Szkło

Flickr/ @ Neil Tackaberry / CC BY ND 2.0Na jedną tonę szkła potrzebujemy 800 kg piasku, 280 kg wapnia, 230 kg sody, 30 kg kolorantów. Opakowania szklane uważane są za ekologiczne, ponieważ doskonale nadają się do przechowywania produktów spożywczych, są nieszkodliwe i nie wchodzą w reakcje chemiczne z żadnymi substancjami.

Szkło stanowi bardzo dobry surowiec wtórny ze względu na odporność na takie procesy jak: biodegradacja, fotodegradacja, rozpuszczanie w wodzie i utlenianie. Można z niego wytworzyć ten sam produkt lub użyć do produkcji innego, bez obniżania spadku wartości.

Każda butelka po umyciu może być napełniana 15-krotnie. Produkcja szkła ze stłuczki szklanej odbywa się w temperaturze 1300°C, gdy pierwotna produkcja wymaga 1500°C – daje to znaczną oszczędność energii, ogranicza wydobycie surowców naturalnych, a tym samym zmniejsza stopień dewastacji środowiska i zmniejsza o połowę zanieczyszczenia wody wykorzystywanej w procesie wytapiania szkła.

Recykling szkła w stosunku do jego nowej produkcji wpływa na znaczne obniżenie zanieczyszczeń powietrza, zużycia energii oraz zmniejszenie ilości odpadów. Ze stłuczki szklanej można wytwarzać butelki, słoiki, włókna izolacyjne, gresy do tynku, dodatki do mas ceramicznych, watę szklaną, wypełniacze do gum, farb, tworzyw biurowych i innych.

Szklane fakty – Szkło czyli wynalazek samej natury

  • produkty ze szkła w 100% nadają się do ponownego przetwarzania
  • szkło jest w 100% ekologiczne – jego skład wymyśliła sama natura, a człowiek udoskonalił
  • szkło powstaje poprzez stopienie w temperaturze 1 500ºC piasku kwarcowego SiO2, wapienia CaCO3 i sody Na2CO3, a następnie szybkie schłodzenie
  • produkcja 1 tony szkła wymaga zużycia 800 kg piasku, 280 kg wapnia, 230 kg sody, 30 kg barwników. Powstaje przy tym około 10m³ ścieków i zużywa się ogromne ilości energii.
  • na wyprodukowanie 1 szklanej butelki zużywa się ok. 1100W
  • szklana butelka rozkłada się aż 4 000 lat
  • oddając butelkę do recyklingu, oszczędzamy tyle energii, ile potrzeba do oświetlenia dużego pokoju przez 4 godziny

Znaczenie opakowań szklanych w przemyśle spożywczym

  • opakowania szklane zachowują smak i zapach produktów, są zdrowe i higieniczne
  • najlepszą barwą szkła dla ochrony produktu jest brązowy kolor, który chroni przed promieniowaniem słonecznym

Historia szklanej butelki

  • szklana butelka to wynalazek sprzed 5 000 lat – szklane opakowania były znane już w starożytnej Mezopotamii. Początkowo były to gliniane naczynia.
  • na przełomie naszej ery w basenie Morza Śródziemnego opanowano technikę dmuchania cienkich form szklanych przy pomocy metalowych rur, tzw. piszczeli.
  • aż do XIX wieku butelki były wyrobem rzemieślniczym
  • w 1884 roku w Szwecji pojawił się pierwszy znany w historii system wymiany butelek i pobierania za nie kaucji
  • w 1920 roku w Stanach Zjednoczonych opatentowano pierwszy automat do zwrotu butelek
  • w latach 50-tych w Szwecji po raz pierwszy wprowadzono do użycia automat do wymiany butelek
  • w 1903 roku Michael J. Owens skonstruował maszynę, która umożliwiła automatyczną produkcję butelki i dzięki temu te opakowania stały się dostępne ekonomicznie i na potrzeby masowej produkcji
  • do końca lat 80 tych ubiegłego wieku butelki były standardowe – kupowane wspólnie przez wielu producentów napojów
  • w latach 90 tych XX wieku rozpoczęła się era butelek indywidualizowanych – dla konkretnych firm i marek napojów, choć nadal w wersji zwrotnej

Flickr / @ Neil Tackaberry / CC BY ND 2.0Podstawowe fakty na temat butelek zwrotnych w Polsce

  • w Polsce krąży prawie 400 mln szklanych butelek zwrotnych – pomiędzy sklepem a ich ponownym napełnieniem
  • co drugie piwo kupowane w Polsce nalewane jest do butelki zwrotnej
  • butelka zwrotna jest bardziej wytrzymała od bezzwrotnej butelki, dlatego może zostać użyta przynajmniej 20 razy bez uszczerbku na jej jakości
  • w Polsce butelka zwrotna wykorzystywana jest zaledwie 8 do 12 razy
  • wartość butelek zwrotnych krążących po Polsce to ok. 150 mln zł
  • gdyby zaprzestać stosowania butelek zwrotnych w ciągu roku powstałoby 600 000 ton dodatkowych odpadów
  • zaledwie 6% konsumentów w Polsce przy zakupie piwa zwraca uwagę na to, czy jest sprzedawane w butelce zwrotnej
  • niespełna 14% polskich konsumentów ma świadomość, że korzystanie z butelek zwrotnych pomaga oszczędzać energię i surowce wykorzystywane do produkcji opakowań zwrotnych

Butelka zwrotna na świecie

  • liderami używania butelek zwrotnych na rynku piwa są Dania, Finlandia, Norwegia i Holandia, gdzie udział butelki zwrotnej w rynku to ponad 70 %
  • W Polsce udział butelki zwrotnej w rynku to ok. 50%
  • w statystykach najgorzej wypada Francja, Włochy i Wielka Brytania gdzie udział butelki zwrotnej w rynku jest poniżej 20 % sprzedaży
  • w latach 80 tych ubiegłego wieku butelka zwrotna dominowała w sprzedaży napojów na większości rynków europejskich i była w obiegu 30-40 razy. Z czasem mocno zarysowana, ale konsumenci nie postrzegali tego jako wady. Liczyła się oszczędność („nie płacę za opakowanie tylko jego zawartość”) i ochrona środowiska („nie wyrzucam butelki do śmietnika”).

Zielone pojemniki – SZKŁO

  • wrzucamy butelki i słoiki szklane
  • nie musimy ich myć, zdejmować etykiet czy obrączek z butelek
  • przed wytopem zostaną one doczyszczone, wystarczy, że zawartość zostanie wypita czy wybrana łyżeczką
  • nie wrzucamy: szkła okiennego, szyb samochodowych, luster, świetlówek, żarówek, duralexu
  • szkło może być zbierane w całości do pojemnika zielonego – jeżeli mamy system dwupojemnikowy, do pojemnika białego wrzucamy szkło przeźroczyste, a do zielonego szkło kolorowe
  • przed wrzuceniem nie tłuczemy opakowań

 

Brak możliwości komentowania