesądzają o tym, że w miejscach tych oferowana jest wyłącznie żywność ekologiczna.

Nie ufaj reklamie, zwróć uwagę na oznakowanie

Wyrażenia typu „z ekologicznie czystych rejonów” nie wskazują, że produkt jest ekologiczny. Produkty ekologiczne można rozpoznać po etykietach, na których umieszczone są słowa „ekologiczny”, „eko” lub „bio” oraz unijne logo produkcji ekologicznej tzw. ekoliść i numer jednostki certyfikującej. Tylko tak oznakowane produkty dają gwarancję ich ekologicznego pochodzenia. Certyfikat i oznaczenie Ekoliść świadczy o tym, że na wszystkich etapach wytwarzania produktu zastosowane zostały ekologiczne metody produkcji.

Uważaj na krótkie terminy przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości

Produkty ekologiczne mają zwykle krótszą datę przydatności do spożycia, ponieważ nie zawierają substancji konserwujących

 

Pamiętaj, że warunki jej przechowywania są bardziej rygorystyczne z uwagi na zakaz stosowania w większości przypadków substancji konserwujących i przeciwutleniających.

Będąc na zakupach starajmy się unikać ładnie wyglądajęcej żywności: np. bardzo błyszczących jabłek

Pamiętaj, że często wygląd żywności ekologicznej bywa mniej atrakcyjny w porównaniu z żywnością nieekologiczną z uwagi na jej naturalne metody produkcji oraz zakaz stosowania substancji poprawiających barwę oraz strukturę i konsystencję.

Pamiętaj że produkty pochodzenia naturalnego kosztują zazwyczaj więcej

Uprawa żywności ekologicznej jest droższa, ponadto sklepy, w których są sprzedawane doliczają sobie marżę.  Warto zatem produkty ekologiczne kupować prosto od producenta.

Dlaczego są droższe?

Wyższe ceny ekoproduktów, w stosunku do konwencjonalnej żywności, często zniechęcają do zakupu. Większe sumy wynikają jednak z większych nakładów pracy, kosztowniejszej pielęgnacji upraw i hodowli zwierząt. Wpływ mają także mniejsze zbiory. – Plony w produkcji ekologicznej są niższe o ok. 25 proc., podobnie wydajność mleczna i mięsna – wyjaśnia prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z Zakładu Żywności Ekologicznej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się pestycydów, dodatków do paszy zwierzęcej, ani organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO). Z tego powodu rośliny i zwierzęta są bardziej narażone na choroby i nie rosną tak duże jak ich konwencjonalne odpowiedniki.

Pestycydy powszechnie używane w produkcji przemysłowej budzą wiele kontrowersji. Naukowcy z Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University odkryli związek między pestycydami i alergiami pokarmowymi. A najnowsze doniesienia Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) informują, że kilka popularnych pestycydów i herbicydów, które zawierają glifosat, mogą być rakotwórcze. Te rodzaje środków ochrony roślin są najpowszechniejsze w Amerykach Północnej i Południowej.

Czy są warte swojej ceny?

Na pierwszy rzut oka żywność ekologiczna nie wyróżnia się niczym szczególnym, poza wyższą ceną. Jednak w rzeczywistości produkt produktowi nie jest równy. Ekożywność ma wyższą wartość odżywczą w stosunku do konwencjonalnej, co potwierdzają badania naukowe:

więcej suchej masy, a mniej wody, dzięki czemu zjadasz więcej wartościowych składników w takiej samej porcji
więcej witaminy C, β-karotenu, polifenoli, składników mineralnych i cukrów w wielu owocach, warzywach, zbożach i ziemniakach
więcej wartościowego kwasu linolowego CLA oraz witamin (β-karoten, witamina D i α-tokoferol) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku

 

Brak możliwości komentowania